Aπό τότε που ο δανδής Οσκαρ Ουάιλντ περιδιάβαζε τα ύποπτα σοκάκια του λονδρέζικου Σόχο φορώντας πράσινα βελούδινα σακάκια και κεχριμπαρένια φουλάρια πέρασαν χρόνια πολλά: το Σόχο γέμισε τρέντι εστιατόρια και το Mayfair γκαλερί και οίκους δημοπρασίας.
Ωστόσο, σε αυτήν ακριβώς την περιοχή και στα σοκάκια που εκτείνονται από το Mayfair μέχρι το Shepherd Market και κάπου ανάμεσα στη New και την Old Bond Street, θα βρει κανείς μια αυθεντική αύρα κοσμοπολιτισμού βουτηγμένη στις απαραίτητες δόσεις του αισθησιασμού της πιο κλειστής, εκλεκτικής κάστας του Λονδίνου. Εν ολίγοις, εδώ βρίσκονται το old money -σε αντίθεση με το αρκετά πιο νεόπλουτο και μοντέρνο Knightsbridge και τις «φυλές» του Harrods- αλλά και τα πριβέ κλαμπ τα οποία επέβαλε με το χρυσό ραβδάκι του ο εμβληματικός ιδιοκτήτης τους Μαρκ Μπέρλεϊ. Αναμορφώνοντας την έννοια της κλειστής λέσχης που πάντοτε δέσποζε στη βρετανική κοινωνία, την έδεσε αρμονικά με τις ανάγκες της βραδινής διασκέδασης συνδυάζοντας ένα ετερόκλητο κοινό.
Στα μέρη αυτά συχνάζουν το ελληνικό τζετ σετ και κυρίως οι Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, καθώς στο Mayfair, και συγκεκριμένα στον αριθμό 31 της Grosvenor House, βρίσκεται η οικία Νιάρχου, ενώ δεν υπάρχει εφοπλιστής και επιφανής επιχειρηματίας από τον Χανδρή μέχρι τον Ανδρέα Στέγγο και τον Πολέμη που να μην τιμούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Και μπορεί τα καταστήματα των Dior και Chanel στην ίδια περιοχή να έγιναν ακόμα πιο επιβλητικά και οι κυρίες ακόμα πιο κομψές, αλλά από τη Shepherd Market δεν λείπουν ούτε τώρα -εκτός από τις λέσχες- τα σπίτια με τα μονοσύλλαβα γυναικεία ονόματα στα κουδούνια. Αλλωστε παλαιόθεν οι κύριοι της καλής κοινωνίας συνήθιζαν στο διάλειμμά τους να επισκέπτονται αυτά τα σπίτια για ένα γρήγορο spanking (όπως λέγεται στα σεξουαλικά παιχνίδια το μαστίγωμα) ή μια έξτρα «χαλάρωση». Σήμερα τα σπίτια αυτά υπάρχουν ως γραφεία «παροχής υπηρεσιών» για κυρίους και σίγουρα μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους μπορεί να δει κανείς πανέμορφα call girls να βγαίνουν από πανάκριβα «σπίτια» ή γυαλιστερές Τζάγκουαρ.
Πάντως αν υπάρχει ένα διάσημο μέρος που σίγουρα ξεχωρίζει σε κάθε λίστα και όπου είναι δύσκολο να γίνει κανείς δεκτός, αυτό είναι το «Loulou’s». Aνοίγοντας επίσημα τις πύλες του το 2012, έχει φιλοξενήσει όλη την αφρόκρεμα του Λονδίνου – από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ μέχρι την Κέιτ Μος, τον Μικ Τζάγκερ, τους Νιάρχους και τη Δάφνη Γκίνες. Λέγεται μάλιστα πως για να μην την αναγνωρίσουν η πριγκίπισσα Νταϊάνα έμπαινε ντυμένη… πυροσβέστης, ενώ έχει γράψει ιστορία το πάρτυ γενεθλίων που είχε κάνει ο sir Takis. Επίσης, παραμένει μυθικό το πουρμπουάρ των 16.000 λιρών που άφησε σε μια σερβιτόρα ένας Ινδός κροίσος! Μέλη του κλειστού κλαμπ είναι και ο Μιχάλης Χανδρής με το ζεύγος Ιωάννου και την Ηρώ Κόβα. Από τον Γουλανδρή μέχρι τον Κουμάνταρο και μέλη της οικογένειας Εμπειρίκου δεν υπάρχει κανείς που να έχει αρνηθεί τα μισοφώτιστα δωμάτιά του – ακόμα και η Ευγενία Νιάρχου εδώ αποφάσισε να κάνει το πάρτυ που ακολούθησε μετά την επίδειξη των κοσμημάτων που σχεδίασε η ίδια με εκλεκτούς καλεσμένους. Στο «Loulou’s» είχε τραγουδήσει ο πρίγκιπας Παύλος στη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ το «Happy Birthday». Πάντως, λίγο πριν από την άφιξή τους στο κλαμπ οι θαμώνες φροντίζουν να περάσουν από το γειτονικό «Nyumba Salon» του Μιχάλη Χαραλάμπους. Μαζί με ένα κούρεμα στο συγκεκριμένο καταφύγιο-όαση, μπορούν να απολαύσουν κοσμητικό βελονισμό, ρεφλεξολογία και οτιδήποτε χρειάζεται για να συνεχίσουν ήσυχα τη βραδιά τους στο κλειστό κλαμπ που ανήκει στην περίφημη οικογένεια Μπέρλεϊ. Ωστόσο, ένα τόσο λαμπερό μέρος νομοτελειακά δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από ένα ανήκουστο οικογενειακό δράμα που έχει γράψει ιστορία στο κοσμικό Λονδίνο: ο πατέρας Μαρκ υπήρξε ο ιδρυτής του κεντρικότερου κλειστού κλαμπ που άνοιξε τη δεκαετία το ’60 με πρώτο διάσημο μέλος τον Φρανκ Σινάτρα.
Ο γιος Ρόμπιν, ο οποίος παραλίγο να μείνει ανάπηρος ύστερα από τις 57 επεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνει όταν τον τραυμάτισε σοβαρά μια τίγρη στον ζωολογικό κήπο, βρέθηκε σε σύγκρουση με τον πατέρα του για το μοίρασμα της περιουσίας. Τελικά πήγαν στα δικαστήρια, αλλά ο πατέρας του φρόντισε να πουλήσει τη διάσημη ιδιωτική λέσχη στον πολυεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Αλαν Κέιρινγκ αντί αστρονομικού ποσού. Αλλά ο γιος δεν το έβαλε κάτω. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα, άνοιξε δικό του κλαμπ το οποίο ονόμασε «Loulou’s», αφιερώνοντάς το στη μυθική φιγούρα του Ιβ Σεν Λοράν, τη Λουλού ντε λα Φαλέζ, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν θεία του. Εννοείται ότι αντί για σερβιτόρους θα δεις να πηγαινοέρχονται butlers ανάμεσα σε ψεύτικες γοργόνες που βγαίνουν από τεράστια όστρακα! Εν ολίγοις, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς υπάρχει εδώ, σε αυτό το μέρος του λουξ παραλογισμού και των ονείρων. Ο Ντε Σαντ θα μπορούσε ενίοτε να συναντήσει τον Μποντλέρ σε κάποιον από τους καναπέδες του – αν και αυτό συμβαίνει στο «The Box», ένα άλλο πριβέ κλαμπ, όπου λαμβάνουν χώρα στιπτίζ και ενίοτε μυστικά όργια. Λίγο μαστίγιο, λίγο αλκοόλ και τ’ αγόρι μου είναι το σύνθημα για το «The Βοx» – με τη συνδρομή να αγγίζει τις 5.000 λίρες και θαμώνες την Κέιτ Μος, τον Μαρκ Ρόνσον, την Κίρα Νάιτλι και τον δικό μας Νιάρχο τζούνιορ.
Το «Annabel’s» είναι το μέρος που έχει φιλοξενήσει από φιλανθρωπικά γκαλά της Χρυσάνθης Λαιμού μέχρι γενέθλια του Στέλιου Χατζηιωάννου και την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά και την Τατιάνα Μπλάτνικ με τον σύζυγό της Νικόλαο. Πρόκειται για το ιστορικότερο, όπως αναφέραμε, πριβέ κλαμπ με τη διάσημη υπογραφή του Μαρκ Μπέρλεϊ, ο οποίος άφησε σοβαρή παρακαταθήκη δημιουργώντας το «Annabel’s» και το «Harry’s». Το κλαμπ παραμένει δημοφιλές όχι μόνο για την κλασάτη φινέτσα του και τους διάσημους θαμώνες του, αλλά και για τη Steak tartare, τα Lotus crisps και τα πολλά απρόοπτα. Πάντως αν υπάρχει ένα μέρος με απανωτές εκπλήξεις, φροντίζοντας να ακυρώνει την ίδια την ταυτότητά του με τη φράση του Γκράουτσο Μαρξ -που έκλεψε ο Γούντι Αλεν- ότι «δεν θα συμμετείχα σε ένα κλειστό κλαμπ που θα είχε εμένα ως μέλος», αυτό είναι το εμβληματικό ιδιωτικό κλαμπ «Groucho».
Εδώ συχνάζουν μέλη της καλλιτεχνικής ανφάν γκατέ, δημοσιογράφοι, εκφωνητές ειδήσεων και πανταχού εκπρόσωποι της βρετανικής ιντελιγκέντσιας. Οχι τυχαία, η δημοσιογράφος Σόφι Χάστινγκς αποφάσισε να ξεκινήσει το βιβλίο της για τα πριβέ κλαμπ από το «Groucho Club», επιμένοντας ότι άλλαξε εντελώς τον τρόπο που λειτουργούσαν οι λέσχες ως τότε. Επαψαν δηλαδή να είναι προβλέψιμες και βαρετές, ενώ οι σερβιτόροι έπιαναν φιλίες με τους πελάτες και τους απευθύνονταν με οικειότητα καταργώντας την ψεύτικη αποστασιοποίηση της αστικής αβρότητας. Εννοείται ότι το μέρος δεν θα μπορούσε να μην επισκεφτεί ένας διάσημος συλλέκτης όπως ο Σπύρος Νιάρχος, ενώ έντονα τη σφραγίδα της έχει αφήσει και η πρώην σύζυγός του Δάφνη Γκίνες. Κι ενώ είχε ανοίξει τη δεκαετία του ’80, το κλαμπ έκανε έντονη αίσθηση τη δεκαετία του ’90, συνώνυμο της τρέλας που διαπερνούσε τότε τα μέλη του. Και φυσικά, όταν μιλάμε για πριβέ κλαμπ το μυαλό όλων αυθόρμητα πηγαίνει στο περίφημο «Ivy», την κρυμμένη λέσχη σε ένα πανέμορφο κτίριο που βρίσκεται πίσω από ένα ανθοπωλείο!
Απευθύνεται στα μέλη της παλιάς αριστοκρατικής κοινότητας και διαθέτει βιβλιοθήκη, ειδική αίθουσα για τους καπνιστές του πούρου με θερμαινόμενα… παγκάκια, εστιατόριο και κλαμπ. Σερβίρει το πιο ωραίο σεβίτσε στο Λονδίνο -από λαβράκι- και έχει πάντα τα καλύτερα μαριναρισμένα ψάρια φερμένα από όλο τον κόσμο. Επίσης, τα παϊδάκια του οφείλουν την καπνιστή τους γεύση σε ειδική μυστική επεξεργασία με φύλλα τσαγιού, ενώ εκλεκτός είναι και ο κατάλογος με τις μπριζόλες. Το «Ivy Club» προτιμούν οι Ελληνες εφοπλιστές όπως η οικογένεια Χανδρή, ενώ τα νεότερα μέλη συχνάζουν σε πιο τρέντι και μοδάτα μέρη, όπως το «Buddha Bar, που στις αρχές του 2016 άνοιξε επιτέλους τις πύλες του και στο Λονδίνο. Εκεί θα δει κανείς Ελληνες κοσμικούς οι οποίοι απολαμβάνουν την εξαιρετική ασιατική κουζίνα και τους εκλεκτούς μπιτάτους ήχους που το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο – ενίοτε εκτελεσμένους από έναν Ελληνα DJ που έχει συνδέσει το όνομά του με το «Buddha», τον Δημήτρη Ελευθεριάδη.
Πηγή: protothema.gr