Για τις 29 το λιανεμπόριο με click away – Η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει τις φάσεις άρσης του lockdown – Ανάγκη για «βαλβίδα εκτόνωσης» των πολιτών
«Και τώρα υπομονή». Αυτό είναι το moto σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά και το τέλος του εορταστικού τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Στόχος είναι τώρα να διαφανεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες ποιο θα είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Τα περιστατικά συνωστισμού στις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Κοζάνη, Πάτρα και Ξάνθη, αλλά και οι ολοένα και περισσότερες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν θέσει σε συναγερμό τους αρμοδίους οι οποίοι αναμένουν την αποτύπωση των παραπάνω στα κρούσματα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη η οποία μίλησε για ένα δύσκολο 10ήμερο σημειώνοντας πως θεωρεί αναμενόμενη την αύξηση στα κρούσματα και τις εισαγωγές στις περιοχές αυτές ως απόρροια των εκδηλώσεων.
Η εικόνα όσον αφορά στα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι καλή. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 1.134, με τον αριθμό θα αναμένεται αυξημένος σήμερα, Τρίτη, μία μέρα κατά την οποία καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ανάγκη για «βαλβίδα εκτόνωσης» των πολιτών
Παρά την παραπάνω εικόνα, αυτό που λαμβάνει υπόψιν της τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες είναι η κόπωση του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως η συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός του Μαρτίου είναι ακόμη στο τραπέζι. Άλλωστε κάτι που έχουν επισημάνει και οι επιστήμονες είναι πως το λιανεμπόριο αυτό καθ’ αυτό έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιες συνθήκες του επιβληθούν δεν φαίνεται να έχει συμβάλλει στην επιβάρυνση των δεικτών.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπου Γώγου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας επεσήμανε πως είναι υπαρκτή ανάγκη πλέον να υπάρξουν κάποιες «βαλβίδες» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Όπως επισήμανε, «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την Τετάρτη όταν και οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία για την καμπύλη των κρουσμάτων. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις πάντως δείχνουν πως ειδικά την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται και υψηλός αριθμός κρουσμάτων κάτι το οποίο θα έκανε δυσκολότερο την λήψη αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων του lockdown.
Οι ημερομηνίες που εξετάζονται
Ειδικά τώρα για το πλαίσιο του lockdown, στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, πλέον, αποτελεί σημαντικό παράγοντα η κόπωση των πολιτών μιας και το απαγορευτικό με την μορφή που έχει τώρα δείχνει, όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες, δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε. Έτσι, οι δύο ημερομηνίες της 22ας και της 29ης βρίσκονται για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων για διαφορετικές δραστηριότητες ωστόσο η κάθε μία.
Ένα σενάριο που εξετάζεται και αφορά την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όπως η χαλάρωση στις μετακινήσεις, ενώ για τις 29 συζητείται, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των κρουσμάτων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα μπει στην ζωή μας το κενό SMS στο 13032 προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ όσον αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων, όπως όλα δείχνουν αυτή θα γίνει σε πρώτο στάδιο μέσω του click away.
Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα, μέσω τηλεκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται από σήμερα τα μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξαιρούνται από την τηλεκπαίδευση και συνεχίζουν τη διά ζώσης εκπαίδευση.