Λιβύη: Τελευταία ευκαιρία για την διενέργεια εκλογών δίνει ο Χαφτάρ
Πρόθυμος να δώσει ακόμα μία ευκαιρία για την διενέργεια εκλογών στην Λιβύη δήλωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.
Πλήθος προβλημάτων αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η Λιβύη με τον στρατηγό Χαφτάρ να απαιτεί άμεσα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε σήμερα (24.12.2022) ότι είναι πρόθυμος να δώσει «μία τελευταία ευκαιρία» για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πραγματοποίηση εκλογών, σύμφωνα με την λιβυκή τηλεόραση al-Hadath TV.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά φατριών της δυτικής Λιβύης μετά από τον διαμελισμό της χώρας το 2014, συμπεριλαμβανομένης και μιας 14μηνης επιθετικής επιχείρησης για την κατάληψη της Τρίπολης, που απωθήθηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.
Το πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης
Πέρα από τις εξελίξεις στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Λιβύη αντιμετωπίζει μία εκτεταμένη μορφή πολιτικής αστάθειας. Παρά τους γύρους συνομιλιών που έχουν γίνει στον ΟΗΕ ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στα ανατολικά, και από την άλλη το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που έχει την έδρα του στην Τρίπολη. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να μπορεί να γίνει δεκτή μια προεδρική υποψηφιότητα, με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους να θέλει να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες ατόμων που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις (όπως για παράδειγμα του… Χαλίφα Χάφταρ) και το Κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στα ανατολικά να αντιδρά.
Το λιβυκό κοινοβούλιο, στην ανατολική Λιβύη, δεν δέχεται τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης, καθώς οι περσινές εκλογικές διαδικασίες κατέρρευσαν εν μέσω διαφωνιών για τους κανόνες. Το κοινοβούλιο υποστηρίζει μια άλλη κυβέρνηση, υπό τον Φάτι Μπασάγκα. Ωστόσο και η θητεία του κοινοβουλίου (που απορρίπτει τις συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας) έληξε πριν από χρόνια, και οι επικριτές του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ, τον κατηγορούν πως χρησιμοποιεί τους νομοθετικούς κανόνες για να βγάζει νόμους με σκοπό την αύξηση της ισχύος του, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Το εμπόδιο στην εύρεση λύσης
Μεγαλύτερο «αγκάθι» στην εύρεση λύσης για το πολιτικό αδιέξοδο είναι ο εκλογικός νόμος του Σάλεχ που εκδόθηκε κατά την διάρκεια μίας συνεδρίασης για την οποία πολλά μέλη του κοινοβουλίου είπαν ότι δεν είχε σωστή ψήφο ή απαρτία.
Το πιο ορατό εμπόδιο είναι η διαφωνία σχετικά με τον εκλογικό νόμο του Σάλεχ, ο οποίος εκδόθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την οποία πολλά μέλη του κοινοβουλίου είπαν αργότερα ότι δεν είχε σωστή ψήφο ή απαρτία.
Ο νόμος του Σάλεχ έλεγε επίσης ότι οι υποψήφιοι που ήδη κατέχουν αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν προσωρινά τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Και ο Σάλεχ και ο Χάφταρ το έχουν κάνει. Ο Ντμπέιμπα όχι. Ένοπλες παρατάξεις με έδρα την Τρίπολη απέρριψαν τον νόμο. Το ίδιο και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα όργανο που κατοχυρώθηκε σε μια πολιτική συμφωνία του 2015.
Απορρίφθηκε η μονομερής υιοθέτηση ΑΟΖ από την Αίγυπτο
Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας & Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, απορρίπτουν την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας για μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τη Λιβύη.
Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενέργεια που παραβιάζει τα λιβυκά συμφέροντα στη Μεσόγειο, καλούν την αιγυπτιακή πλευρά να την ανακαλέσει. Παράλληλα, οι δύο Επιτροπές υπογράμμισαν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων γίνεται μέσω διαπραγματεύσεων που εξασφαλίζουν τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του νόμου της θάλασσας.
in.gr