Live από Βουλή: Η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των 274 ψήφων – Ποιοι βουλευτές δεν ψήφισαν – Ποια άρθρα προτείνεται να αλλάξουν – Πού υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Πού αναμένεται να επιτευχθεί πλειοψηφία 180 και πού προκύπτει απλή πλειοψηφία 151

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και πλέον η εφορευτική επιτροπή καταμετρά τις ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές.

-Advertisement-

Από την ψηφοφορία απείχαν 18 βουλευτές της ΔΗΣΥ καθώς όπως είχαν προαναγγείλει τις θέσεις του κόμματος εκπροσώπησε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ έχει δηλώσει πως επιθυμεί στην παρούσα φάση να μην λάβει κανένα άρθρο 180 ψήφους προκειμένου στην επόμενη βουλή να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Επίσης, από την διαδικασία έλλειπαν 4 βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης

Νέο επεισόδιο Δ. Καμμένου-Τ. Κουίκ

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Τέρνες Κουίκ κατέθεσε την ψήφο του, ο Δημήτρης Καμμένος του φώναξε «μπράβο Τέρενς. Μπράβο που είσαι υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους. Μπράβο για την ψήφο υπερ του πολιτικού όρκου και για τα μόνιμα δημόσια πανεπιστήμια»

Τα ψηφοδέλτια

Οι βουλευτές είχαν προμηθευτεί ήδη από εχθές το δεκασέλιδο ψηφοδέλτιο προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια». Το ενιαίο ψηφοδέλτιο έχει τις 151 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές. Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑεκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.

psyf5
psyf2
Δείτε εδω το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Δείτε εδω το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανταρσίες;

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή διαδικασία ενδεχομένως να αναδείξει αρκετές εσωκομματικές διαφωνίες με τις κεντρικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηδη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει ανακοινώσει ότι διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 3 που εισάγει την θρησκευτική ουδετερότητα και καθιστά τον πολιτικό όρκο υποχρεωτικό έναντι του θρησκευτικού και του άρθρου 21 για την οικογένεια. Παράλληλα τάσσεται υπερ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί ότι «σιωπηλά» αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δημόσια εκφράσει την διαφωνία του με την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα βουλή δεσμεύει απόλυτα την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση στην σημερινή ψηφοφορία θα τεθούν υπο την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας συνολικά 149 τροποποιήσεις για να ακολουθήσει η επόμενη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου. Οι διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους απορρίπτονται. Εκείνες που θα λάβουν από 151 εως 179 θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180 για να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους, ενώ όσες στην παρούσα φάση λάβουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε στην επόμενη θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία για να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο.

=Advertisement=
psyf1
psyf4
psyf6

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει στην πρώτη ψηφοφορία 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την σημείωση ότι η κατεύθυνση που δίνει η πλειοψηφία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Υπο αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στα εξής άρθρα:

-Advertisement-

– 32 §4 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

– 32§5 για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής

– 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας

– 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.

– 101 Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Υπο αυτά τα δεδομένα τα συγκεκριμένα 5 άρθρα είναι και τα μόνα που μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους

Οι  παραπάνω είναι και οι μόνες προτάσεις οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν με ευκολία τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους.

tsipras_flabouraris
quick_tsipras
kokkalis_michelogiannakis
adonis_dendias_chatzidakis

Παράλληλα οι βουλευτές της Ν.Δ αναμένεται να ψηφίσουν όλες τις προτάσεις του κόμματός τους αλλά και τη συμπληρωματική πρόταση για το δικαστικό Σώμα στις Ένοπες Δυνάμεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με την στάση που είχε στην αρμόδια επιτροπή και θα καταψηφίσει την πρόταση για το άρθρο 54 για τη δυνατότητα ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο ως 5 βουλευτών απόδημου ελληνισμού.

Από την άλλη πλευρά  η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει θα χρειαστεί να διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες – κουρελού με ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικά για τις προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και της «θρησκευτικής ουδετερότητας» θα δυσκολευτεί να βρει «δεκανίκια» απο τον χώρο της κεντροδεξιάς, περιοχή που συνήθως βρίσκει κοινοβουλευτικά στηρίγματα.

pink1
pink2
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *