H «Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς» και οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ρύπανση της θάλασσας στην παραλία Λιβανατών…
Το πρόβλημα της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής στην Παραλία Λιβανατών αποκτάει μια διαχρονικότητα και γίνεται επικίνδυνη «γάγγραινα» για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Είναι ένα θέμα, το οποίο όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, έχει διώξει τους λουόμενους και έχει υπονομεύσει την τουριστική εξέλιξη της περιοχής. Μια περιοχή που είναι δίπλα στην Εθνική Οδό και αποτελεί την έξοδο στη θάλασσα για τους περισσότερους των κατοίκων και των επισκεπτών.
Το πρόβλημα εμφανίζεται πριν από το 2007, όταν ο τότε Δήμος Δαφνουσίων αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπίσει και να εντοπίσει τα παράνομα δίκτυα των αποβλήτων βόθρων που διοχετεύονται στον αγωγό ομβρίων με υπόγειες συνδέσεις. Οι ενέργειες αυτές φαίνεται δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί το φαινόμενο συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στις 19.7.2016 κλιμάκιο του Γ’ Λ/Τ της Σκάλας Αταλάντης, ύστερα από καταγγελία κατοίκων, διαπίστωσε έντονη δυσοσμία κοντά στην παραλία και στο Αλιευτικό Καταφύγιο ενημερώνοντας την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, το ΑΤ Αταλάντης, το Δήμο Λοκρών και το Λιμεναρχείο Στυλίδας. Στις 17.8.2016 επόπτες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Φθιώτιδας πραγματοποίησαν αυτοψία και διαπίστωσαν τη διάθεση λυμάτων στη θάλασσα από τον αγωγό παροχέτευσης ομβρίων. Με έγγραφο που έστειλαν στις 18.8.2016 ζήτησαν από τον Δήμο Λοκρών να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εντοπιστούν οι παράνομες συνδέσεις και να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου για να σταματήσει το φαινόμενο, καταλήγοντας: «Σε διαφορετική περίπτωση η υπηρεσία μας θα προτείνει τα νόμιμα»
Στο μεταξύ με πρόσφατη καταγγελία, την οποία συνυπογράφουν 272 κάτοικοι, η υπόθεση οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα της Λαμίας. Με νεότερο έγγραφό τους την 14.4.2018 απευθύνονται ξανά στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη, καταγγέλλοντας ότι «στο χρονικό διάστημα από 6-4-18(Μ. Παρασκευή) μέχρι 12-4-18(Μετά το Πάσχα) η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» και «…Αποτέλεσμα πολίτες να κλειστούν σε σπίτια ή και να φύγουν από την περιοχή».
Θεωρούμε απαραίτητη την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών – και θα περιμένουμε τις απαντήσεις τους – για την επίλυση του προβλήματος, όχι μόνο γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία, όχι μόνο γιατί είναι θέμα βιωσιμότητας των τουριστικών υποδομών και της απασχόλησης, όχι μόνο γιατί αφορά ένα δικαίωμα των πολιτών για μια καθαρή θάλασσα, αλλά και γιατί «το περιβάλλον είναι πηγή ζωής, είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς…» όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι.