«Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη των Εβραίων συμπατριωτών μας» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας, σήμερα το μεσημέρι, σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της ανακατασκευασμένης αναθηματικής στήλης για τους Εβραίους που εστάλησαν από τους Ναζί για καταναγκαστική εργασία, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής Λιανοκλαδίου και της Καρυάς.
Ο κ. Καραμανλής στάθηκε μίλησε με συγκινητικά λόγια στην για την επίσκεψη του στο Γιάντ Βασέμ, όταν ήταν ακόμα 15 χρονών, ενώ σημείωσε πως «στην καθημερινή μας ζωή, είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε καμία εθνική, θρησκευτική, φυλετική ή άλλη ταυτότητα να μας διχάζει. Ο καθένας φέρει υπερήφανα την ταυτότητά του, αλλά πάντα όλοι σεβόμαστε ένας τον άλλον. Και όλοι μαζί, δημιουργούμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η τοποθέτηση της ανακατασκευασμένης πλάκας ήταν ένα χρέος, καθώς, λόγω έργων, είχε απομακρυνθεί αυτή που προϋπήρχε και η οποία είχε τοποθετηθεί το 1988. Η νέα, δίπλα στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου, ανακατασκευάστηκε με έγκριση και ενέργειες του ΟΣΕ, σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος «για να θυμίζει το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας» όπως σημειώθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων.
«Η συνεργασία όλων μας για την ανακατασκευή του μνημείου καταδεικνύει τη συλλογική μας δέσμευση, ως κοινωνίας, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, να διασφαλίσουμε ότι η ιδεολογία του ναζισμού δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για να δηλητηριάσει και πάλι την κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ), Δαυίδ Σαλτιέλ, για να συμπληρώσει πως «το μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα συνιστά ένα έργο εκπαιδευτικό, πέρα από ένα ηθικό χρέος. Είναι η απόδειξη ότι την υπόσχεσή μας για το “ποτέ πιά” την εννοούμε και την υποστηρίζουμε με πράξεις. Το οφείλουμε στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και στις μελλοντικές γενιές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ.
«Έχουμε δίπλα μας το δικό μας Μάουτχαουζεν και δεν το ξέρουμε» σημείωσε ο ιστοριοδίφης και ερευνητής, Ανδρέας Ασσαέλ, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση και ο οποίος έχει αποκαλύψει σειρά από τεκμήρια για τα καταναγκαστικά έργα στην περιοχή, από τις έρευνες του και τις συνεντεύξεις που έχει από επιζήσαντες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, απόγονοι των οποίων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
«Η επανατοποθέτηση της πλάκας μνήμης στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου, ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του στρατοπέδου Καρυάς ως μαρτυρικού τόπου» είπε ο Ανδρέας Ασσαέλ, χαρακτηρίζοντας την Καρυά ως Μάουτχαουζεν και μετέφερε στοιχεία ότι η κατάσταση στην Καρυά τον Αύγουστο του 1943 ήταν πολύ χειρότερη από εκείνη του ‘Άουσβιτς.
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, τόνισε ότι «η καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι προτεραιότητα για την Εκκλησία και για μένα προσωπικά» και αναφέρθηκε στις δράσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα στα οποία η Εκκλησία συμμετέχει, ενώ ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπυρίδων Πατέρας, τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ με την ευτυχή συγκυρία ενός μεγάλου σιδηροδρομικού έργου το οποίο εισέρχεται στην τελική ευθεία και στα πλαίσια του οποίου ολοκληρώνονται και οι εργασίες ανάταξης του σταθμού, για να επανατοποθετήσουμε την αναθηματική στήλη και να αποκαταστήσουμε τη μνήμη των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου και των ανθρώπων που χάθηκαν».
Να σημειωθεί ότι ο ραβίνος Αθηνών, Γκαμπριέλ Νεγρίν, έψαλλε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων, ενώ η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, ερμήνευσε ένα συμβολικό λαδίνο τραγούδι, γραμμένο από τον επιζώντα του ‘Αουσβιτς, Μοσέ Αελιών, στη μνήμη της αδελφής του.
Η παρουσία απογόνων των επιζώντων Ιακώβ Καράσσο και Σαμ Ναχμία, των καταναγκαστικών έργων στις σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής, ήταν συγκινητική και μάλιστα ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ, Δ. Σαλτιέλ, απευθυνόμενος σε αυτούς κατά την ομιλία, είπε: «Σόλωνα, Μπέρτα, Τζάκο και Αλβέρτο, σας ευχαριστώ γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να αναλογιστούμε τι σημαίνει μνήμη και να κατανοήσουμε τι σημαίνει χρέος. Είμαστε εδώ για να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν ξεχνάμε! ».