Λέσβος: Ένα «πράσινο μουσείο» φυσικής ιστορίας…. 20 εκατομμυρίων ετών

Σε ένα «πράσινο μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση μετατρέπεται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Πρόκειται για μια σημαντική δράση που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα αντικαθίσταται και ο φωτισμός με την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led. Ας σημειωθεί ότι στο μουσείο φιλοξενούνται και εκτίθενται εντυπωσιακά απολιθώματα της φυσικής ιστορίας του Αιγαίου ηλικίας έως και 20 εκατομμυρίων ετών.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου καθηγητή Νίκο Ζούρο, είναι η σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με σημαντική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζούρο, το μουσείο προβαίνει:

- Advertisement -

– στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, όπως η εγκατάσταση κουφωμάτων νέας τεχνολογίας, η τοποθέτηση σκιάστρων για την προστασία τμήματος του κτιρίου από την ηλιακή ακτινοβολία, η ενίσχυση και η μόνωση των φεγγιτών των αίθριων καθώς και των δύο αιθουσών εκθεμάτων του μουσείου και η αποκατάσταση υγρομόνωσης του δώματος του κτιρίου.

– στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού ψύξης – θέρμανσης.

– στην εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, με αποθήκευση ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου του μουσείου

– στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού του μουσείου με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED.

Τέλος με την ολοκλήρωση του έργου δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνσή της. Ειδικότερα θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές και μεθοδολογίες για την αναβάθμιση κτηρίων, την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *