Η «λερναία ύδρα» των «κόκκινων» δανείων ανησυχεί τις τράπεζες

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Γιγαντιαίο εγχείρημα μοιάζει για την ελληνική τραπεζική αγορά η συμμόρφωση στη δέσμευση για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019 ενώ οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν την προσεχή Τρίτη ψάχνοντας λύση για την βόμβα των κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. 

Από τις αρχές του 2010 έως και το Μάιο του 2017 όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες έχουν διαγράψει δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,4 δισ. ευρώ το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017.

Στόχος είναι στο τέλος του 2019 τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν από τα 105,1 δισ. ευρώ στα 66,7 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 40,2 δισ. ευρώ.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών- και την τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» έχει θέσει ως προτεραιότητα η ΤτΕ ενώ απανωτές είναι και οι οχλήσεις των δανειστών. Προσφάτως η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ μιλώντας στο συνέδριο του Economist παραίνεσε τους έλληνες « κάντε κάτι με τα κόκκινα δάνεια, το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο του».

- Advertisement -

Γενναίες διαγραφές- νέα γενιά κόκκινων δανείων

Στο πρώτο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διέγραψαν κόκκινα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί ποσό ρεκόρ στην τελευταία 8ετία.

Οι διαγραφές δανείων επικεντρώθηκαν κυρίως στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία – σε αντίθεση με τα στεγαστικά – δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις και δεν έχουν και την ίδια προστασία όπως τα στεγαστικά ( νόμος Κατσέλη)

Η διαγραφή χρεών ύψους 1.8 δισ. ευρώ επέτρεψε πάντως στις τράπεζες να αντισταθμίσουν την αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 των μη εξυπηρετούμενων δανείων κυρίως στεγαστικών. Τα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με την ΤτΕ επιφέρουν επισφάλειες σε ποσοστό 42,2%, ενώ το ένα τρίτο των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση για την υπαγωγή τους σε καθεστώς νομικής προστασίας, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη.

Σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια βαρύνονται και αυτά με υψηλές επισφάλειες της τάξης του 45% αλλά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα λύσει σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα χρέη μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Κι αυτό διότι ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες διαγραφές οφειλών, τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες.

Συναγερμός στην ευρωζώνη- ψάχνουν να αλλάξουν τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης

Τα κόκκινα δάνεια και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος μπαίνουν στο τραπέζι του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη. Οι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συμφωνήσουν στην τροποποίηση των κανόνων της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης και να κληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους ώστε να καλυφθεί ο κίνδυνος στην περίπτωση που τα νέα δάνεια που χορηγούν δεν εξυπηρετούνται

Σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Ρόιτερς στο συμβούλιό τους την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ζητήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλιπών κεφαλαίων για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από τα νέα δάνεια.

Ακόμη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης πόρων ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Η ισπανική Banco Popular και δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο βρέθηκαν σε μια κατάσταση που δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από το ιταλικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους 5,4 δισεκ. ευρώ για να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *