Σε λίγες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ποιοι είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» εξαγοράς της ΛΑΡΚΟ αφού σήμερα Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, εκπνέει η διορία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στους δύο διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί για την ιδιωτικοποίηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, ενώ ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ.
Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.
Αν και οι δύο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες, ευνοείται ο επενδυτής που θα ενδιαφερθεί ταυτόχρονα και για τους δύο διαγωνισμούς ώστε να πριμοδοτηθεί η πιθανότητα συνέχισης δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ, όπως είναι. Ειδικότερα, έχει προβλεφθεί ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), δηλαδή o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.
Μέχρι σήμερα φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι είναι η Euronickel (GSOL) που το 2018 απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρεια Μακεδονία, η ρωσικών συμφερόντων TELF AGELF με έδρα την Ελβετία, και από ελληνικής πλευράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αγκάθι το ενεργειακό κόστος
Η ΛΑΡΚΟ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, και τον μοναδικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στη Δυτική Ευρώπη. Η αυξανόμενη ζήτηση νικελίου για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα δημιουργεί σημαντική προοπτική για την ελληνική βιομηχανία. Ωστόσο αγκάθι είναι το ενεργειακό κόστος, καθώς το κόστος ρεύματος αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του λειτουργικού κόστους της ΛΑΡΚΟ.
Η ΛΑΡΚΟ, έχει οφειλές στη ΔΕΗ περί τα 340 εκατ. ευρώ και έχει λάβει από τη ΔΕΗ νέα πρόταση για την ανανέωση της σύμβασή της με αυξήσεις που κυμαίνονται από 40% έως και 50%.
πηγή imerisia.gr