Λαμία: Ζήσε ελεύθερη από τον φόβο της βίας. ΜΠΟΡΕΙΣ!!! (Βίντεο)

6 Min Read

Η βία κατά των γυναικών είναι δίπλα μας…

-Advertisement-

Η βία κατά των γυναικών έχει πολλά πρόσωπα. Βία σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή. Βία είναι και η ανεργία λόγω του φύλου τους, η υποαμοιβή, οι απολύσεις… Οι βασανιστές, είναι επίσης δίπλα μας…

Τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, του εγκλεισμού και της εργασιακής αναταραχής, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται κατακόρυφα.

Όμως οι γυναίκες έχουν στήριγμα. Μπορούν και πρέπει να μιλήσουν! 

Τo Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2012.

- Advertisement -

Παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως:

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη σε θέματα βίας λόγω φύλου.
  • Νομική συμβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο, βία, εργασία, άδεια παραμονής στη χώρα κ.α.).
  • Νομική βοήθεια.
  • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Απευθύνεται σε:

  • Γυναίκες που υφίστανται βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση [trafficking] κ.α.).
  • Γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, με αναπηρία κ.α.).
  • Γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό:

  • Ψυχολόγους.
  • Κοινωνικούς/ές λειτουργούς.
  • Νομικούς.

Λειτουργεί σε συνδυασμό με:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο με αστική χρέωση.
  • Το Πολύκεντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στον Πειραιά και στις πόλεις/έδρες των Περιφερειών, που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα.
  • Το Συμβουλευτικό Κέντρο της ΓΓΙΦ, που λειτουργεί από το 1988 και εδρεύει στην Αθήνα.
  • Τους Ξενώνες Φιλοξενίας και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων, που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2012.

Συνεργάζεται με:

  • Τον Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας για την παροχή νομικής βοήθειας.

«Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Τα δεκατέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στις έδρες των Περιφερειών της χώρας μας (δύο στην Αττική, σε Αθήνα και Πειραιά), εντάσσονται στο Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής) σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Από την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΘΙ στις δομές του δικτύου διαφαίνεται ότι ήταν σημαντική η άνοδος των αιτημάτων των γυναικών για συμβουλευτική στήριξη ως απόρροια των δύσκολων καταστάσεων που βίωσαν αρκετές από αυτές τους προηγούμενους μήνες, αλλά και των συνεχόμενων ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, σημειώνει:

«Ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες, στεκόμαστε, όπως πάντα, στο πλευρό των γυναικών που μας έχουν ανάγκη. Όταν το σπίτι δεν είναι ασφαλές, υπάρχει διέξοδος. Το Δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ήταν και είναι έτοιμο να υποστηρίξει όσες γυναίκες το χρειάζονται.

Η αποστολή μας δεν τελειώνει με τη λήξη της καραντίνας, καθώς η βία κατά των γυναικών δεν οφείλεται σε αυτήν, αλλά στα έμφυλα στερεότυπα που επικρατούν και λειτουργούν σε βάρος τους. Η εξάλειψή τους αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο.»

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΙ, κ. Σόνια Τάνταρου-Κρίγγου υπογραμμίζει τα εξής:

«Η έμφυλη βία δεν είναι κάτι μακρινό και αόριστο. Μπορεί να συμβαίνει ακόμα και στο διπλανό μας σπίτι και δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους/ες. Μπορούμε να βοηθήσουμε να “σπάσει” η σιωπή και η γυναίκα να βρει την στήριξη που χρειάζεται από έμπειρα στελέχη που θα σταθούν δίπλα της, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ αλλά και όλες τις δομές του Δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ. Ας είμαστε όλοι/όλες αρωγοί στην προσπάθεια πρόληψης και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Σήμερα και κάθε μέρα και ανεξαρτήτως συνθηκών οφείλουμε να δρούμε σε αυτή την κατεύθυνση.»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας :

Λεωνίδου 9-11 (1ος όροφος)

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4

Τηλ.: 22310 20059

Fax: 22310 20308 E-mail: lamia@isotita.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *