Ολόλευκο και γραφικό μέσα στην απλότητα του, το όμορφο ξωκκλήσι του Αγίου Ευαγγελιστή Μάρκου, “χαμένο” μέσα στο καταπράσινο τοπίο που το περιβάλλει -άγνωστο ίσως ακόμη στους περισσότερους- αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο θρησκευτικής λατρείας για τους κατοίκους του Σταυρού.
Το εκκλησάκι μετρά σήμερα 130 χρόνια ιστορίας. Μιας ιστορίας που συνοδεύεται από παλιές διηγήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά.
Χτίστηκε το 1895 από την οικογένεια του Δημητρίου Καραναστάση και την οικογένεια Τσουνάτσου, με τους οποίους είχαν κουμπαριά.
Αφιερώθηκε στον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο γιατί σύμφωνα με τις διηγήσεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, ένα μέλος της οικογένειας είχε ονειρευτεί την εικόνα του Αγίου. Όνειρο σημαδιακό που τους οδήγησε στην απόφαση να σκάψουν και να χτίσουν σε εκείνο το σημείο, ένα μικρό ξωκκλήσι αφιερωμένο στην χάρη του.
Ίσως, λένε οι εικασίες, να προϋπήρχε τον περασμένο αιώνα στο ίδιο μέρος και κάποιο κατάλοιπο της Φραγκοκρατίας που να ήταν αφιερωμένο στον Ευαγγελιστή Μάρκο, μιας και τα Άγια Λείψανα του μεταφέρθηκαν από Βενετσιάνους στη Βενετία και τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο Ναό που χτίστηκε προς τιμήν του.
Όπως και να έχει, από το 1895 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Σταυρού, τιμούν τον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο κάθε χρόνο με Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.
Η παράδοση δεν σταμάτησε ούτε όταν το 1980, ο καταστροφικός σεισμός, έπληξε και το ξωκλήσι. Ο τότε γραμματέας της Κοινότητας Σταυρού ο αείμνηστος Αθανάσιος Καραναστάσης συγκέντρωνε τα χρήματα των πιστών που άφηναν στον ναό και με τα χρήματα αυτά αλλά και πολύ προσωπική εργασία σιγά σιγά ο ναός ξαναστήθηκε, στο ίδιο καταπράσινο τοπίο δίπλα στις πηγές που υδροδοτούσαν τον Σταυρό.
Στην φετινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, προσκεκλημένος του πρώην βουλευτή Αποστόλη Καραναστάση, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, που στο κήρυγμα του μίλησε με θέρμη για τη ζωή και την ιεραποστολική δράση του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου.
Με αισθήματα αγάπης και σεβασμού εκ μέρους όλης της οικογενείας ο κ. Αποστόλης Καραναστάσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του, ενώ ο συγγραφεας και ιστορικός κ. Ιωάννης Μακρής και εκδότης της Εφημερίδος «Σταυροδρόμι του Σταυρού» ανέφερε στον Σεβασμιώτατο στοιχεία από την πλούσια ιστορία του Ιερού Παρεκκλησίου.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος σε όλους τους παρισταμένους ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος να χαρίζει παντοτινή την χαρά και την ελπίδα της Αναστάσεως σε όλους.
Τα τελευταία χρόνια την εκδήλωση που ακολουθεί της θείας λειτουργίας αναλαμβάνει η επιχείρηση <Ο Φούρνος στο Σταθμό > και το BAKEHOUSE του Γιώργου Γιαννακάκη και της Νίτσας Καραναστάση με εδέσματα, φαγητό αλλά και γλέντι με παραδοσιακούς χορούς σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας.
Φέτος, τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν παρά μία λιτό αλλά γεμάτο κατάνυξη εορτασμό, τον οποίο παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος και πιστοί.
Λαμία: Το γραφικό ξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου, η ιστορία του και ο εορτασμός παρουσία του Μητροπολίτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment