«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι,
Μεσ’ τα θερινά τα σινεμά..»
Νύχτες που στην πόλη μας «γεννήθηκαν» πριν από 120 χρόνια. Όταν ο Οδυσσέας Πάνου ή Κουτσοχέρας δώρισε χρήματα για την δημιουργία θεάτρου στο οικόπεδο που παραχώρησε τότε ο Δήμος Λαμιέων.
Το σινεμά, στο θερινό θέατρο της Λαμίας, ήταν για πολλά χρόνια η αγαπημένη συνήθεια των Λαμιωτών, η δροσερή βόλτα, ο μικρός παράδεισος όχι μόνο των σινεφίλ, αλλά μικρών και μεγάλων που περίμεναν πώς και πως να πιάσουν θέση. Και μπροστά στο λευκό πανί, με το δροσερό αεράκι και την πορτοκαλάδα στο χέρι, να μυρίσουν αγιόκλημα και γιασεμί.
Το θερινό σινεµά ήταν ένα έθιµο, µια παράδοση, ένας θεσµός. Μια πολιτιστική πτυχή της καθημερινότητας. Μια οικονομική διασκέδαση. Μια διέξοδος από την καθημερινή ρουτίνα, μέρες καλοκαιριού, στην πόλη.
Πριν λίγες μέρες η είδηση πως θερινό σινεμά που άνοιξε στις αρχές του καλοκαιριού στην Καρδίτσα, στο τέλος Ιουλίου έκλεισε για… καλοκαιρινές διακοπές, έκανε το γύρο του διαδικτύου και τους περισσότερους από εμάς να γελάσουμε με το οξύμωρο.
Αναρωτιέμαι όμως αν εμείς στη Λαμία
μπορούμε να γελάμε με τα καμώματα των «γειτόνων»;
Σκέφτομαι πως αν το θερινό σινεμά ή γενικά το θερινό θέατρο Λαμίας ήταν ταινία, σίγουρα θα είχε τίτλο «Μικρή πικρή μου αγάπη». Θα ήταν μελόδραμα, σαν εκείνα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπου οι πτωχοί πλην τίμιοι πρωταγωνιστές, παρά τις καλές τους προθέσεις, περνούσαν από τις συμπληγάδες της ζωής και τα σαράντα κύματα.
Το 2014 δημοπρατήθηκε η ανακαίνιση του θερινού θεάτρου και στη συνέχεια έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί. Και ήταν πράγματι απαραίτητο. Η σκηνή του παρηκμασμένη, τα καμαρίνια παμπάλαια, οι φθορές εμφανείς παντού. Για να καθίσεις έπρεπε να περάσεις από την αποθήκη να ψάξεις ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιοσκισμένα μαξιλάρια, να βρεις ένα -που να θυμίζει έστω μαξιλάρι- να αναζητήσεις το λιγότερο σκουριασμένο μεταλλικό κάθισμα, και ύστερα κάνοντας την προσευχή σου να κάτσεις. Όχι και τόσο αναπαυτικά.
Σύμφωνα με τους όρους της δημοπράτησης, η ανακαίνιση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου του σωτήριου έτους 2014. Μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές, αλλαγή δημοτικής αρχής κτλ κτλ. Τελικά, το ανακαινισμένο θερινό θέατρο παραδόθηκε στους Λαμιώτες 4 χρόνια μετά. Στις 2 Ιουλίου 2018!
Κόσμος και αρχές, συνέρρευσαν για την πρώτη ημέρα της νέας του λειτουργίας. Η φιλαρμονική παιάνισε χαρούμενα, και η Δημοτική Αρχή δήλωνε πανευτυχής για το έργο της.
«Ηρθε για να γεμίσει τις καλοκαιρινές μας νύχτες…» έγραφαν -με υπερβάλλουσα όπως αποδείχθηκε αισιοδοξία -τα ΜΜΕ.
«Ξεκινά η νέα περίοδος του ανακαινισμένου θερινού μας θεάτρου που πιστεύουμε θα γίνει κέντρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τα καλοκαίρια στην πόλη» δήλωνε από μικροφώνου ο δήμαρχος.
Και μετά;
Και μετά δύο-τρεις εκδηλώσεις συλλογων σε όλη τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού και δύο- τρεις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συλλόγων φέτος. Α. Και ένα παιδικό θέατρο. Ερευνώντας την ιστοσελίδα του δήμου, ουδέν άλλο νεότερο…
Άξιζαν άραγε οι πολλές χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν από τον δήμο, για την ανακαίνιση ενός θερινού θεάτρου που λειτουργεί τα καλοκαίρια, τόσες φορές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού;
Και γιατί άραγε λειτουργεί με το σταγονόμετρο αφού -κατά την δημοτική αρχή – διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση;
Γιατί ο δημότης της Λαμίας, θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός της πόλης για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις;
Γιατί θα πρέπει να αναζητήσει στα περίχωρα συναυλίες;
Γιατί θα πρέπει να ψάξει σε άλλες πόλεις ένα θερινό σινεμαδάκι;
Γιατί αποκλείονται από τον πολιτισμό τα καλοκαίρια, οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή δεν τους περισσεύουν χρήματα για πήγαινε έλα εκτός Λαμίας;
Γιατί να μην μπορεί ο Λαμιώτης να απολαύσει το δικό του θερινό θέατρο παρά μόνο ελάχιστες φορές μέσα στο καλοκαίρι;
Οδεύουμε στα μισά του Αυγούστου. Το καλοκαίρι είτε μας αρέσει –βασικά δεν μας αρέσει- είτε όχι, οδεύει επίσης προς το τέλος του.
Ούτε φέτος είδαμε θιάσους, πρωταγωνιστές και θέατρα στο θερινό της πόλης…
Ούτε φέτος αξιωθήκαμε να απολαύσουμε ένα θερινό σινεμά…
Μείναμε με το ποπ κόρν στο χέρι…
της Λίλιαν Χαχοπούλου
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΔΥΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΙΧΕ…ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝΕ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΊΖΩ!
Κάποτε λειτουργούσαν όλα άψογα χειμερινό,θερινό και Επαλ γιατί υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό!Με την εκλογή Σταυρογιαννη όλα άλλαξαν και ο κατήφορος ξεκίνησε,ούτε καν το χειμερινό δεν λειτουργούσε σωστά με ευθύνη της αντιδημάρχου που ‘εφαγε’ εναν από τους πιο άξιους υπεύθυνους που περάσανε ποτέ από το Δημοτικό μας Θέατρο επειδή δεν της ήτανε αρεστός!Δυστυχώς σε αυτή την πόλη βγάζουμε τα μάτια μας μόνη μας!
θα λειτουργήσει ποτέ;
Σεβαστή κ. Παναγιώτου για την αλήθεια του θέματος, επί Δημαρχίας Γ. Κοτρωνιά, το Θερινό λειτουργούσε κάθε βράδυ, με 2 ταινίες εβδομαδιαίως…
Τώρα για την συντήρηση του Θερινού το 2014, με ενέργειες του Δήμου στην Περιφέρεια, είχε εξασφαλίσει 1.000.000€, έγιναν εκλογές, άλλαξε η Δημαρχία.
Αν παρέμεινε, το Θερινό θα είχε γίνει στολίδι, όπως το «Χειμερινό», το οποίο ανακατασκεύασε με σύγχρονα συστήματα…
Συγνώμη για ποια ανακαίνιση του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου μιλάτε?
Τα κτίσματα εμπρός (σκηνή κ.λ.π), καθώς & πίσω (εξώστης & δώμα προβολών), δεν τα έχουν ακουμπήσει….
Ξήλωσαν τα παλαιά καθίσματα (μόνο μαξιλαράκια ήθελαν & βάψιμο ίσως), μειώνοντας υπερβολικά τις θέσεις καθημένων. Παράλληλα έριξαν κυβικά τσιμέντου στην πλατεία για να φτιαχτούν «κερκίδες» & να μπουν αεροπορικά καθίσματα….
Δέστε τώρα πόσες θέσεις καθημένων έχει τώρα & πόσες πριν?
Τοποθέτησαν τεράστια μεταλλική κατασκευή για φώτα & ηχεία επαγγελματικά.
Μα καλά θα τρελαθούμε? Ο παραδοσιακός Θερινός, ήταν για προβολές δωρεάν ταινιών, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Εφ΄ όσον έρχονταν κάποιος θίασος, είχε μαζί του & φώτα & ηχεία & ηχολήπτες, &, &, &,…..
Προς τι τόσα άσκοπα έξοδα, ενώ παραμένουν ασυντήρητα τα κτίσματα??? Για να μπει η μαρμάρινη επιγραφή του Δημάρχου??? Μπουλντόζα & τα έξοδα στους απερχόμενους….
Παναγιώτου Χρύσα από καλούς ψυχιάτρους άλλο πράγμα η Λαμία μας…ο Κοτρωνιάς παρέδωσε ένα κόσμημα και λέω για το χειμερινό Θέατρο και αν δεν έχανε τις εκλογές θα παρέδιδε και άλλο ενα κόσμημα το θερινό γιατί είχαν εγκριθεί ήδη 600000€!Τι παρέδωσε ο απερχόμενος σε λίγες ημέρες?Ενα θερινό ημιτελές που στον εξώστη δίνουν φελιζολ για καθίσματα και κάτω η πλατεία χωράει 200 περίπου άτομα…και αν μια εκδήλωση εχει διάρκεια μεγαλύτερης της μίας ώρας υποφέρουν οι θεατές από τη μέση τους!Όποτε κ.Χρύσα ούτε για τα πιο άπλα δεν ήτανε ικανός ο απερχόμενος!
Εγω θα πω κατι.Οκ οι εκδηλωσεις .Αν και θα μπορουσαν να γινουν πολλες διοτι μετα την ανακαινιση ο χωρος ειναι πολυ καλος .Πχ παρτυ νεολαιας του Δημου Λαμιας Ιδεα λεω να μαζευτουν οι καλοι dj της πολης οχι οι κατσιαπλιαδες που υπαρχουν και να γινει ενα φεστιβαλ διημερο η τριημερο με ελληνικη και ξενη μουσικη.Η Κινηματογραφικη λεσχη Λαμιας να διοργανωσει βραδιες κινηματογραφου με κλασσικες ταινιες του παγκοσμιου σινεμα.Ταινιες που εκαναν εισπραξεις της περασμενης σεζον και καποιοι θα ηθελαν να τις ξαναδουν η δεν τις ειδαν .Συναυλιες τοπικων συγκροματων απο ολα τα ειδη μουσικης .Υπαρχουν και αξιολογα μαλιστα.Να πως μαζευεται ο κοσμος το καλοκαιρι στη λαμια που τοση ερημια υπαρχει να πως ξαναγεννιεται αυτη η πολη .Βεβαια ο νεος δημαρχος ας αρχισει να σκεφτεται μολις διοριστει και επισημα ολα αυτα και να τα οργανωσει απο νωρις ωστε την ανοιξη να ειναι ολα ετοιμα και να ανακοινωθει το προγραμμα εγκαιρα .Δεν ειναι κατι δυσκολο και ακατορθωτο .Απλα πραγματα ειναι ολοι θα βοηθησουμε γι αυτο Ηπολη μας ειναι αλλωστε που εχομε γννηθει μεγαλωσει σ αυτη.Ελπιζω το επομενο καλοκαιρι να υλοποιηθουν ολα αυτα και αυτη η πολη θα γινει καλυτερη.Και θ αναστηθει αυτος ο χωρος που καποτε μας ενεπνεε και νιωθαμε αλλο ανθρωποι πιο σπουδαιοι βγαινοντας μεσα απο αυτον το χωρο οταν τελειωνε η βραδια.
Μιλάμε για τα πιο άθλια καθίσματα που υπάρχουν σε θεατρικό χώρο σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα βουνό από μαξιλαράκια φελιζόλ στο βάθος τού ισογείου… Συγχαρητήρια για το άρθρο.
Μου θυμίζει μια ιστορια που μου είχε διηγηθεί ο μακαρίτης Λάμπρος Παπαδημας,κατά την θητεία του ως υπουργός υγειας.Απεναντι από μεγάλο κρατικό νοσοκομειο της Αθηνας ένας ιδιώτης έστησε μια επιχείρηση με αξονικό τομογραφο.Και εκεί που ο αξονικός του νοσοκομείου δούλευε ανελλιπώς χωρίς προβληματα,,άρχισε να χαλάει κάθε λίγο και λιγάκι.Απηυδησμενος ο υπουργός απευθυνθηκε σε τεχνικους για να δει τι συμβαίνει.Το πόρισμα ήταν ότι οι βλάβες προκαλούνταν από το ίδιο το προσωπικό!!!!Τι ψάχνετε φίλοι μου!!Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο τόπος έχει μείνει τόσο πισω.Να ευχηθούμε ότι ο κύριος Καραΐσκους θα ξεβρωμίσει τον κόπρο του Αυγειου.
Ωχου,που θέλετε τώρα και συναυλίες δωρεαν.Αφου δεν τον ψηφίσατε τον ανθρωπο,και πρέπει να τιμωρηθείτε γι αυτή την συμφορα.Και στο φιναλε γουστάρουμε να έχουμε Θερινό θεατρο,αλλά να μην το λειτουργουμε.Και ούτε ένα άνθος δεν σας ξαναφυτεψαμε αχαριστοι,που κάναμε την Λαμία Εθνικό κηπο.
Στην Λαμία έχουμε τον γκουρου της οικολογιας,τον γκουρού των συναυλιων,τον γκουρού των πολιτισικων και πάει λέγοντας.Οταν συναντηθείτε με αυτούς τους γκουρού,βάλτε τα χέρια στις τσέπες σας και σφίξτε γερά το πορτοφόλι σας.
Είναι γιατί οι καλλιτέχνες εμπνεονται,μόνο από τον δροσερό αέρα της..Οίτης.Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμαρι.Α ρε κακομοίρη Λαμια,μια ζωή κουτοπονηριά,βλαχια και ότι αρπάξουμε.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Κουτρωνια, δεν το ανακαίνισε ποτέ, παρόλο που κάθε καλοκαίρι βλέπαμε αφίσα έξω από το θερινό θέατρο-σινεμα του προγράμματος ΕΣΠΑ.Τουλαχιστον η απερχόμενη δημοτική αρχή,το έπραξε.Μακαρι η επόμενη να το αναδείξει!!!
Που είναι η Πέγκυ Ζηνα,που είναι ο Νίκος Μαρτακης????Μιλαμε για την πιο άθλια Δημοτική αρχη που πέρασε από καταβολής Δημου.Πιστευαν ότι οι Λαμιώτες ήταν βοδια,που εξαγοράζονταν με κλαρίνα και γλαστρες.Ελπιζω ότι οι καινούργιοι δεν θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική.
Καλά εσείς τώρα ανακαλύψατε την πυρίτιδα???Το είπε και ο Νικος,το ξέρουν και οι πέτρες το κόλπο που παίζεται στις πλάτες των πολιτών.Γι αυτό η Λαμία θα μείνει ουραγός και τριτοκοσμική πόλη.Ας είναι καλά οι κατσαπλιαδες που φευγοντας…….ότι προλάβουν να κονομήσουν.
Για ψάξτε λίγο την συνθεση,στη διοίκηση του Δημοτικού θεάτρου,και θα καταλαβεται γιατί οι πολίτες οδηγούνται σε .. άλλη χώρα!!