Δεν είναι εύκολο να γράφεις για το τέλος μιας εποχής. Η Λαμία έζησε οχτώ χρόνια στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και τώρα, έπειτα από μια σεζόν που από νωρίς έδειχνε πού πάει το πράγμα, όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στα δύσκολα. Το βράδυ του Σαββάτου πόνεσε, όχι μόνο για την ήττα, αλλά για όσα σημαίνει. Και όσο κι αν δεν έχει γραφτεί ακόμα και τυπικά ο υποβιβασμός, όλοι ξέρουμε τι έρχεται. Αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να γκρινιάξει, ούτε να ασχοληθεί με το αγωνιστικό σκέλος -όπου όλα ήταν λάθος- αυτά έχουν χιλιοειπωθεί. Γράφτηκε για να δούμε την αλήθεια στα μάτια και –γιατί όχι– να πιστέψουμε πως η αρχή μπορεί να ξαναγίνει. Από την αρχή. Με άλλα μυαλά.
Του Πάνου Κατσώνη
Το βράδυ του Σαββάτου ήταν από εκείνα που αφήνουν πικρή γεύση όχι μόνο στην ομάδα του ΠΑΣ Λαμία και τους φιλάθλους, αλλά και σε όσους βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Μια πόλη ολόκληρη, που δεν στάθηκε όσο θα έπρεπε στο πλευρό του ΠΑΣ τα τελευταία 8 χρόνια στη Σούπερ Λίγκα, μοιάζει τώρα να πληρώνει το τίμημα.
Η ήττα από την Καλλιθέα αποτέλεσε ουσιαστικά την ταφόπλακα μιας αγωνιστικής χρονιάς που από την αρχή της έδειχνε να πατά σε σαθρές βάσεις. Μια χρονιά παλινωδιών, αποτυχημένων επιλογών και χαμένων ευκαιριών.

Οι μεγάλες στιγμές
Κι όμως, αυτή η ομάδα μάς χάρισε απίστευτες στιγμές. Από την είσοδο στην τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας, μέχρι τις μεγάλες νίκες απέναντι σε ιστορικούς αντιπάλους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το “χιτσκοκικό” φινάλε στη Νίκαια απέναντι στον Ιωνικό; Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε άνετα να έχει σκηνοθετήσει ο Λανγκ, ο Χίτσκοκ ή ο Ντε Πάλμα.
Η πτώση ήρθε, ακόμη κι αν δεν έχει επικυρωθεί

Φτάσαμε στις 5/4/2025. Η κουρτίνα έπεσε. Ακόμη και αν μαθηματικά ο υποβιβασμός δεν έχει επισφραγιστεί, υπάρχει κανείς που πραγματικά πιστεύει πως μπορεί να αποφευχθεί; Αν ναι, θα ήθελα να τον γνωρίσω, να μου δώσει μαθήματα ελπίδας και ψυχολογίας.
Το ζητούμενο και η επόμενη μέρα
Η κουβέντα για την επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Με φόβο, με προβληματισμό, αλλά και με μια σπίθα ελπίδας. Αναγέννηση από τις “κυανόλευκες” στάχτες; Πιθανόν. Το σενάριο είναι αβέβαιο, αλλά η πίστη είναι αυτή που πρέπει να μας οδηγήσει.
Ο ΠΑΣ Λαμία, για εμάς τους όχι και τόσο λίγους που τον ακολουθούμε χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από μια επαρχιακή ομάδα. Είναι μια αγάπη, με ups and downs. Δεν είναι απλώς μια ομάδα που στεγάζει” οπαδούς των “μεγάλων”, “στεγάζει” και τον αγνό φιλαθλο κόσμο, που στεναχωρήθηκε και πόνεσε χθες βράδυ, αγωνιώντας για την επόμενη μέρα. Τα λαϊκά δικαστήρια είναι συνήθως η επόμενη μιας τέτοια εξέλιξης, αλλά για μένα το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο: η επόμενη μέρα να μην κουβαλήσει τα λάθη του χθες.
Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή είναι ένας: Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Αυτός έβγαλε την ομάδα από τα αλώνια του τοπικού και την έφερε στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας. Με θυσίες, κόπο και εκατομμύρια. Με Θεούς και δαίμονες απέναντι. Αυτός μπορεί να το ξανακάνει. Εκτός και αν νομίζετε ότι θα σκάσει κανένας Σείχης από τα Η.Α.Ε να μας βγάλει στο Champions League. Επειδή εμείς αλλά και οι μεγαλύτεροι από εμάς ηλικιακά έζησαν τα πέτρινα χρόνια, θα πρέπει τουλάχιστον να μην είμαστε αχάριστοι.

Ναι, έχει μερίδιο ευθύνης για το φετινό ναυάγιο. Το αναγνώρισε άλλωστε ο ίδιος. Αλλά αν δεν έχει ξεμείνει από κουράγια και όρεξη, τότε ο δημιουργικός του εγωισμός θα τον ξαναβάλει στον σωστό δρόμο. Σε εκείνον που όλοι εμείς που έχουμε αγνά αισθήματα για τον σύλλογο ανυπομονούμε να ξαναβαδίσουμε. Σαφώς υπήρχαν και οι εφιάλτες του συλλόγου, εκείνοι που πανηγύριζαν σε κάθε ήττα, σε κάθε κατραπακιά, έχοντας ακόμη και πολιτικό υπόβαθρο. Κρίμα… αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, για μια επόμενη γραφή.
Τα λάθη να μην επαναληφθούν
Το πρόβλημα φέτος δεν ήταν μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η συνολική προσέγγιση. Ακόμη και οι κινήσεις του Ιανουαρίου δεν ενέπνεαν ελπίδα. Σαν να είχαμε αποδεχτεί τη μοίρα μας από την αρχή. Και αυτό ήταν το πιο οδυνηρό. Και τώρα; Θα λείψει στην πόλη αυτό που είχε; Ή μήπως τελικά δεν το εκτίμησε ποτέ αρκετά; Αν η απώλεια δεν πονέσει, τότε συγγνώμη, αλλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Αν όμως υπάρξουν αντανακλαστικά – από τον μεγαλομέτοχο, τη διοίκηση και τον κόσμο – τότε η επιστροφή δεν είναι όνειρο μακρινό, είναι θέμα χρόνου.

Κλείνοντας…
Είμαι φύσει αισιόδοξος. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το σοκ θα γεννήσει κάτι καινούργιο. Και πάνω απ’ όλα, δεν ξεχνώ:
Λαμία στα εύκολα, Λαμιάρα στα δύσκολα.
Ως οπαδοί-φίλαθλοι την στιγμή που δεν βάζουμε το χέρι στην τσέπη να ενισχύσουμε την ομάδα με ενα διαρκείας ή ένα εισιτήριο,, την στιγμή που δεν πατάμε στο γήπεδο στα εύκολα ή στα δύσκολα , δεν δικαιούμαστε να κάνουμε κριτική.Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταθήκαμε δίπλα στην ομάδα σαν πολίτες αυτής της πόλης όπως και θα έπρεπε.Με τα κεφάλαιά του κάποιος άλλος πήρε τις αποφάσεις και τελικά έριξε την ομάδα πάνω στα βράχια.
Ως δημότες αυτής της πολης και ως ρομαντικοί που μας νοιάζει αυτή η ομάδα ,δεν μπορείς κύριε να ζητάς την ψήφο μας για τον δημαρχιακό θώκο, να εκλέγεσαι πλειοψηφικά άνετα και μετα απο μερικούς μήνες να εγκαταλείπεις την ομάδα και να την αφήνεις
να «σαπίζει» με ένα ρόστερ της πλάκας.
Ποιος ξέρει πότε θα μπορέσουμε να ξανασηκώσουμε κεφάλι.
Η απάντησή μας ήρεμα και πολιτισμένα στις επόμενες κάλπες…..
Η Λαμία είναι η ομάδα μας τη στηρίζουμε και στα καλά και στα άσχημα για να ανάβει ξανα. Η Λαμία είναι η πόλη μας και θα βρεθούν εκείνοι που θα την κάνουν το κέντρο της Ελλάδας.
Άσε μας ρε Κατσώνη!!!
Οκτώ χρόνια και πάλι καλά
Τι να πουν άλλες πόλεις με πολύ κόσμο με ιστορία. Έτσι είναι γυρίζει το πράμα αυτή η ομάδα κούρασε όπως ο Βόλος η Λειβαδιά η Καλλιθέα κ.α
Ξεκάθαρα για την φετινή κατάντια της ομάδας μας φταίει ο πρόεδρος, γιατί όντας επιχειρηματίας γνωρίζει που πάνε τα λεφτά του για τα συμβόλαια των παιχτών κι ας μην ασχολείται όπως λέει ο ίδιος με την ομάδα όπως παλιότερα. Από την άλλη είναι και ο μοναδικός να μας επαναφέρει στην super league.
Για την απουσία κόσμου φταίνε όλοι, από την διοίκηση μέχρι και τον πολιτικό κόσμο της περιοχής και τους διοικούντες της σε τοπικό επίπεδο. Τόσα χρόνια βλέποντας τις παθογένειες και τις δυνατότητες του τόπου μας ποιος έκανε το οτιδήποτε για να βελτιώσει το παραμικρό; Ουδείς, ακόμη και ο Παπαϊωάννου που γι΄ αυτό τον ψηφίσαμε ως τώρα η συμβολή του στην τοπική κοινωνία είναι μηδενική όσον αφορά τα έργα που διατυμπάνιζε ότι θα πραγματοποιήσει. Προ εκλογών έλεγε για το γήπεδο ότι η μακέτα είναι έτοιμη και μόλις εκλεχτεί θα αξιοποιήσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχει η ομάδα ένα γήπεδο που θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και ευρωπαϊκούς αγώνες. Με λίγα λόγια ο Λαμιώτης θα αγαπήσει την ομάδα όταν θα αγαπήσει και την πόλη του μιας και οι περισσότεροι γούρνα την αποκαλούν. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι ρομαντικοί που σιχαθήκαμε τις μεγάλες ομάδες με τις φασαρίες τους και υποστηρίζουμε μόνο Λαμία.
Δείτε κάτι το εντελώς καταφανές: μόλις κατελήφθη ο δημαρχιακός θώκος, η πορεία της ομάδας έβαινε συνεχώς φθίνουσα.
Μέχρι τη στιγμή εκείνη, η πορεία ήταν σταθερή και ίσως αύξουσα. Ποιος ήταν ο λόγος; Αναζητήστε το προφανές.
Για τα 650 που πήρε τσέπη ο δημαρχουλης σου δε λες τίποτα κορούλα.εκει εκεί στη δ εθνικη
Έβαλε 3 γκολ στον Παναθηναϊκό και έδωσε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.
Τι άλλο να κάνει?
Λεφτά για τον Φουρταδο πήρε τουλάχιστον ή τον έδωσε τζάμπα?
Η άνοδος δεν θά έρθει την επόμενη χρονιά. Εκτός αν ξαφνικά γίνει θαύμα. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την επάνοδο .Το πρόβλημα είναι η μιζέρια , η αμπαλοσυνη και η δολοφονία του ποδοσφαιρου της Β’ κατηγορίας. Με προπονητές τα ίδια σουργελα , που τρέχουν από ομάδα σέ ομάδα ως σωτήρες .Με διαιτητές στημένους. Αυτό είναι τό κυρίως πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ομάδες στο εξωτερικό, χρόνια στην Α’ κατηγορία τους , χρόνια σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια αγωνίζονται τώρα στην β. Υπομονή…
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Α Ο ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 0 ΥΠΟΔΟΜΕΣ 0 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ..ΟΥΤΕ Η ΠΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΥΤΕ Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΠΟΛΗ..ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ..
Vagelis Bartsokas με όλο τον σεβασμό, για τοπικό να λέτε μόνο εφόσον ζήσατε ή θα ζήσετε
Κατ’ αρχάς Διοίκηση=Π.Π.
Ο διαχωρισμός είναι απαράδεκτος. Υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι ο τυπικά πρόεδρος έπαιρνε αποφάσεις χωρίς να ρωτήσει τον μεγαλομέτοχο;
Δεύτερον: φταίει ο κόσμος, φταίνε οι προπονητές φταίνε οι παίχτες κλπ. (κι αν δεν τα έχουμε διαβάσει εδώ όλα, όλα μαζί έχουν γραφτεί από τους δημοσιογράφους των λαμιώτικων ιστοσελίδων).
Καμία, όμως, ομάδα της SL που έφτασε στην καλύτερη θέση της βαθμολογίας τα 8 χρόνια δεν έδιωξε 10 παίχτες της 11αδας (μόνο ο Νούνιες έμεινε) και τον προπονητή. Οικονομικά προβλήματα…Οκ, να το δεχτώ. Να φύγουν 4, να φύγουν 5, να φύγουν 6, να φύγουν 7 βρε, να φύγουν 8 βρε αδερφέ να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά όχι 10. Να μείνει ένας σε κάθε γραμμή. Και σε αυτό δεν φταίει ο κόσμος; Η ευθύνη ανήκει σε ένα άτομο.
Και κάτι ακόμη. Ο κόσμος δεν αγάπησε την ομάδα ή ο Π.Π τον κόσμο; Ποιος έδωσε τις θέσεις μας στον Παναθηναϊκό; Όχι τις θέσεις αυτών που έρχονταν και δεν έρχονταν. Τι θέσεις αυτών που έρχονταν πάντα. Ο αρθρογράφος βέβαια, κάθεται απέναντι…
Και τώρα αρχίσαμε τα παρακάλια…
Υπάρχει και άλλο δρόμος: μία έντιμη συγνώμη, ένα νέο πλάνο και πάμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα. Αλλά ποιοι είμαστε, εμείς, που αξιώνουμε μία συγνώμη…Κάτι σκοτωμένα ΣΚ και την φωνή μας αφιερώσαμε σε αυτή την ομάδα…Δηλαδή…τίποτα.
Εγώ να παρακαλέσω δεν πρόκειται. Δεν παρακάλεσα για άλλα στη ζωή μου. Όποια απόφαση κι αν πάρει, εγώ θα πω Ευχαριστώ για όσα έκανε και για όσα έζησα, επειδή έκανε όσα έκανε (αχάριστος δεν είμαι). Μέχρι εκεί…
Όλα τελικά έχουν ένα τέλος.
Δυστυχώς γιά την Ομάδα μας φέτος δεν ήταν η καλή χρονιά μας.
Ας ελπίσουμε ότι θά επανέλθουμε σύντομα.
Καλή συνέχεια.
αλλο το ενα εντελως αλλο το αλλο.. οι υπευθυνοι [δεν ξερω το λογο ουτε με ενδιαφερει] εριξαν την ομαδα στη σουπερ 2 τον αυγουστο,,η αγαπη για την ομαδα μας ειναι αδιαπραγματευτη, δυστυχως οι κινησεις [στελεχωσης του τιμ της ομαδας] των υπευθυνων ηταν τραγικες,,οταν η ομαδα εχει ενα ροστερ που ειναι απο τα χειροτερα, αν οχι το χειροτερο που εχει εμφανισει ομαδα στη σουπερ λινκ ο υποβιβασμος ηταν σιγουρος απο το τελος αυγουστου,, ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ [ΕΞΑΔΑ] ΣΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ..
Μα το σουργελο που παριστάνει τον πρόεδρο άφησε την ομάδα ξεκρέμαστη..Μπήκε στον Δήμο παίρνει τις μιζούλες του και μια χαρά..Άντε με τους μαλακες κάποιος πρέπει να τα πει!
Giorgos Kiroxristos Δώσε λεφτά εσύ ρε μπαζο κ πάρε την ομάδα να την βγάλεις Ευρώπη! Τούβλο! Όλο θεωρία κ κράξιμο είσαι καραγκιοζη
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΠΑΝΥΓΗΤΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ S.L ΕΔΩ Η ΜΙΣΗ + ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΕ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ Ή ΛΑΡΙΣΑ ΕΚΕΙΝΟ
Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΤΛΤ ΚΤΛ ΚΤΛ.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΣΑΝ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Nikos Mylonas Συμφωνω απολυτα μαζι σου αυτο δεν το εχω ξανα δει σε καμια αλλη πολη και ειναι κριμα!
Nikos Mylonas ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 10ευρω , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΕΙΝΑΙ 500ΑΤΟΜΑ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ….. ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΣΕ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΒΟΛΛΕΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΟΥΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΙΤΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΡΑΤΖΙΑ.
Nikos Mylonas μπράβο ρε μάγκα… τα είπες Όλα!!!!!!!
Κ τώρα πάλι, του χρόνου για την ομάδα μας όπου κ αν παίζουμε.γιατι όντως πρόκειται για παιχνίδι
Πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στο διοικητικό σχήμα…η Λαμία αρκετές φορές κινδύνεψε λόγω λαθών εκ των έσω, αλλά χάρη σε προσωπικές ενέργειες του μεγαλομετόχου κρατήθηκε στην κατηγορία.
Λεβαδειακός, η ομάδα της καρδιάς μας.
Κυριάκος Κυριάκου Μπράβο.Μπορείς απλά να σχολιάσεις σε σαιτ της Λιβαδειάς ή στην σελίδα του Λεβαδειακου…
Κυριάκος Κυριάκου ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΛΙ ΕΜΦΑΝΟΣΤΗΚΕΣ??? ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.. ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Nikos MylonasΜεγάλε; Συριζαίος ή αριστερός ή κλπ κλπ;
Τα είπες όλα!
Αποκάλυψες πόσο τεράστια κρίση έχεις.
Τιτάνας είσαι μάλλον…
Nikos Mylonas και τσιπρα να ψηφιζει και ανδρουλακη να ψηφιζει, το ιδιο θα ειναι αυτος
Κυριάκος Κυριάκου άντε τραβήξου κολόγερε ανώμαλε έχεις λάικ και σε γαύρο και σε Παναθηναϊκό..
Κυριάκος Κυριάκου δεν μας ενδιαφέρει η ομάδα σου ρε φίλε … σε λάθος site είσαι
Ψύχραιμο άρθρο.
https://lamianow.gr/lamia-sta-efkola-lamiara-sta-dyskola-ochto-chronia-mnimes-mia-stigmi-ptosis-kai-tora-grafei-o-panos-katsonis/