Λαμία: Σήμερα στις 19.00 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος τιμάει την Μαρία Κάλλας! (video)

lamianow
By lamianow Add a Comment
15 Min Read

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της μοναδικής Μαρίας Κάλλας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να τιμήσει τη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας, διοργανώνει συναυλία με τους MUSICA DEL CUORE με τίτλο «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα».


Η Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων ως μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε. Σήμερα, σαράντα χρόνια από το θάνατό της, λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια και τραγική. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, η θρυλική ντίβα που έκανε και κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

-Advertisement-

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την απόλυτη υψίφωνο που σφράγισε ανεξίτηλα με τη φωνή της τον εικοστό αιώνα, εφόσον η Κάλλας από την πλευρά της μητέρας της Eυαγγελίας, κόρης του Πέτρου Δημητριάδη και της Eυφροσύνης Λούρου, καταγόταν από τη Στυλίδα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 στο Ισόγειο του Περιφερειακού Καταστήματος στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία (πρώην Νομαρχία)

Ερμηνεύει το σχήμα Musica del Cuore, αποτελούμενο με τους Monica Minarelli (μεσόφωνο) Antonella Orefice (υψίφωνο) και Neville Jason Fahy (πιανίστα). Οι δυο λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας και θα ερμηνευτούν από το συνθέτη στο πιάνο και κάποια ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει η θρυλική ντίβα ταυτιστεί. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού της ανυπέρβλητης Ντίβας, σε μορφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η σύλληψη της ιδέας και η γενική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Ιστορικού της Τέχνης Δρος Γεωργίου Κακαβά. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του σχεδιαστή Μίλτου Μπαμπανίκου και τα κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη.

Η Eίσοδος για το κοινό είναι Eλεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Α΄

-Ευριπίδου: «Μήδεια» (Αποσπάσματα)

-G.Puccini: “Vissi d’arte, vissi d’amore” (Tosca)

-P.Mascagni: “Voi lo sapete, o mamma” (Cavalleria Rusticana)

-P.Mascagni: Intermezzo (Cavalleria Rusticana)

-G.Puccini: “Quando m’en vό” (La Boheme)

-C.Saint-Saens: “Mon coeur s’ouvre a ta voix” (Samson et Delilah)

-U.Giordano: Intermezzo (Fedora)

-C.Saint-Saens: “Amour! Viens aider ma faiblesse” (Samson et Delilah

-G.Verdi: “E’ strano!-Sempre libera” (La Traviata)

-G.Verdi: Preludio Atto 3 (La Traviata)

-G.Verdi: “Addio del passato” (La Traviata)

Μέρος Β΄

-C.W.von Gluck: “J’ ai perdu mon Eurydice” (Orfée et Eurydice)

-G.Donizetti: “Spargi d’amaro pianto” (Lucia di Lammermoor)

-G.Bizet: “Seguedille” (Carmen)

-G.Bizet: Entr’acte (Carmen)

-G.Bizet: “Habanera” (Carmen)

-G.Puccini: Intermezzo (Manon Lescaut)

-V.Bellini: Introduzione-recitativo-“Casta Diva” (Norma)

-L.Cherubini/F.B.Hoffmann: “Dei tuoi figli la madre” (Medea)

(Απόσπασμα)

-N.J.Fahy: “Inno a La Divina” (Στίχοι M.Minarelli και N.J.Fahy).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες» και του Ωδείου «Εν Ωδαίς».

Βιογραφικά Σημειώματα του Μουσικού Σχήματος και των Συμμετεχόντων Καλλιτεχνών

Musica del Cuore (www.musicadelcuore.eu): Το σχήμα Musica del Cuore ιδρύθηκε το 2012. Έκτοτε η Antonella Orefice και ο Neville Jason Fahy έχουν πραγματοποιήσει πολλές κοινές εμφανίσεις σε Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Athenaeum, Δημαρχείο Σαρωνικού, Κάστρο Χλεμούτσι, Αμαλιάδα, Τήνο, Σαρωνίδα, Γαλαξείδι) και Ιταλία (Teatro del Settecento, Circolo Lirico και Circolo Ufficiale di Bologna). Από το 2016 άρχισε η συνεργασία τους σε συναυλίες σε Ιταλία και Ελλάδα με τη μεσόφωνο Monica Minarelli (Villa Smeralda, Cento, Circolo Ufficiale di Bologna), η οποία από το 2017 είναι πλέον μόνιμο μέλος του Musica del Cuore (Athenaeum, Villa Serena di San Lazzaro, Πλατεία Φάρου στο Γαλαξείδι).

Monica Minarelli Μεσόφωνος (www.monicaminarelli.it): Η Monica Minarelli σπούδασε πιάνο και κλασικό τραγούδι στα Ωδεία “G.B.Martini” της Bologna και “G.Frescobaldi” της Ferrara. Μαθήτευσε δίπλα στους Sesto Bruscantini και Franca Mattiucci. Ώθηση στην καριέρα της έδωσε η συμμετοχή της στο διαγωνισμό “Luciano Pavarotti”, όπου έκανε αίσθηση η ερμηνεία της σε ρεπερτόριο των Mozart και Rossini. Έχει ερμηνεύσει πληθώρα ρόλων στα πιο σημαντικά θέατρα της Ιταλίας, όπως στα San Carlo di Napoli, Teatro dell’Opera di Roma, Carlo Felice di Genova, Teatro Massimo di Palermo και Teatro Comunale di Firenze. Έχει συμμετάσχει στην όπερα “Fedora” (Giordano) στο Teatro a La Scala di Milano, υπό τη διεύθυνση του Andrea Gavazzeni, και έχει ερμηνεύσει Cherubino (“Nozze di Figaro”, Mozart) στο Teatro Comunale di Ferrara με μαέστρο τον Claudio Abbado. Άλλες αξιοσημείωτες συμμετοχές της περιλαμβάνουν: “La Traviata” (Verdi) και “Nozze di Figaro” (Mozart) στο Teatro Massimo και  V.Bellini di Catania, “Notte di Maggio” (Rimsky-Korsakov), “La Sposa Venduta” (Smetana), “Nabucco” (Verdi), “Der Fliegende Hollaenger” (Wagner) και “Jenufa” (Janacek) στο Teatro Comunale di Bologna, “Il Matrimonio Segreto” (Cimarosa) με μαέστρο το Roberto Zarpellon σε σκηνοθεσία Emiliana Paoli στο Teatro Verdi di Casciana-Pisa, “Gianni Schicchi” (Puccini) στην Pisa. Επίσης ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο της “Carmen” (Bizet) σε πληθώρα Ιταλικών θεάτρων. To 2015 συμμετείχε στην όπερα “Giovanna d’Arco” (Verdi)” στο Teatro a La Scala di Milano. Έχει εμφανιστεί σε παραγωγές στο Τελ Αβίβ, στη Δρέσδη, στη Στουτγάρδη, στο Δουβλίνο, στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Ζυρίχη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο της ως Carmen, στη Βασιλεία, όπου ερμήνευσε την Amneris στην “Aida” του Verdi και την Azucena στο “Trovatore” επίσης του Verdi, στη Βέρνη, Ulrica στην όπερα “Un Ballo in Maschera” του Verdi, στη “La Gazzetta” (Rossini) στο Teatro de Wallonie Liege στο Βέλγιο. Το 2009 έλαβε την τιμητική διάκριση “Grande Accademico” με την εμφάνισή της στο Konzert House της Βιέννης στην όπερα “Un Ballo in Maschera” του Verdi. Διαθέτει ένα τεράστιο ρεπερτόριο σε πολλές γλώσσες και έχει λάβει μέρος σε πολλά ρεσιτάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εμφανίσεις της με το διάσημο πιανίστα Leone Maggiera στο Circolo Lirico di Bologna στη μνήμη του αείμνηστου τενόρου Luciano Pavarotti.

Antonella Orefice Υψίφωνος (www.musicadelcuore.eu): Γεννημένη στην Μπολόνια, η Antonella Orefice άρχισε σπουδές πιάνου στα 15 της με τoν Giuseppe Crema στο ωδείο της πόλης και ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Bologna DAMS, παρακολούθησε μαθήματα “Canto Lirico” με τη σοπράνο Giovanna Giovannini. Το πάθος της την οδήγησε να δημιουργήσει ένα σύνολο με το βιολονίστα μαέστρο Fabio Brunelli. Συνεργάστηκε με τις Χορωδίες της Μπολόνια “Euridice” υπό την διεύθυνση του Pier Paolo Scattolin και  “Novarcanto” υπό τη διεύθυνση της Giovanna Giovannini. Έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραγωγές με Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως τους πιανίστες Νeville Jason Fahy και Μανώλη Παπασηφάκη, την πιανίστρια Regina Beletskaia, την τσελίστα Susan Norton και τους συνθέτες Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Βούκανο. Έχει τραγουδήσει σε συναυλιακούς χώρους σε Ιταλία και Ελλάδα (Teatro di Parma, Teatro di Reggio Emilia, Teatro del Settecento στη Bologna, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, Athenaeum, Αρχαίο θέατρο Ήλιδας) και έχει συνεργαστεί με τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Bobblingen και τη χορωδία της ΕΡΤ. Είναι επίσης μέλος του συνόλου “Amberlink”. Έχει συμμετάσχει σε master class με τους William Matteuzzi και Michael Chance. Το 2010 της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Μουσικό Διαγωνισμό “Citta di Sirolo”. Tο 2016 συνεργάστηκε με τη μεσόφωνο Monica Minarelli σε ρεσιτάλ στο Teatro U. Giordano di Foggia με το διάσημο πιανίστα Leone Maggiera, ενώ ερμήνευσε το ρόλο της Micaela, στην όπερα “Carmen” (Bizet) σε παραγωγή της Monica Minarelli στο Circolo Lirico di Bologna με πιανίστα τον Francesco Ricci.

Neville Jason Fahy Πιανίστας (www.frabiancoenero.eu): Ο Neville Jason Fahy άρχισε μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Ρίτας Βούρτση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College του Λονδίνου με τον Anthony Peebles στο πιάνο και την Ann Cherry στο φλάουτο. Στην Αγγλία έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτο βραβείο στο “Richmond upon Thames – Music festival”, δεύτερο βραβείο στο “Hastings Musical Festival” και τρίτο βραβείο στο “Kingston upon Thames Festival of the Performing Arts”. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Μουσικής Εταιρείας Αθηνών με τη Νίλλιαν Πέρεζ-Ιωαννίδου και στο University of Indianapolis (Athens Campus) με καθηγητές τους Γιώργο Μάνεση και Άλλα Χαλάψη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Tamas Vasary, Alexander Ardakov, Igor Lazko και Γιώργο Χατζηνίκο. Είναι κάτοχος Master of Arts in Music του University of Indianapolis, F.R.S.M. των Βασιλικών Σχολών Μουσικής της Μεγάλης Βρετανίας και αριστούχος διπλωματούχος του Ωδείου Μουσικής Εταιρείας Αθηνών. Έχει παίξει σε συναυλίες και φεστιβάλ τόσο σε σόλο, όσο και σε ρεπερτόριο μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμπράξει ως σολίστ και ορχηστρικό μέλος με τη “Melody Chamber Orchestra”, “Bios Chamber Orchestra”, “UIndy Chamber Orchestra” της Αθήνας, τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Bobblingen, την «Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής» και του οργανικού συνόλου “Cantabile” της Κηφισιάς. Είναι πιανίστας και ιδρυτικό μέλος των συνόλων “Duo Sopiano”, “Trio Lirico” και “Musica del Cuore”. Από το 2012 συνεργάζεται σε παραγωγές με το συνθέτη Γιώργο Βούκανο (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιωνικό Κέντρο, 1ο Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης και 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας). Έχει συνθέσει, εκδώσει και ηχογραφήσει τρία έργα για σόλο πιάνο και ένα για πιάνο και τσέλο στον μουσικό οίκο Μ. Νικολαϊδη (www.music-house.gr). Διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Campion School Athens και έχει διδάξει στο St. Catherine’s School Athens. Υπήρξε χορευτής του κεντρικού «Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών», καθώς και δάσκαλος του «Λυκείου Ελληνίδων» στο παράρτημα της Νέας Ιωνίας για μια δεκαετία. Από το 1993 είναι δάσκαλος της χορευτικής ομάδας «Κούροι και Κόρες» του Campion School Athens.

Νταίζη Σεμπεκοπούλου Ηθοποιός: Γεννημένη στην Αθήνα η Δέσποινα (Νταίζη) Σεμπεκοπούλου είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και διπλωματούχος καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου της Σχολής «Σόνια Δημητρίου Μοριάνοβα». Επίσης έχει παρακολουθήσει στη Νέα Υόρκη σεμινάρια jazz στη σχολή “Luigi’s Jazz Centre” και κλασικού μπαλέτου στη σχολή “Broadway Dance Center” με τον David Howard τον αποκαλούμενο “Teacher of Stars”. Έχει ερμηνεύσει στο θέατρο πληθώρα ρόλων στα έργα «Καμπαρέ», «Καμπίρια», «Ηλέκτρα», «Μήδεια», «Τρωάδες», «Βυσσινόκηπος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ρινόκερος», «Βίρα τις Άγκυρες», «Τι Είδε το Χρυσόψαρο», «Οι Άθλιοι», «Οι Γκρινιάρηδες», «Μπαμπάδες με Ρούμι», «Το Κλουβί με τις Τρελές», «Dead Line», «Κίκη» σκηνοθετημένα από τους Μίνω Βολονάκη, Ισίδωρο Σιδέρη, Yuri Lumpimof, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιάννη Ιορδανίδη, Σταμάτη Φασουλή, Θανάση Θεολόγη, Γιάννη Βούρο, Πέτρο Ζούλια και Κωνσταντίνο Τσονόπουλο. Έχει παίξει στην ταινία μικρού μήκους «Χορεύω» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαντέλη. Για μία δεκαετία συνεργάστηκε με το Γιώργο Μαρίνο στη μουσικοθεατρική σκηνή «Μέδουσα». Παράλληλα έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές «Η Ζωή της Άλλης», «Συριανή Πεθερά», «Η Πεθερά του ’60», «Εσύ Αποφασίζεις», «Έρωτας και Πάθος», «Δρόμοι της Πόλης», «Ανατομία ενός Εγκλήματος» και «Ίχνη». Έχει επίσης κάνει έκτακτες εμφανίσεις σε επεισόδια των σειρών «Μπαμπά μην Τρέχεις», «Ποιος μας Πιάνει», «Λόλα», «Μη μου Λες Αντίο», «Φιλοδοξίες», «Επιθυμίες», «Γυναίκες», «Αέρινες Σιωπές», «Κάτω από την Ακρόπολη» και «Μικρές Αμαρτίες». Έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου και στη Στοά του Βιβλίου.

Hope Εικαστικός (http://thebreedersystem.com/artists/hope-artist-page/): Ο HOPE γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, όπου ζει και εργάζεται. Άρχισε την καριέρα του ως street artist, αλλά έχει εξελίξει μια πολύπλευρη πρακτική που περιλαμβάνει κολάζ, περφόρμανς, έργα σε καμβά, φανζίν, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Στο έργο του συνδυάζει στοιχεία από αρχαίους πολιτισμούς με αναφορές σε σύγχρονες υποκουλτούρες πετυχαίνοντας μια άμεσα αναγνωρίσιμη οπτική γλώσσα. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Kunsthalle Athena, στο ReMap3 υπό την αιγίδα της Gallery Breeder και στην Endless Editions στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως το “Performance Festival” της 3ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης και το “PS1/ Printed Matter”, “New York Art Book Fair”, στο μουσείο PS1 του ΜOΜΑ της Νέας Υόρκης. Έχει λάβει μέρος ως περφόρμερ σε πληθώρα Solo και Group Shows στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, τη Δρέσδη, το Mexico City, το Saint-Brieuc (Γαλλία), το Long Island City (Νέα Υόρκη). Έχει επίσης εκδώσει, επιμεληθεί και εικονογραφήσει αρκετά βιβλία τέχνης:
HOPE/Panayiotis Terzis “ZMAPP”, purchased by MOMA (2015)
HOPE “there’s a lot less of them now”, published by OMMU, edition of 150 HOPE “PISS”/ “MOUNTAIN magazine” (published and edited by HOPE) (2012)
MOUNTAIN zine (2010),
H.O.P.E. “thesewarsareoutburstofhypnosisonlythemasksarefor real” (2009).
Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο “EBGE award for best cover illustration”.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *