Λαμία: Εμβόλια σε μια εβδομάδα…

8 Min Read

Μετά από μία εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη Λαμία, όπως και στους υπόλοιπους νομούς της Υγειονομικής Περιφέρειας. Θα πρέπει να έρθει και η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων μέχρι το τέλος του μήνα, να γίνει η διανομή τους και έτσι να ξεκινήσει πρώτα στις 4 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων.

-Advertisement-

Ο εμβολιασμός σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, τον επικεφαλή της 5ης ΥΠΕ, μπορεί να ξεκινήσει αύριο από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, όμως από κει και μετά επίσημα στην 5η ΥΠΕ αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και η πρώτη φάση του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 του μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εμβόλια θα φυλάσσονται στον συνεταιρισμό φαρμακοποιών της Καρδίτσας καθώς εκεί έχει οριστεί το σημείο αποθήκευσης καθώς χρειάζονται ειδικές συνθήκες και από εκεί θα μεταφέρεται προς τα νοσοκομεία και τα υπόλοιπα κέντρα υγείας ή υπόλοιπα σημεία εμβολιασμού με ειδικά οχήματα.

Σύμφωνα με τον Φώτη Σερέτη δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα ο χάρτης με τα ακριβή σημεία εμβολιασμού σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, όμως σε επίπεδο 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν προσδιοριστεί 144 εμβολιαστικά κέντρα και από τις 4 του μήνα σιγά-σιγά κλιμακωτά θα αρχίσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

- Advertisement -

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη Φθιώτιδα εμβολιαστικά κέντρα είναι τα Κέντρα Υγείας στη Μακρακώμη, στο Δομοκό, στην Αταλάντη, τα Καμένα Βούρλα, την Αμφίκλεια, το νοσοκομείο της Λαμίας, το κέντρο υγείας Λαμίας δηλαδή το πρώην ΙΚΑ και είναι και το ΤΟΜΥ. Παράλληλα περιλαμβάνονται και 8 περιφερειακά ιατρεία τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά
σύμφωνα με πληροφορίες ένα θα βρίσκεται στην Πελασγία, ένα δεύτερο στο Μοσχοχώρι, σε ότι αφορά τη Λοκρίδα στη Μαλεσίνα και τις Λιβανάτες ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις με βάση τις οποίες θα χωροθετηθούν.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενοι γιατροί συμμετέχουν στο σύνολό τους χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να ανακοινωθούν άλλα ποσοστά ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Φθιώτιδα. Έχει βεβαίως διαρρεύσει και δεν έχει διαψευσθεί ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Φωκίδα εκεί το δυναμικό του νοσοκομείου συμμετέχει 100% στον εμβολιασμό.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Σερέτης δηλώνει πως «οι λίστες των υγειονομικών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο είναι δυναμικές, αλλάζουν καθημερινά και βεβαίως αλλάζουν καθώς οι υγειονομικοί προχωρούν σε παρόμοιες δηλώσεις σύμφωνα με το σύστημα διοίκησης του κάθε νοσοκομείου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι οι λίστες θα είναι ανοιχτές για μία εβδομάδα ακόμη, όπου βεβαίως ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σχετικές δηλώσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό γεγονός το οποίο σημαίνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποτυπωθεί όλο αυτό το σκηνικό και τα
αριθμητικά δεδομένα τα οποία θα μετέχουν.

Όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαική συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, του νέου έτους.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη PfizerBioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σε 1η φάση θα εμβολιαστούν:
Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν:
Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.


Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους.

Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού και θα επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες διανομών για την μεταφορά. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια -που έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών. Βασική προυπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και
το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.Ο προγραμματισμός των ραντεβού, από τον Ιανουάριο θα γίνεται είτε με τα στοιχεία TAXIS μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr, είτε επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με
επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού θα προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

πηγη – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΕΝΤΡΑ”

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
7 Comments
  • Νόμος 4655/2020 – ΦΕΚ 16/Α/31-1-2020
    Άρθρο δεύτερο
    Ρυθμίσεις για πρώην δικαιούχους Ε.Κ.Α.Σ.
    1. Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 μέχρι την 31η.12.2020, η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
    2. Η διάταξη της παραγράφου 1 τίθεται σε ισχύ από 1.1.2020.
    Αρα το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακά τους θα πρέπει να βάζουν από το νέο έτος πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι!!!!!

  • Ένα εμβόλιο χρειάζεται χρόνια δοκιμών για να αρχίσει να χρησιμοποιείται.Αυτοί το ετοίμασαν σε λιγότερο από ένα χρόνο.Κανείς δεν ξέρει τι παρενέργειες μπορεί να έχει.Κανείς δεν πρέπει να πάει να το κάνει.Δεν πρέπει να γίνουμε πειραματόζωα, επειδή έτσι θέλουν οι προδότες που μας κυβερνούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *