Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση εφτά ωρών το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας αποφάσισε τα ξημερώματα της Πέμπτης την απόρριψη-ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΧΥΤΑ Λαμίας. Ένα έργο το οποίο παρά την πολύχρονη… ταλαιπωρία, δεν προχώρησε ποτέ ουσιαστικά, μπλέκοντας σε δαιδαλώδης διαδικασίες και ατελείωτο πήγαινε – έλα με παρασκήνιο και “βυζαντινισμούς” για όσους παρακολουθούσαν την εξέλιξη του σχολαστικά. Επειδή ωστόσο ο υπάρχων ΧΥΤΑ Λαμίας είναι στο όριο της… υγειονομικής βόμβας χωρίς να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου για την υλοποίηση του έργου το Δ.Σ Λαμίας μετά από εισήγηση του Δημάρχου Θύμιου Καραϊσκου προχώρησε στην ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει διαφανώς και χωρίς νομικά κολλήματα που πιθανότατα να κωλλυσιεργούσαν ακόμη περισσότερο την δημιουργία νέων κυττάρων. Για την ακρίβεια το δημοτικό συμβούλιο Λαμίας προχώρησε στην Απόρριψη [μη έγκριση] του από 24/09/2018 πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού – Ακύρωση διαδικασίας – Ανάκληση διακήρυξης του διαγωνισμού «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.ΤΑ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 9.200.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. μετά την με αριθμό 96/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων.
Ρεπορτάζ: Πάνος Κατσώνης
Κατά την διάρκεια -της 7ωρης- διαδικασίας υπήρξαν στιγμές έντασης, ανταλλαγή επιχειρημάτων και θέσεων αλλά και ιδιαίτερη έντονη… νομική ορολογία αναφορικά με τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια στην προσπάθεια να αποφύγουν οι δημότες οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης από πλευράς εταιρειών. “Αν ο διαγωνισμός σταματήσει εδώ και δεν αποσφραγιστούν οι προτάσεις, ο Δήμος Λαμιέων είναι καλυμμένος και δεν πρόκειται να πληρώσει αποζημίωση” σημείωσε ο Θύμιος Καραϊσκος με την πλευρά της αντιπολίτευσης Σταυρογιάννης, Στάϊκος και Δελιχάς να τονίζουν πως δεν αποκλείεται ακόμη και τώρα αξίωση αποζημίωσης από πλευράς των εταιρειών που έχουν απομείνει στην διαδικασία με τη νομική βάση για παράδειγμα: “του πλήγματος της εικόνας της εταιρείας που συμμετείχε ως τώρα…” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκος. “Ο μοναδικός δρόμος είναι να πάμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκαθαρίσει πλήρως αν το έργο είναι νόμιμο” σημείωσε ο Νίκος Σταυρογιάννης με τον δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραϊσκο να απαντά πως αν συμβεί αυτό θα αναγκαστούμε σε αποσφράγιση των προτάσεων και στην πορεία σε αξίωση αποζημίωσης από τις εταιρείες σε περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός τότε.
“Θα κάνουμε σύντομα ότι δεν έγινε σε πέντε χρόνια…”
“Θα κάνουμε σε σύντομο χρόνο, ότι δεν έγινε σε 5 χρόνια. Ξέρουμε ότι θα κριθούμε από το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε. Εμείς επιθυμούμε καθαρές λύσεις, αυτές υλοποιούμε και αυτές υιοθετούμε, αυτές μελετάμε και αυτές προκρίνουμε . Δεν φοβηθήκαμε να αναλάβουμε όλο το βάρος και δεν διστάζουμε να καταπιαστούμε με όλα τα καυτά θέματα του Δήμου μας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας λέμε καθαρά ότι είμαστε υπερασπιστές της διαφάνειας, του αποτελέσματος και το κυριότερο απόλυτοί φρουροί των χρημάτων των πολιτών.
Δύο οι προτάσεις
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις. Ή μία είναι με βάση την εισήγηση να ανακληθεί η διακήρυξη και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Αυτή στηρίζεται σε νομική γνωμοδότηση και σε δημόσια έγγραφα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Και αναρωτιέμαι. Όλες οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για τον επίμαχο διαγωνισμό, στηρίζονταν σε νομική γνωμοδότηση. Τώρα που υπάρχει νομική γνωμοδότηση, γιατί παρακάμπτεται; Με το σημείωμά σας, κύριε Ρούλια, ζητούσατε απάντηση σε νομικά ζητήματα, τώρα που την έχετε, γιατί δεν την ακολουθείτε;
Η δεύτερη πρόταση είναι να συνεχιστεί ο διαγωνισμός, η δική σας.
Αυτή δεν στηρίζεται σε κάποια νομική γνωμοδότηση και ενέχει κινδύνους. Αντιλαμβάνεστε αν προχωρήσει ο διαγωνισμός, Προκύψει ανάδοχος του έργου, πάμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο πει τα ίδια που λέει και ο δικηγόρος που γνωμοδότησε που είναι το πιο πιθανό. Αντιλαμβάνεστε την αποζημίωση έχει να πληρώσει ο Δήμος; Τότε λοιπόν θα πληρώσει το διαφυγόν κέρδος του εργολάβου, διότι ο εργολάβος είναι συγκεκριμένος, Και δεν έχει καμία ευθύνη αν χάθηκε το 2017 η χρηματοδότηση. Το λέει μάλιστα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής διαγωνισμού Δημήτρης Τσώνης : «…………………………………………………………….η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (στην οποία σαφώς δεν εμπεριέχεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης) είναι ανεξάρτητη της ύπαρξης ή μη χρηματοδότησης. Αν μετά την ολοκλήρωσή του, δεν υπάρξει χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου τότε, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Προϊσταμένης Αρχής, να μην προβεί στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η οποία πιθανά θα δημιουργούσε έννομες απαιτήσεις, …………………..» Δηλαδή τι μας λέει; Να προχωρήσει ο διαγωνισμός χωρίς χρηματοδότηση και μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και αν εξακολουθεί να μην υπάρχει χρηματοδότηση να μην υπογραφεί η σύμβαση και να δημιουργηθούν αξιώσεις αποζημίωσης υπέρ των εργοληπτικών εταιρειών. Είστε αυτής της λογικής;” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊσκος και κατέληξε: “Κατά την άποψή μας, η επιλογή της εισήγησης δεν έχει τέτοιο κίνδυνο. Εμείς αλλά εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη της εισηγήσεως μας. Τι θα γίνει με το έργο;. Εμείς το έργο επέκτασης του κυττάρου θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό αποτελεί δέσμευση του ομιλούντος. Με έναν διαγωνισμό διαυγή, διεθνή, ανοιχτό, με διαύγεια. Και το κέρδος θα είναι πολλαπλό για το Δήμο. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι το κύτταρο θα γίνει χωρίς να υπάρξει όποιος κίνδυνος και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από όλους εμάς”.
Σημειωτέον παρά τις διαφωνίες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ψήφισαν υπέρ του να συνεχιστεί μια κατάσταση που προκαλούσε αιμορραγία στο Δήμο Λαμιέων τηρώντας κατά κάποιο τρόπο ουδέτερη στάση και ψηφίζοντας λευκό αν και δεν προμηνυόταν κάτι τέτοιο τουλάχιστον από την πλευρά της παράταξης του κ. Σταυρογιάννη.
Ν. Σταυρογιάννης: Να πάμε στο ελεγκτικό συνέδριο…
“Περίμενα σήμερα ο εντεταλμένος Δικηγόρος που γνωμοδότησε για το θέμα να έχει συνδεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για να απαντήσει στα ερωτήματα όλων μας. Συνομίλησα μαζί του και μου φάνηκε ότι συμφωνούσε. Ήταν πρόθυμος να το κάνει.Αργότερα όμως μου κοινοποιήθηκε μέσω e-mail από το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου η αρνητική του απάντηση. Εσείς κύριε Δήμαρχε τον αποτρέψατε και αυτόν;Δεν πρόκειται για νέο έργο. Εσείς βέβαια κύριε Δήμαρχε θα έπρεπε να το γνωρίζετε. Και εξηγώ με τον πιο απλό τρόπο για να γίνει κατανοητό.Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο αμιγώς από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Αυτή η διαδικασία φυσικά τηρήθηκε και τα έγγραφα που καταθέτω από το προσωπικό μου αρχείο, και συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο του έργου, αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση των 6.800.000 εκατ. ευρώ αφορά την υλοποίηση του έργου που συζητάμε σήμερα. Σας συνιστώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Τι ακριβώς εννοείτε ότι δεν επαρκούν; Γνωρίζετε τις οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων; Όταν αυτές θα ανοιχθούν θα το διαπιστώσουμε αν επαρκούν ή όχι.Άλλωστε ο Φο.Δ.Σ.Α. με σχετική Απόφασή του στις 10 Απριλίου 2019 αποδέχεται το ποσό των 6.800.000 εκατ. ευρώ από το Π.Δ.Ε. και προβλέπει την κάλυψη ακόμα και με ιδίους πόρους σε περίπτωση που απαιτηθεί κατά την συμβασιοποίηση του έργου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποιείται από τον Δήμο Λαμιέων” σημείωσε ο Νίκος Σταυρογιάννης και συνέχισε: “Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών των διαγωνιζομένων που έχουν απομείνει. Υπάρχει ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού για συνέχιση της διαδικασίας.
Το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το οποίο θα προκύψει «ανάδοχος».Στην συνέχεια, μετά την κατακύρωση, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο, όπου εκεί κρίνονται όλα από το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστήριο. Η παράταξή μας αντί της ακύρωσης του διαγωνισμού προτάσσει το αυτονόητο, να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να κριθεί από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφανθεί αν θα πρέπει να προχωρήσετε στην υπογραφή της σύμβασης ή όχι. Κανένας από εμάς δεν θα σας κατηγορήσει αν το Ελεγκτικό συνέδριο λάβει αρνητική απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης.Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας, δεν ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό, καθώς από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 δεν λήφθηκε καμία απόφαση λόγω των δημοτικών εκλογών του 2019 και λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας.Εσείς γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην ακύρωσή του; Γιατί δεν το στέλνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Φοβάστε μήπως εγκριθεί”;
Π. Στασινός: “Είχαμε μαύρα μεσάνυχτα…”
“Εμείς καταγγέλλαμε τον προηγούμενο δήμαρχο και τα λέγαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο οτι κωλυσιεργεί και δεν ήθελε να εχει κύτταρο. Απο τις αρχές του 2017 ως το 2019 ειχαμε μαύρα μεσάνυχτα. Έχω μπροστά μου την εισήγηση του 2015 για το ίδιο θέμα. Παλι τα ιδια συζητάμε με νεα δημοτική αρχή. Να δούμε τι μπορούμε να ξεκινήσουμε και να βαλουμε λιθαρακι -λιθαρακι στο τελος η στο μεσον της τετραετιας για να μπορεσουμε να κανουμε ενα βημα παραπανω. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο δράσης. στόχος, ενημέρωση, πόσους πείσαμε, να ενεργοποίησουμε εθελοντές, και να έχουμε με αριθμούς πόσους διαθέσαμε, , πόσα πράσινα σημεια θα υπάρχουν. Με ποσοστά με στοιχεία. στοιχεία μετρήσιμα και οργάνωση. Να συμμετέχουν οι δημοτικες υπηρεσιες. να υπάρχει μηνιαια καμπανια καθαριοτητας. να γινει διευρυμενη επιτροπη. και να υπάρξει ειδικός σύμβουλος και κίνητρα.
Β. Κυριακάκης: Αλληλοσυγκρούομενα συμφέροντα…
“Τόσα χρόνια επειδή ακριβώς τα απορρίμματα είναι προϊόν ακριβό ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες. 10 εταιρείες μεγάλες ενδιαφέρονται για τον ΧΥΤΑ Λαμίας γιατί υπάρχει χρήμα. Εμας τι μας δείχνει όλο αυτό; Την σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ιδιωτών αλλά και μελών του συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ από ότι φαίνεται. Θα πάρουμε την γνώμη των νομικών, των οικονομικών αναλυτών αλλά πάνω από όλα να σκεφτούμε πως θα δράσουμε συνολικά για να δώσουμε λύση στο ζήτημα. Όλοι έχουν ευθύνη, εμείς θέλουμε κύριε δήμαρχε να δεσμευτείτε ότι δεν θα πληρώσει ο δημότης την ακύρωση της διαδικασίας, αν οδηγηθεί πιθανά η υπόθεση στα δικαστήρια, αν κάνει η εταιρεία την προσφυγή που δικαιούται. Απο αυτά που μελετήσαμε βλέπουμε ότι τόσα χρονιά έχουν χαθεί χρήματα των δημοτών…”.
Θ. Σταϊκος: “Πως είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δοθεί αποζημίωση”;
“Είναι υγειονομική βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. θα πρέπει να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον σε τυχόν αποζημιώσεις. να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι δεν θα πληρώσουμε. Την γνωμοδότηση τι την θέλαμε, είναι έκφραση γνώμης, δεν είναι ούτε διοικητική πράξη ούτε τπτ άλλο. Έκφραση γνώμης, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, καποια ανασφαλεια; Όχι το νόμιμο δεν θα κριθεί από εμάς. από εμάς θα παρθεί μια αποφάση που θα εχει επιπτωσεις στην ζωη των δημοτων. Και το τι θα κληθουμε να πληρωσουμε. Ποια η χροια της γνωμοδοτησης; Πόσο σίγουροι ειμαστε οτι αν ακυρωθει ο διαγωνισμος δεν θα κληθουμε να καταβαλουμε καποιο ποσο. Με μια νομική βάση ότι υπέστη ζημιά η εταιρεία τους εγώ δεν σας λέω ότι θα δώσουμε τα 6.200.000 αλλά θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια αποζημίωση”.
Γ. Δελιχάς: “Ο δήμαρχος εμφάνισε έγγραφα σημερινά που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν”
“Ήμουν στην Οικονομική επιτροπή το Φλεβάρη. Από τότε ως τώρα εχουν προκυψει νέα δεδομένα στην Εισήγηση. Τώρα στεκόμαστε στον αν υπάρχει χρηματοδότηση στην προγραμματική σύμβαση του 2011. Ο δήμαρχος εμφάνισε έγγραφα σημερινά που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και δεν τα έβαλε στην εισήγηση αλλά τα εμφάνισε σαν απάντηση στον κ. Σταυρογιαννη. Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς την ευθύνη, μην ξεχνάμε ότι για αποφάσεις συμβουλίου πληρώνουμε ακόμη. Για εμάς η μόνη λύση είναι να πάμε στο ελεγκτικό συνέδριο”.
Τα “κρυφά χαρτιά” του Καραϊσκου…
Δύο ήταν τα κρυφά χαρτιά του Δημάρχου Λαμιέων που έγειραν την… πλάστιγγα υπέρ της ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και την αλλαγή στάσης κυρίως της παράταξης του Νίκου Σταυρογιάννη που ψήφισε λευκό ενώ αναμενόταν να ψηφίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Η γνωμοδότηση του κ. Σταμόπουλου αναφορικά με τα προβλήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που συνεχιζόταν ο διαγωνισμός αλλά κυρίως το επίσημο έγγραφο του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγράμματος κ. Παπαναστασίου ο οποίος σημείωνε: 1ον: Ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ φορέα και Δήμου Λαμιέων δεν ισχύει, 2ον η προγραμματική σύμβαση του 1ου έργου δεν μπορεί να τροποποιηθεί και 3ον: Πρόκειται για νέο εργο και θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ φορέα και της Περιφέρειας. Παρουσιάζοντας τα παραπάνω στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος “αφόπλισε” εν πολλοίς την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.
TO IΣΤΟΡΙΚΟ
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει με το σύστημα μελέτη – κατασκευή και μέσα στην εισήγηση που ξεπερνά τις 50 σελίδες καταγράφεται ένα ατέλειωτο… πηγαινέλα στη δικαιοσύνη καθώς οι επιτροπές κρίσεις ποτέ δεν συμπληρώνονταν από τα μέλη τους, άλλαζαν συνεχώς τις βαθμολογίες, οι καταγγελίες ήταν συγκλονιστικές για την λειτουργία τους βαθμολογούσαν με ιδιότυπη λογική πότε πάνω και πότε κάτω από την βάση και οι υποψήφιοι ανάδοχοι έτρεχαν στα δικαστήρια και με δικαστικές αποφάσεις έρχονταν οι επιτροπές και άλλαζαν την βαθμολογία. Έτσι οι κομμένοι περνούσαν από τη βάση και άλλαζε συνεχώς το σκηνικό.
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το σκηνικό συνεχίζονταν έστω και αν δεν είχε “σάλιο” στο ταμείο του ο Δήμος της Λαμίας αφού τα λεφτά από το ΕΣΠΑ χάθηκαν το 2017. Στη συνέχεια μάλιστα με διαφορετική χρηματοδότηση δόθηκαν κάποια χρήματα από εθνικούς πόρους μέσω της Περιφέρειας και έτσι ένα έργο το οποίο είχε αρχικά αποτιμηθεί πάνω από 9 εκ. € προσαρμόζονταν ως “κορσές” στα 6.8 €.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει τα μέγιστα και παράλληλα έχει ξεδιπλωθεί μέσα από τον δημόσιο λόγο και ένα παρασκήνιο το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν είναι τιμητικό και για την περιοχή και πολύ δε περισσότερο για αυτό καθαυτό το έργο το οποίο με τέτοιους βυζαντινισμούς αποκλείεται να φτάσει στο τέλος του.
Για τους παραπάνω λόγους η δημοτική αρχή προσπάθησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο με οτιδήποτε παρελθοντικό προτάσσοντας την διαφάνεια και προχωρώντας το θέμα με γρήγορες διαδικασίες χωρίς “κηλίδες” παρασκηνίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες αφήνεται να εννοηθεί ότι προχωρά μελέτη και η οποία θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός έτσι ώστε ο κάθε ανάδοχος να δώσει μια έκπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο.
Είναι σαφές σε ό,τι αφορά τη Λαμία δεν πρόκειται για νέο θέμα. O ΧΥΤΑ της Λαμίας είχε μια περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας και ουσιαστικά είχε προσδιοριστεί πολύ λιγότερο από 60.000 τόνους το χρόνο. Όπως και να έχει η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται πάνω σε μια χειροβομβίδα την οποία θα πρέπει να “αφοπλίσει” το συντομότερο δυνατό πριν σκάσει ενώπιον της προχωρώντας άμεσα στην δημιουργία του νέου έργου…
Δείτε εικόνες από το μαραθώνιο Δημοτικό Συμβούλιο