Συνεχίστηκε το πρωί της Τετάρτης η δίκη των 14 μελών εγκληματικής ομάδας που «χτυπούσε» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτια επιχειρήσεων, με αυτοκίνητα που έκλεβε και στη συνέχεια τα πετούσε στο «Δέλτα» του Σπερχειού.
Σημειωτέον επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μέχρι 5 έτη, στα 11 από τα 14 άτομα της εγκληματικής ομάδας με τους 5 να καταλήγουν στην φυλακή ενώ οι ποινές των υπολοίπων έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Για πρώτη φορά στο Εφετείο Λαμίας και συγκεκριμένα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας, το οποίο εκδίκασε υπόθεση διακεκριμενων κλοπών, εφαρμόστηκε στην πράξη ο νεοπαγής κανόνας της Ποινικής Διαπραγμάτευσης. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους επέλεξαν την προσφυγή σε αυτόν. Η πλειονότητα όμως προτίμησε την οδό της ακροαματικής διαδικασίας.
Οι συνήγοροι κάποιων κατηγορούμενων οι: Δημήτριος Κρούπης, Αργυρώ Καραφέρη και Βασίλειος Παπιώτης δήλωσαν στο Lamianow.gr ότι ενώ οι πράξεις ήταν κακουργηματικής μορφής, οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν πλημμεληματικής μορφής και είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα ως προς την εκτέλεση.
Τι αναφέρει το άρθρο 303
Άρθρο 303.- Ποινική διαπραγμάτευση. 1. Στις περιπτώσεις των αυτεπαγγέλτως διωκομένων πλημμελημάτων και των κακουργημάτων που τιμωρούνται με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, ο κατηγορούμενος δικαιούται μέχρι την τυπική περάτωση της κύριας ανάκρισης ή της προανάκρισης να ζητήσει εγγράφως ο ίδιος ή δια του συνηγόρου του την έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης, αντικείμενο της οποίας μπορεί να είναι μόνο η επιβλητέα κύρια ή παρεπόμενη ποινή.
Μετά την υποβολή του ανωτέρω αιτήματος η δικογραφία διαβιβάζεται επί μεν των πλημμελημάτων στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών επί δε κακουργημάτων στον εισαγγελέα εφετών, οι οποίοι, αν κρίνουν ότι η
συγκεκριμένη ποινική υπόθεση είναι κατάλληλη προς διαπραγμάτευση, καλούν προς τον σκοπό αυτό τον κατηγορούμενο να εμφανισθεί ενώπιόν τους μετά ή δια συνηγόρου. Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο ο εισαγγελέας του διορίζει υποχρεωτικά από τον σχετικό πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Στα εγκλήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 301 ο εισαγγελέας δικαιούται κατά την κρίση του να εξαρτήσει την έναρξη της διαπραγμάτευσης, από την πλήρη αποκατάσταση της ζημίας ή από τη σοβαρή προσπάθεια του υπαιτίου να αποκαταστήσει τη ζημία.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η γραπτή αίτηση του κατηγορουμένου θεωρείται ως ουδέποτε υποβληθείσα, καταστρέφεται με το οικείο υλικό και τυχόν αντίγραφά της δεν λαμβάνονται υπόψη σε κανένα στάδιο της δίκης και σε καμία άλλη διαδικασία.
Αν ο κατηγορούμενος, αφού λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, συμφωνήσει με τον εισαγγελέα την επιβλητέα ποινή, συντάσσεται πρακτικό διαπραγμάτευσης, που υπογράφεται από τον εισαγγελέα και από τον κατηγορούμενο και τον παριστάμενο συνήγορό του. Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, την συμφωνηθείσα ποινή καθώς και τον τρόπο έκτισής της. Η προτεινόμενη ποινή καθορίζεται με βάση την απαξία, τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, τον βαθμό της υπαιτιότητας καθώς και την προσωπικότητα και τους οικονομικούς όρους του κατηγορουμένου και δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, τα επτά έτη στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη άνω των δέκα ετών, και τα δύο έτη στα πλημμελήματα, ούτε μπορεί να είναι κατώτερη των δύο ετών στα κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη. Για την αναστολή ή μετατροπή της προτεινόμενης ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 99, 100, 104Α και 105Α του ΠΚ. Στο πρακτικό διαπραγμάτευσης ορίζεται υποχρεωτικά πληρεξούσιος δικηγόρος και αντίκλητος του κατηγορουμένου, στον οποίο παρέχεται η εντολή να τον εκπροσωπήσει στο ακροατήριο.
Αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί πριν από την απολογία του κατηγορουμένου η ανάκριση θεωρείται περατωμένη ως προς αυτόν, εκτός αν ο εισαγγελέας θεωρεί ότι συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, οπότε ο ανακριτής λαμβάνει απολογία του κατηγορουμένου, μετά την οποία ο ανακριτής μπορεί να αφήσει τον κατηγορούμενο ελεύθερο ή να εκδώσει διάταξη για την επιβολή περιοριστικών όρων κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 283 ΚΠΔ. Αν το πρακτικό διαπραγμάτευσης συνταχθεί μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας εφετών μπορεί με διάταξή του να άρει ή να αντικαταστήσει μέτρα δικονομικού καταναγκασμού που τυχόν έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο. Η διαδικασία του παρόντος άρθρου δεν επεκτείνεται στα συρρέοντα εγκλήματα που δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα της παραγράφου 1, ως προς τα οποία η δικογραφία χωρίζεται με πράξη του ανακριτή.
Μέσα σε πέντε ημέρες από τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης, η υπόθεση εισάγεται με απευθείας κλήση στο Μονομελές Εφετείο. Στον απόντα κατηγορούμενο ορίζεται υποχρεωτικά ως συνήγορος ο αναφερόμενος στο πρακτικό διαπραγμάτευσης και αν αυτός κωλύεται άλλος συνήγορος από τον πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Το δικαστήριο σε δημόσια συνεδρίαση κηρύσσει ένοχο τον κατηγορούμενο βάσει του πρακτικού διαπραγμάτευσης και των στοιχείων της δικογραφίας και επιβάλλει σ’ αυτόν, εφαρμόζοντας τα κριτήρια του άρθρου 79 ΠΚ ποινή, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει την συμφωνηθείσα μεταξύ Εισαγγελέα και κατηγορούμενου. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπαγγέλτως, χωρίς να δεσμεύεται από το πρακτικό διαπραγμάτευσης, τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 368 περ. β και γ του ΚΠΔ και δικαιούται να μεταβάλλει τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης μόνο προς όφελος του κατηγορουμένου.
Διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει και στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, με αίτηση του κατηγορουμένου ή του συνηγόρου του, που έχει ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση που καταχωρείται στο ειδικό πρακτικό κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 141 παρ. 4. Στην περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση διεξάγεται μεταξύ του κατηγορουμένου και του εισαγγελέα της έδρας. Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει συνήγορο, το δικαστήριο του διορίζει υποχρεωτικά από τον σχετικό πίνακα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Η υποβολή του αιτήματος διαπραγμάτευσης δεν αποτελεί υποχρεωτικό λόγο αναβολής της δίκης. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, εφαρμόζεται αναλόγως η παράγραφος 3 του παρόντος. Σε περίπτωση συρροής εγκλημάτων η διαπραγμάτευση μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα από αυτά.
Κατά της απόφασης του δικαστηρίου χωρεί μόνο αναίρεση.
Παρακάτω τα στοιχεία που έδωσε στην επιφάνεια η ΕΛ.ΑΣ μετά την εξάθρωση της εγκληματικής ομαδας.
Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (07-07-2020) το πρωί, σε περιοχές της Ανθήλης και της Λαμίας Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις.
Η αποδόμηση της σπείρας, είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης – αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.
Κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής ομάδας, εκ των οποίων έξι σε Ανθήλη και Λαμία και ένας στη Καρδίτσα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας.
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν επτά (7) ακόμη μέλη της, ενώ, όπως προέκυψε, ένας συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση, σκοπός της οποίας ήταν αφαίρεση Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, διαφόρων περιοχών της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας.
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, χρησιμοποιούσαν κουκούλες τύπου full face, όπως επίσης και κουκούλες από τζάκετ και γάντια, προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ προέβαιναν στην αφαίρεση Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου και συγκεκριμένης μάρκας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μετάβαση και διαφυγή τους, από τους «υποψήφιους» στόχους τους.
Μάλιστα μετά την “δράση” τους τα εξαφάνιζαν πετώντας τα είτε σε ποτάμια, είτε καίγοντας τα.
Όπως προέκυψε, οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, ενέχονται στη διάπραξη:
(4) κλοπών και (1) απόπειρας κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών
- (1) κλοπή στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας,
- (1) κλοπή σε περιοχή της Αττικής,
- (1) κλοπή στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας,
- (1) κλοπή σε ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και
- (1) απόπειρα κλοπής στην Πελασγία Φθιώτιδας.
(6) κλοπών και (3) αποπειρών κλοπών από επιχειρήσεις
- (3) κλοπές χρηματοκιβωτίων, από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανθήλη Φθιώτιδας, από συνεργείο αυτοκινήτων στη Λαμία και αποθήκη αγροτικών προϊόντων στους Σοφάδες Καρδίτσας, αντίστοιχα,
- (2) κλοπές χρηματικών ποσών και καπνικών προϊόντων, από πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λαμία και στην Ανθήλη Φθιώτιδας, αντίστοιχα,
- (1) κλοπή χρηματικού ποσού και κοσμημάτων, από αποθήκη φαρμακείου στους Σοφάδες Καρδίτσας,
- (1) απόπειρα κλοπής από βιοτεχνία στη Δαμάστα Φθιώτιδας,
- (1) απόπειρα κλοπής από ΚΤΕΟ περιοχής της Λαμίας και
- (1) απόπειρα κλοπής μηχανισμού αυτόματης πώλησης καυσίμων, σε ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου Λάρισας.
(16) κλοπών και (2) αποπειρών κλοπών οχημάτων
- (8) κλοπές Ι.Χ.Ε. και (3) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας,
- (1) κλοπή Ι.Χ.Ε. και (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές του Αγρινίου,
- (2) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, αντίστοιχα,
- (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, σε περιοχή της Αττικής, καθώς και
- (2) απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας και του Αγρινίου, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι (4) από τα οχήματα που αφαιρέθηκαν στην Φθιώτιδα, όπως επίσης και (1) παραβιασμένο – κατεστραμμένο Α.Τ.Μ. που είχε αφαιρεθεί στα Καμένα Βούρλα, ανασύρθηκαν από ποτάμι ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, στο οποίο τα είχαν ρίξει οι δράστες προκειμένου να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.
Γίνεται μνεία ότι το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, κυμαίνεται περίπου στις (130.000) ευρώ.