Οι τηλεφωνικές απάτες καλά κρατούν στην περιοχή της Λαμίας. Καθημερινά γινόμαστε γνώστες ολοένα και περισσότερων περιστατικών και αναμφίβολα η προσοχή όλων μας θα πρέπει να είναι μεγάλη αναφορικά με τους επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τυχόν λάθη ή απερισκεψία μας.
Το πρωί της Δευτέρας γίναμε γνώστες μιας ακόμη απόπειρας απατεώνων που προσπάθησαν να ξεγελάσουν επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής χρησιμοποιώντας όνομα άλλου επιχειρηματία με κατάστημα στο κέντρο της πόλης προκειμένου να τους δώσουν με πλάγιο τρόπο πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο Lamianow.gr γνωστός επαγγελματίας της Λαμίας ο οποίος και διατηρεί κατάστημα δομικών υλικών, δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο ο οποίος προσποιήθηκε γνωστό επιχειρηματία της πόλης. Η στιχομυθία όπως μας περιγράφη έχει ως εξής : “… είμαι ο (…. επικαλέστηκε γνωστό επιχειρηματία της πόλης) θέλω να κάνω εργασίες στο σπίτι μου, βγάλε μου ένα κοστολόγιο αναφορικά με τα υλικά που θα χρειαστούν και δώσε μου ένα IBAN για να σου περάσω τα χρήματα”. Ο επαγγελματίας της επιχείρησης που πουλάει τα δομικά υλικά του ζήτησε να τον πάρει λίγο αργότερα γιατί ήταν σε δουλειά και θα του έδινε τα στοιχεία. Κάποια στιγμή λόγω φόρτου εργασίας ο επαγγελματίας ξεχάστηκε και ο απατεώνας κάλεσε ξανά επιμένοντας για τα στοιχεία, βάζοντας σε σκέψεις τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, όταν του ζήτησε με επιμονή και το κινητό του τηλέφωνο πέρα από το IBAN, με την πρόφαση να του καταθέσει ένα ποσό -περίπου 200 ευρώ- στον τραπεζικό του λογαριασμό ώστε να προπληρώσει τα υλικά.
Όταν ο απατεώνας έγινε αντιληπτός έκλεισε το τηλέφωνο με τον επαγγελματία της επιχείρησης να επικοινωνεί με τον άνθρωπο που υποδυόταν ο απατεώνας ώστε να τον ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Ο δεύτερος δεν έπεσε από τα σύννεφα μιας και όπως τον ενημέρωσε η συγκεκριμένη απόπειρα απάτης είχε γίνει ξανά και σε άλλα καταστήματα δομικών υλικών, με τους απατεώνες να χρησιμοποιούν και πάλι το όνομα του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο επαγγελματίας της επιχείρησης δομικών υλικών, δεν έπεσε στα “δίχτυα” του απατεώνα ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φυσικά δεν δίνουμε τα στοιχεία μας σε οποιονδήποτε αν δεν είμαστε βέβαιοι μιας και μπορεί να παρακάμψει το κινητό μας τηλέφωνο απομακρυσμένα με κακόβουλο λογισμικό έχοντας πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες.
Η Απάτη της μορφής SIM Swap
Αφορά σε απάτη όπου οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους κωδικούς e-banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος “ψαρέματος” (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Στη συνέχεια προχωρούν σε μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM του κινητού πελατών ώστε να πάρουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, push notifications). Με τον τρόπο αυτό οι δράστες αποκτούν πρόσβαση πλέον και στους κωδικούς μιας χρήσης / OTP ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λ.π., ώστε να ολοκληρώσουν την υποκλοπή χρημάτων.
Πως να προστατευτούμε :
-Αν το κινητό μας σταματήσει να δέχεται ή να εκτελεί κλήσεις για ασυνήθιστο λόγο ή εάν χάσουμε το σήμα σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο του δικτύου μας και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM μας
-Δεν αποκαλύπτουμε τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
-Εγγραφόμαστε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές μας
-Δεν κοινοποιούμε σε κανέναν και δεν εισάγουμε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking μας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε επισκεφθεί το επίσημο site της Τράπεζάς μας. Θυμόμαστε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα μας ζητούν τους κωδικούς μας.
-Ελέγχουμε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών μας
-Εάν πέσουμε θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή διαπιστώσουμε συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή μας, ενημερώνουμε άμεσα την Τράπεζά μας