Λαμία: Οι “Αμφικτυονίες” επιστρέφουν! – Πρωτοπορεί πανελλαδικά ο Δήμος Λαμιέων με την… “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.”!

Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η επάνοδος στην κανονικότητα για το Δήμο Λαμιέων και το Δημοτικό  Συμβούλιο, είναι γεγονός, αφού  το Δ.Σ επανέρχεται στο φυσικό του χώρο, στην αίθουσα της οδού Αινιάνων. Είναι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο στην Ελλάδα, που συνεδριάζει με φυσική παρουσία με τον Δήμο βέβαια να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Με βάση την πρόσκληση η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22/05/2020 κεκλεισμένων των  θυρών, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» [ΦΕΚ Α΄55/ 11-03-2020], ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης. Καλούνται δε τα μέλη του ΔΣ  το  αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20/05/2020 και ώρα 12.00΄, να δηλώσουν  στη Γραμματεία του Δ.Σ., αν, στην εν λόγω συνεδρίαση, θα έχουν  φυσική παρουσία, ή θα συμμετέχετε σ’ αυτή με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ληφθεί σχετική μέριμνα στην αίθουσα συνεδριάσεων, για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο ίδιο συμβούλιο με εισήγηση του Δημάρχου Λαμιέων, θα αποφασιστεί και η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, με τη συμμετοχή των Δήμων Λαμιέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, με την επωνυμία «Αμφικτυονίες Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.». Με τη συμμετοχή του Δήμου Λαμιέων και των Δήμων  Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, συστήνεται ένα αναπτυξιακό εργαλείο, βασισμένο στα νέα πρότυπα της νομοθεσίας και στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε πρόσφατα στις 11/3/2020.

Ο Δήμος  Λαμίας, με γρήγορα αντανακλαστικά,  χωρίς  να χάσει χρόνο, προχωρά στην ένωση δυνάμεων με τους άλλους τέσσερις Δήμους και στη δημιουργία της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε., ενός αναπτυξιακού Οργανισμού, εργαλείου ανάπτυξης του τόπου μας , στα πρότυπα της ΕΕΤΑΑ  Α.Ε.  του  θεσμοθετημένου τεχνικού και επιστημονικού συμβούλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Να σημειώσουμε  ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που συστήνει ο Δήμος Λαμιέων, είναι ο πρώτος τέτοιος Οργανισμός που συστήνεται στην Ελλάδα.


Τι ήταν οι Αμφικτυονίες ιστορικά… 

Οι Αμφικτιονίες αναδύθηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ. αποτέλεσμα της συνάθροισης στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη
κοντά στις Θερμοπύλες, γειτονικών φυλετικών ομάδων της κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Στον θεσμό αυτό προσχώρησαν στη συνέχεια και οι Δελφοί.   Ετυμολογικά ο όρος συνίσταται από το πρόθεμα «αμφί-» και τη λέξη «κτοίνα» η οποία σημαίνει οικισμός. Η λέξη “Αμφικτύονας” ως εκ τούτου σημαίνει «αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας».  Θα πρέπει να λεχθεί ότι ο όρος “Αμφικτιονία” αποτελεί ένα θεσμό τόσο παλαιό ώστε η ίδρυση της πρώτης Αμφικτιονίας να συγχέεται με τον θρύλο. Κατά αυτήν, ιδρυτής της υπήρξε ο “Αμφικτίων”, γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και αδερφός του Έλληνα – γενάρη των Ελλήνων. “Η θρυλική καταγωγή του θεσμού έχει οπωσδήποτε βαθύτερη σημασία διότι δι’ αυτού του τρόπου οι αρχαίοι Έλληνες θέλησαν προφανώς να συμβολίσουν την εθνική τους ένωση”, (Π. Αλούπη).

Η πιο σημαντική Αμφικτυονία της αρχαίας Ελλάδας αποτελούσε μία ομοσπονδία δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα. Σε αυτήν μετείχαν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί (Θήβα), οι Δωριείς (Σπάρτη), οι Ίωνες (Αθήνα), οι Περραιβοί, οι Μάγνητες, οι Λοκροί (Οπούντιοι και Οζολοί), οι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς. Συμμετείχε επίσης και η ΦΘΙΑ στην οποία γινόταν και το συνέδριο. Κάθε φυλή είχε δύο ψήφους. Κάθε μέλος της αμφικτυονίας είχε δικαίωμα συμμετοχής στο αμφικτυονικό συμβούλιο με τρεις εκπροσώπους που ονομάζονταν πυλαγόρες και με δύο ιερομνήμονες. Μετά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο οι ψήφοι που αντιστοιχούσαν στους Φωκείς δόθηκαν στους Μακεδόνες και την Ρωμαϊκή εποχή στη θέση των Δολόπων που καταστράφηκαν μπήκε η Νικόπολη. Το Συνέδριο λάμβανε χώρα δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στην Ανθήλη κοντά στις Θερμοπύλες. Αρχικά είχε σαν σκοπό την εποπτεία των ιερών τόπων όσον αφορά τα θρησκευτικά καθήκοντα καθώς και την τέλεση των Πυθίων, αλλά στην συνέχεια απέκτησε ισχυρή πολιτική εξουσία. Η παρουσία του στην περιοχή συνδέεται με τους Ιερούς Πολέμους εναντίον των Φωκέων και την ανάμιξη του Φιλίππου Β’ στην πολιτική της Νοτίου Ελλάδας. Θεωρείται ως μία μικρογραφία των σύγχρονων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και παλιότερα η Κοινωνία των Εθνών.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version