Λαμία: Όχι πανικός για τον κορωνοϊό / Τι συνιστούν γιατροί της πόλης – Τι συμβαίνει στα φαρμακεία – ΒΙΝΤΕΟ

Lamianow.gr
5 Min Read

Η έλευση του ιού στην γειτονική μας Ιταλία, αύξησε κατακόρυφα την ανησυχία και των κατοίκων της πόλης μας. Από το πρωί πολλοί συμπολίτες μας αναζητούσαν μάσκες στα φαρμακεία όμως τα αποθέματα είχαν ήδη εξαντληθεί από την περασμένη εβδομάδα, λόγω της γρίπης.

Είναι δικαιολογημένη όμως τόση αναστάτωση; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που υποψιαστούμε πως “κολλήσαμε” τον ιό;

Σωτήρης Τσιόρδας: Δεν πρέπει να ανησυχούμε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός”

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας. Μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Φαρμακεία: Μάσκες τέλος από την περασμένη εβδομάδα

Γκάλυ Πάπουτσα / Φαρμακοποιός

Αυξημένη ζήτηση είχαν σήμερα στα φαρμακεία της Λαμίας οι μάσκες, όμως τα ράφια ήταν άδεια αφού λόγω της γρίπης από την προηγούμενη εβδομάδα μιας και τα αποθέματα είχαν εξαντληθεί. Σε πρώτη ζήτηση και τα αντισηπτικά χεριών. Είναι όμως απαραίτητη σε όλους η μάσκα; Και τελικά μπορεί να μας προφυλάξει η μάσκα από τον ιό; Η φαρμακοποιός Γκάλυ Πάπουτσα μας δίνει τις λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο.


Έντονη η ανησυχία των γονιών για τον κορωνοϊό

Έκδηλη είναι η αγωνία των γονιών για την εμφάνιση του ιού και στην χώρα μας. Στην πόλη μας οι παιδίατροι δέχονται καταιγισμό ερωτημάτων, για τα συμπτώματα αλλά κυρίως για τους τρόπους που θα μπορούσαν να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών τους.

Πείτε όχι στον πανικό – Υπενθυμίστε στα παιδιά σας  να ακολουθούν τους κανόνες προφύλαξης

Ο χειρότερος σύμβουλος στα ζητήματα υγείας είναι ο πανικός. Για αυτό προσπαθήστε να τον αποφύγετε, συμβουλεύει η γνωστή παιδίατρος της πόλης μας Σοφία Σιψά.

Προς το παρόν και εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα στην χώρα μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε με μάσκες.

Σοφία Σιψά / Παιδίατρος

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μοιάζουν με αυτά της γρίπης. με κυρίαρχα αυτά του υψηλού πυρετού και της κακουχίας. Σε περίπτωση που το παιδί, ή οι γονείς ή οποιοδήποτε άλλο άτομο του περιβάλλοντός του ταξίδεψε στο εξωτερικό και σε χώρα όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός, και φέρει συμπτώματα που μας ανησυχήσουν θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο για να μας κατευθύνει.

Η σωστή διαδικασία είναι επικοινωνία με το Νοσοκομείο Λαμίας που έχει οριστεί ως κέντρο αναφοράς του κορωνοϊού, στον αριθμό τηλεφώνου που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα περιστατικά που κρίνονται ως ύποπτα ως φορείς του ιού, παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο ασθενοφόρο και εισάγονται σε ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου.

Εαν έχουμε υποψία ότι έχουμε προσβληθεί από τον ιό, αποφεύγουμε να κινηθούμε σε χώρους όπου βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι, να επισκεφθούμε ιατρείο ή τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ώστε να μην μεταδώσουμε τον ιό.

Προς το παρόν, θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να  υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας τους βασικούς κανόνες που ισχύουν για τις ιώσεις και είναι οι εξής:

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

* Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

* Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

* Απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα μετά από τη χρησιμοποίησή του.

* Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

* Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος ή χαρτομάντιλων με αλκοόλη.


Παναγιώτης Ιακωβής: Τι πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιοπαθείς…

Παναγιώτης Ιακωβής /Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

“Οι καρδιοπαθείς είναι ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα. Οφείλουν με τα πρώτα σημάδια λοίμωξης αναπνευστικού να απευθύνονται στο Γιατρό τους. Να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Τα Καρδιολογικα φάρμακα πρέπει να ρυθμίζονται ξανά σε περίπτωση λοίμωξης, όπως και μετά την αποθεραπεία. Το πλύσιμο των χεριών, η υγιεινή διατροφή και η σωματική ξεκούραση είναι απαραίτητες. Οι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με άτομα που ασθενούν με λοιμώξεις. Η φαρμακευτική αγωγή που θα λάβουν σε πιθανή λοίμωξη πρέπει να συντονίζεται με τη βοήθεια του Καρδιολόγου τους.”

Share This Article
Exit mobile version