Λαμία: “Ο κόσμος αγοράζει δύο μήλα και ένα ευρώ ελιές και φεύγει” – Δύσκολη καθημερινότητα στη λαϊκή – τι λένε πολίτες και παραγωγοί (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Λαϊκές αγορές σε κρίση: Λιγότεροι πάγκοι, λιγότεροι καταναλωτές και έντονη ανησυχία για το μέλλον

Άννα Μπαμπέτα
Η Άννα Μπαμπέτα είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία δεκαετιών. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Παρουσιάζει καθημερινά το...
Λίλιαν Χαχοπούλου
Η Λίλιαν Χαχοπούλου είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία στο κοινωνικό, αστυνομικό - δικαστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο...
3 Min Read

Μια δύσκολη πραγματικότητα περιγράφουν παραγωγοί και καταναλωτές που μίλησαν στο μικρόφωνο του Lamianow.gr και στις δημοσιογράφους Άννα Μπαμπέτα και Λίλιαν Χαχοπούλου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις λαϊκές αγορές. Η εικόνα, όπως την περιγράφουν, είναι απογοητευτική: λιγότεροι πάγκοι, μειωμένη κίνηση και καταναλωτές που αγοράζουν όλο και μικρότερες ποσότητες.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η αγορά βρίσκεται «σε σταθερή τροχιά καθοδική», με την κίνηση να μειώνεται μέρα με τη μέρα και την αγωνία για το μέλλον να μεγαλώνει.

LAIKI LAMIA 21

Ένας από τους πωλητές σημειώνει πως περίπου το 40% των πάγκων έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούσαν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά. «Δεν υπάρχει δουλειά πλέον. Έφυγαν γιατί δεν είχαν έσοδα. Για ποιον άλλο λόγο να φύγουν;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη μείωση των καταναλωτών. Όπως εξηγούν οι επαγγελματίες, μεγάλο ποσοστό των πελατών της λαϊκής αποτελείται από συνταξιούχους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα είτε σταδιακά σταματούν να επισκέπτονται την αγορά. «Όποιος φεύγει δεν ξανάρχεται», σημειώνουν, τονίζοντας ότι η λαϊκή δεν καταφέρνει να αναπληρώσει τους πελάτες που χάνει.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεσμένοι οικονομικά. Πολλοί αναφέρουν ότι συνεχίζουν να ψωνίζουν από τη λαϊκή, όμως οι ποσότητες που αγοράζουν έχουν μειωθεί σημαντικά. «Έχουμε γίνει σαν τους Ευρωπαίους», λέει χαρακτηριστικά ένας παραγωγός. «Δύο μήλα, τρία πορτοκάλια. Προς τα εκεί πάμε».

-Advertisement-
LAIKI LAMIA 12

Άλλοι επαγγελματίες περιγράφουν την καθημερινότητα ως ιδιαίτερα δύσκολη. Τα μεροκάματα, τα έξοδα και το κόστος λειτουργίας αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται. «Έρχονται όλο και λιγότεροι και ψωνίζουν όλο και λιγότερα», αναφέρουν.

Από την πλευρά τους, ορισμένοι παραγωγοί τονίζουν ότι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, απορροφώντας μέρος του κόστους παραγωγής. Ωστόσο προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν νέες αυξήσεις, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς και των γενικότερων οικονομικών συνθηκών.

LAIKI LAMIA 7

Οι καταναλωτές που μίλησαν στην κάμερα δηλώνουν επίσης προβληματισμένοι. «Είναι πάρα πολύ ακριβά», αναφέρει μια γυναίκα, επισημαίνοντας ότι η εικόνα της λαϊκής έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, αρκετοί συνεχίζουν να στηρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς.

LAIKI LAMIA 11
LAIKI LAMIA 10

Η γενική εικόνα, όπως την περιγράφουν όσοι δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, είναι αυτή μιας αγοράς που δοκιμάζεται έντονα από την ακρίβεια, τη μείωση της κατανάλωσης και τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.

LAIKI LAMIA 14
LAIKI LAMIA
LAIKI LAMIA 13
LAIKI LAMIA 4
LAIKI LAMIA 9
LAIKI LAMIA 3
LAIKI LAMIA 6
LAIKI LAMIA 8

45 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share This Article
Η Άννα Μπαμπέτα είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία δεκαετιών. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Παρουσιάζει καθημερινά το ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ του LAMIA POLIS 87.7 όπου ξεδιπλώνεται όλη η τοπική επικαιρότητα με Ειδήσεις, Συνεντεύξεις και Σχόλια στον Κορυφαίο Ενημερωτικό Σταθμό της Κεντρικής Ελλάδος.
Η Λίλιαν Χαχοπούλου είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία στο κοινωνικό, αστυνομικό - δικαστικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι διευθύντρια Σύνταξης στο LAMIANOW.gr. Επίσης παρουσιάζει καθημερινά την ΠΡΩΙΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ του LAMIA POLIS 87.7 αλλά και τους "ΑΕΡΑΤΟΥΣ" μαζί με τον Πάνο Κατσώνη από τις 07.00-10.00 στον Κορυφαίο Ενημερωτικό Σταθμό της Κεντρικής Ελλάδος.