Λαμία: Μega επένδυση στη ΒΙ.ΠΕ. / Εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων από την Pharmazac

LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read
Η PharmaZac S.A με αυτό το έργο επεκτείνει τις προοπτικές ανάπτυξης και τις διεθνείς συνεργασίες της, δίνοντας παράλληλα λύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη νέα και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκων στη Βιομηχανική Ζώνη (ΒΙ.ΠΕ.) Λαμίας, η εταιρεία θα παράγει και διανέμει σκευάσματα κατάλληλα για τις εξετάσεις PET (ποζιτρονική τομογραφία), η οποία κατά κοινή ομολογία αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδο της Πυρηνικής Ιατρικής, με εφαρμογές στην Ογκολογία, την Παθολογία, την Καρδιολογία και τη Νευρολογία.
 Η ιδιόκτητη μονάδα, η οποία θα λειτουργήσει πλήρως πολύ σύντομα,, πληροί τα χωροταξικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία. Επιπλέον, η στρατηγική της θέση στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας επιτρέπει στη Pharmazac να εφοδιάζει ομαλά όλη την επικράτεια και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες.

Ετοιμη να «μεταμορφωθεί» σε μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac, η οποία, εν μέσω πανδημίας, προχωρεί στην ανέγερση δύο παραγωγικών μονάδων: στη Βιομηχανική Περιοχή Κερατέας και στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας. Με αυτές τις επενδύσεις, που εντάσσονται σε ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους περίπου 28 εκατ ευρώ, ο ιδρυτής της Pharmazac, Παναγιώτης Ζάκος, υλοποιεί το σχέδιο για τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα αναπτύσσει και θα παράγει δικά της φάρμακα. Oι δύο μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 120 θέσεις εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ θα συμβάλουν στην ενίσχυση του τζίρου της εταιρείας, ο οποίος το 2019 έκλεισε κοντά στα 17,4 εκατ. έναντι 16 εκατ. το 2018.

H Pharmazac προχωρεί στην λειτουργία μιας εξειδικευμένης μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη ΒΙΠΕ Λαμίας, σε συνεργασία με τoν αμερικανικό κολοσσό General Electric Healthcare, για λογαριασμό του οποίου διανέμει  ήδη στην ελληνική αγορά τα σκιαγραφικά σκευάσματα που αναπτύσσει. Η παραγωγική μονάδα ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει έκταση 1.000 τ.μ. και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί προς το καλοκαίρι του 2021. «Η Pharmazac δημιουργεί μία μονάδα στη ΒΙΠΕ Λαμίας για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αγορά των ραδιοφαρμάκων», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Γεώργιος Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η παραγωγή τους εντός της χώρας μας είναι απαραίτητη, καθώς βασική ιδιαιτερότητά τους είναι η μικρή διάρκεια ζωής τους. 

Τα ραδιοφάρμακα αποτελούν μέρος της πυρηνικής ιατρικής, έχουν μέχρι 12 ώρες ζωής, και χρησιμοποιούνται στους ασθενείς για τη διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων μορφών του καρκίνου. Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσα από συστήματα απεικονιστικής τομογραφίας (PET), τα οποία με τη χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα. «Η Λαμία βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, επιτρέποντας έτσι να διανείμουμε, εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, τα ραδιοφάρμακα σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε κοντινές βαλκανικές χώρες προκειμένου αυτά να είναι ενεργά και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών», αναφέρει ο γενικός διευθυντής Αντώνης Παπαγεωργίου. 

Οσον αφορά την επιλογή της τοποθεσίας, εξηγεί ότι η ΒΙΠΕ Λαμίας αποτελεί έναν βιομηχανικό χώρο υψηλής όχλησης εντός του οποίου προβλέπεται η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, τηρώντας τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Βασική προϋπόθεση για την παρασκευή των ραδιοφαρμάκων είναι η επένδυση σε ειδικά μηχανήματα, όπως τα κύκλοτρα, τα οποία παράγουν τα ραδιοϊσότοπα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, μόνο η εταιρεία «Βιόκοσμος» παράγει ραδιοφάρμακα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει και ένας εισαγωγέας.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αναπτύσσει νέα μονάδα παραγωγής φαρμάκων στη Βιομηχανική Περιοχή της Κερατέας σε μία έκταση 10.000 τ.μ., συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη μονάδα θα είναι έτοιμη το 2022 και θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παράγει σκευάσματα με το δικό της εταιρικό σήμα αλλά και φάρμακα τρίτων με τους οποίους έχει ήδη συνάψει συνεργασίες. «Σκοπός της εταιρείας είναι να ενισχύσουμε τα logistics που για την ώρα διατηρούμε στην έδρα μας στον Βοτανικό, παράγοντας ταυτόχρονα τα δικά μας φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είτε τα εισάγουμε είτε τα κατασκευάζουν για λογαριασμό μας άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, στόχος μας είναι να παράγουμε στο νέο αυτό εργοστάσιο τα φάρμακα των εταιρειών του εξωτερικού με τις οποίες συνεργαζόμαστε«, αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Η Pharmazac, με την ανέγερση της συγκεκριμένης μονάδας, ουσιαστικά αυτονομείται,  εστιάζοντας στην ενίσχυση των εξαγωγών της. Ηδη από το 2021 μέχρι το 2027 έχει συμφωνήσει να λανσάρει στην παγκόσμια αγορά πάνω από 400 κωδικούς, τους οποίους θα δημιουργήσει στη νέα της μονάδα. Οπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, «προετοιμαζόμαστε για μία ευχάριστη έκρηξη το 2022», με τον τζίρο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος κοντά στα 19 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι λόγω των πιέσεων που έχει δεχθεί το ελληνικό φάρμακο από το clawback, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν στραφεί στην ενίσχυση των εξαγωγών τους.

Παρότι οι δύο παραγωγικές μονάδες σηματοδοτούν την καθετοποίησή της, η Pharmazac δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη φαρμακευτική αγορά. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Παναγιώτη Ζάκο, λειτουργώντας αρχικά ως φαρμακαποθήκη, έπειτα επέκτεινε σταδιακά τις δραστηριότητές της στην εμπορία φαρμακευτικών ειδών, ενώ το 2007 δημιούργησε μία σύγχρονη μονάδα logistics στον Βοτανικό. Ενα χρόνο αργότερα, το 2008 τοποθέτησε δικά της σκευάσματα στη φαρμακευτική αγορά και δραστηριοποιήθηκε σε κατηγορίες, όπως η νευρολογία, η καρδιολογία, η ογκολογία και η ουρολογία κ.α. Τέλος, το 2016 ίδρυσε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ανάπτυξη φαρμάκων, μέσα από συνεργασίες μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών του εξωτερικού.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version