Ο εορτασμός για τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο το Δήμο Λαμιέων. Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αινιάνων αποφασίστηκε η δημιουργία δικτύου Θερμοπυλών (όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες το Lamianow) με στόχο την ανάδειξη ενός σημείου παγκόσμιας κληρονομιάς το οποίο έχει περιέλθει για πολλούς λόγους και αιτίες σε απαξίωση.“Το δίκτυο το οποίο συγκροτήσαμε χθες με απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, είναι μία κίνηση απέναντι στη λήθη, μια μάχη απέναντι στην λησμονιά, μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε αυτό το εθνικό μας χρέος και μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε συνεχώς στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς του τόπου, το που πρέπει να φτάσουμε. Τα δυόμιση χιλιάδεςχρόνια από το παγκόσμιο αυτό ιστορικό γεγονός, μπορεί να είναι ένας σταθμός, όμως το χρέος απέναντι στην περιοχή και σε αυτούς που θυσιάστηκαν δεν μπορεί να ξεχρεωθεί με κάποιες απλές εκδηλώσεις ή περιστασιακές προσπάθειες” τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος.
Χαρακτηριστικά είπε: “Οι πρόσφατες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελούν ένα κορυφαίο γεγονός για τον χαρακτήρα αυτών των εκδηλώσεων, όμως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος της Λαμίας πρέπει να είναι και πρωταγωνιστής. Έχει ξεκαθαριστεί θεσμικά όπως άλλωστε δηλώθηκε μέχρι τώρα ότι οι τοπικοί φορείς όπως οι δήμοι μπορούν να κάνουν τις δικές τους εκδηλώσεις και να δώσουν το δικό τους χρώμα στις εκδηλώσεις. Θα υπάρχουν βέβαια κάποιες κεντρικά μεγάλες εκδηλώσεις. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να διασφαλίσουμε το χαρακτήρα τους και να εκπληρώσουμε το εθνικό μας χρέος απέναντι στις Θερμοπύλες αλλά και να δώσουμε το δικό μας χρώμα σε όλη αυτή την προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε μέσα από ένα δίκτυο το οποίο προτείνουμε σήμερα, με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με το Δήμο Αλιάρτου για να τιμήσουμε τους 700 Θεσπιείς και να προβάλλουμε έτσι ως ενιαία οντότητα η μάχη των Θερμοπυλών και τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από αυτή τη μάχη.
Επιδίωξη μας ήταν να είναι και ο δήμος της Σπάρτης να ενταχθεί σε αυτή τη προσπάθεια.
Οι Θερμοπύλες λοιπόν είναι ένα εθνικό χρέος για όλους εμάς που κατοικούν εδώ και συγχρόνως και μια υποχρέωσή μας ως δημοτική αρχή να συμβάλουμε για να βρεθεί αυτό το παγκόσμιο brand name στη θέση που του ανήκει. Αναφερόμαστε για την μάχη των Θερμοπυλών και με ότι συνδυάζεται με αυτή, χωρίς να σημαίνει ότι το εθνικό μας χρέος σταμάτα ακριβώς εκεί.
Αντιγράφω κάτι που έχει πει μια γυναίκα που αφιερώθηκε στις Θερμοπύλες. Πρόκειται για την δρ Φανουρία Δακορώνια που έχει αφιερώσει χρόνια ολόκληρα στις ανασκαφές, τις μελέτες και την αξιοποίηση της περιοχής. Η δρ Δακορώνια επισημαίνει ότι «……οι Θερμοπύλες είναι ένα μέγεθος που δεν είναι δυνατόν να τον διαχειριστεί κανείς στα χρονικά όρια μία θητείας είτε κυβερνήσεων είτε τοπικών Αρχών. Είναι ένα μέγεθος που ξεπερνά τις δυνατότητες και τα όρια μίας γενιάς ή μίας τοπικής υπηρεσίας. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, τους Δελφούς, οι οποίοι ερευνούνται και μελετώνται 120 χρόνια από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Είναι απορίας άξιον, πώς οι Θερμοπύλες, με την αίγλη και την παγκόσμια ακτινοβολία, δεν έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επιστημονικών ιδρυμάτων….».
Η ανάδειξη λοιπόν ευρύτερα του αρχαιολογικού χώρου, οι ανασκαφές που πρέπει να γίνουν, το θεματικό πάρκο που θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσει είναι στόχοι που θέλουμε να τους καταστήσουμε επίκαιρους και με βάση το συγκεκριμένο εορτασμό, περισσότερο ρεαλιστικούς για την πραγμάτωση τους.
Εννιά χρόνια πριν τον Απρίλη του 2010, η Φανουρία Δακορώνια, κατά την διάρκεια του 5ου συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας με παρούσα την νυν Υπουργό κα Μενδώνη τότε, με την ιδιότητά της ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, περιέγραφε τα όνειρα της για τις Θερμοπύλες, που σε κάθε περίπτωση και σήμερα είναι επίκαιρα.
Πρότεινε λοιπόν σαν πρώτο βήμα πρέπει να γίνει ακριβής τοπογράφηση της περιοχής και καταγραφή των ερειπίων αρχαίων και νεωτέρων, της πανίδας, των πηγών και της γεωλογικής ιδιοσυγκρασίας της.
Δεύτερο βήμα, να διευκρινιστεί και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, διότι είναι ανεπίτρεπτο μνημεία σαν την πηγή του Λεωνίδα ή το τείχος των Φωκέων να διεκδικούνται από ιδιώτες.
- Να οργανωθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα προτάσεις για ανάδειξη και διαμόρφωση του χώρου.
- Να κηρυχθεί Διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης διαμόρφωσης. Τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν επιχειρηθεί επιτυχώς στο εξωτερικό για ήσσονος σημασίας χώρους.
- Να ανακοινωθεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα του χώρου και μελέτη και ανάδειξη των μνημείων.
- Να ανεγερθεί σε επόμενο στάδιο μουσείο, που θα στεγάσει τα ευρήματα των ερευνών.
Στον διαμορφωμένο πλέον αρχαιολογικό χώρο να οργανώνονται εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου όπως συναυλίες, κλασικές θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια.
Οργάνωση και λειτουργία Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Πολέμων και Διαιτησιών με την ανάλογη υποδομή, όπως βιβλιοθήκη, αίθουσες μαθημάτων, διαλέξεων και συνεδρίων με οπτικοακουστικά μέσα, ξενώνες για φιλοξενία επιστημόνων είναι μία φιλόδοξη αλλά εφικτή πρόταση. Μας προσδιορίζει ένα πολύ μεγάλο αρχικό «μπούσουλα» ένα «καμβά» που μπορεί να συμπληρωθεί και να επεκταθεί.
Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που αντιλαμβάνεται τα θέματα, έτσι όπως και εμείς, μας οδηγεί κατευθείαν στην ίδρυση ενός φορέα που θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει θέλοντας να εξασφαλίσει και το χρώμα, μα κυρίως εκπλήρωση του εθνικού χρέος απέναντι στον τόπο μας και απέναντι στις Θερμοπύλες. Ουσιαστικά μ΄αυτή τη μορφή συνεργασίας που σήμερα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθεί, βάζουμε ένα πρώτο λιθαράκι για να συμμετέχουμε σ’ αυτό το διάλογο σε επίπεδο κέντρου, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όμως με συγκεκριμένη στόχευση, πράγμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.
Η αναβάθμιση του καινοτομικού μουσείου, του χώρου ευρύτερα του μνημείου αλλά και τα θέματα που έχουν σχέση με το θεματικό πάρκο, είναι ζητήματα, τα οποία για μας είναι κορυφαία. Ως τέτοια τα παλεύουμε και ως κορυφαία τα βάζουμε στο τραπέζι σε κεντρικό επίπεδο. Το δίκτυο το οποίο συγκροτούμε σήμερα είναι μία κίνηση απέναντι στη λήθη, μια μάχη απέναντι στην λησμονιά, μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε αυτό το εθνικό μας χρέος και μια προσπάθεια να υπενθυμίζουμε συνεχώς στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς του τόπου, το που πρέπει να φτάσουμε, καθώς τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια μπορεί να είναι ένας σταθμός, όμως το χρέος απέναντι στην περιοχή και σε αυτούς που θυσιάστηκαν δεν μπορεί να ξεχρεωθεί με κάποιες απλές εκδηλώσεις ή περιστασιακές προσπάθειες”.
Ο σκοπός
Το “δίκτυο Θερμοπυλών” δεν έχει κερδοσκοπικό και εμπορικό σκοπό ενώ αντικείμενο του είναι είναι η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού, η ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών Δήμων στα θέματα αυτά, η συμμετοχή σε θεσμοθετημένα ή μη δίκτυα πόλεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο με την πραγματοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και δράσεων τουριστικής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα:
- -Η διοργάνωση ποιοτικών μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών εκθέσεων και κάθε άλλης μορφής τέχνης.
- -Η παραγωγή και προαγωγή πολιτισμού μέσω των δράσεων που αφορούν τους χώρους πολιτισμού των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού.
- -Η λειτουργία των Μουσείων και ανάλογων χώρων (εκθέσεων, συλλογών κλπ) των τριών Δήμων.
- – Η θεσμοθέτηση θεματικών κύκλων εκδηλώσεων.
- -Η αξιοποίηση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των πολιτιστικών εγκαταστάσεων των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού.
- -Η προώθηση μετακλήσεων Ευρωπαίων και Διεθνών καλλιτεχνών και δημιουργίας ίδιων παραγωγών.
- -Η διοργάνωση ομιλιών, ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων με θέματα σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
- -Η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των θεματικών κύκλων εκδηλώσεων εντός και εκτός συνόρων. Η αξιοποίηση των θεματικών κύκλων εκδηλώσεων ως πόλων έλξης τουριστικής ανάπτυξης, ιδίως στα πλαίσια του εναλλακτικού-πολιτιστικού Τουρισμού.
- -Η υποβολή προτάσεων και η υλοποίηση προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού με χρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους ή από ευρωπαϊκούς πόρους ή από δωρεές και χορηγίες και η συμμετοχή της Εταιρείας ως εταίρου σε κοινοπρακτικό σχήμα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
- -Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα και σε Οργανισμούς ή φορείς που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό και που ο σκοπός τους έχει σχέση με ζητήματα τέχνης και πολιτισμού.
- -Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύναψη συνεργασιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (όπως Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς – Μ.Κ.Ο.-, Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος της Εταιρείας).
- -Η προώθηση του Εθελοντισμού και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δράσεις της Εταιρείας.
- -Η υλοποίηση μέρους ή και του συνόλου των προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης των Δήμων Λαμιέων, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Ιστιαίας – Αιδηψού.
- -Η εκπόνηση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή της περιοχής.
- -Η υποστήριξη της «δημιουργικής βιομηχανίας».
Δε λέω δίκιο έχετε για την προβολή της ιστορίας του τόπου! Κοιτάχτε όμως να μαζέψετε το γυφταριό!! Δε παλεύεται και δε νοείται κέντρο πόλης στα χάλια του σε τέτοιο βαθμό..τα πεζοδρόμια κοντά στις γραμμές είναι τίγκα στο σκουπίδι και τις σύριγγες..ΕΛΕΟΣ