Το φετινό καλοκαίρι -δυστυχώς- θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων. Δεκάδες λάθη, επιχειρησιακά και όχι μόνο κόστισαν την ζωή σε 96 (μέχρι στιγμής) ανθρώπους στην φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ τόνισε ότι 100 τουλάχιστον περιοχές στην χώρα είναι σε παρόμοια κατάσταση.
-Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
-Τι άλλο πέρα από το να τις θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού στο πλαίσιο της πυροπροστασίας…
Μια πανέμορφη αλλά επικίνδυνη για την Λαμία περιοχή που παραλλήλως αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους “πνεύμονες” πρασίνου είναι το Ισιαδάκι. Παρότι για πολλούς αποτελεί -βραδυφλεγή “βόμβα”- μέχρι και τώρα τα μέτρα πυροπροστασίας ήταν ελλιπέστατα. Δυστυχώς έπρεπε να βιώσουμε την τραγωδία στο Μάτι για να γίνουν οι απαραίτητες “εκκαθαριστικές” στο σημείο κινήσεις.
Μετά από αρκετά χρόνια το Ισιαδάκι καθαρίζεται από ξερά κλαδιά και επικίνδυνα κλωνάρια ενώ γίνεται και δεντροφύτευση νέων πεύκων, σε αρκετά σημεία που είναι αραιά τα δέντρα. Συν τις άλλοις στις απότομες πλαγιές, προς την οδό Τυμφρηστού γίνονται και παρεμβάσεις σε μικρά ρεματάκια που κατεβάζουν ξύλα και πέτρες στο δρόμο (άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν ζητήματα από τις φερτές ύλες στον περιφερειακό μετά από βροχοπτώσεις).
Όλα αυτά, με τετράμηνες συμβάσεις, από το δασαρχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έκταση αυτή…
Η συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς υπό έλεγχο και φροντίδα, διότι το κακό -όπως αποδείχτηκε και στο Μάτι- δεν αργεί να γίνει!