Λαμία : Γιατί με 18 κρούσματα σε 5154 ελέγχους (!) σε “βαθύ κόκκινο”;

Πάνος Κατσώνης
By Πάνος Κατσώνης Tags: 2 comments
7 Min Read

Ενα μεγάλο ΓΙΑΤΙ! Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο έχουν στο μυαλό  τους οι περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες του Δήμου Λαμιέων και των γύρω περιοχών, από το απόγευμα της Τετάρτης (3/3), όταν ο Νίκος χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποία βάζουν την πόλη της Λαμίας -και άλλες περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο – σε “βαθύ κόκκινο“. Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στην επιδημιολογική εικόνα του Δήμου μας, αυτό το …γιατί μεγαλώνει!

Η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή της Μαλεσίνας και το αυστηρό lockdown που είχε ήδη επιβληθεί στον Δήμο Λοκρών θα διατηρούνταν ούτως ή άλλως, ωστόσο -οπως σημειώνεται- με τη λογική πως το νοσοκομείο Λαμίας είχε ήδη αρχίσει να επιβαρύνεται με τις εισαγωγές ασθενών από κορονοϊό, από τη Μαλεσίνα και την Λοκρίδα η… κεντρική απόφαση ήταν να “κλείσει” όλος ο Νόμος ανεξαιρέτως το κατά τόπους επιδημιολογικό φορτίο στο οποίο από ότι φαίνεται δεν δίνεται καμιά βάση και δεν υπάρχει καμία στρατηγική.

-Advertisement-

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μαρτυρούν το χαμηλό επιδημιολογικό ποσοστό στον Δήμο Λαμιέων και δημιουργούν ερώτηματα αναφορικά με την στρατηγική που ακολουθείται και πρακτικά δημιουργεί τεράστιες ανισότητες και κοινωνικές αδικίες με την οριζόντια εφαρμογή της. 

Δείτε στον σχετικό πίνακα που ανάρτησε ο αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός τι συνέβη το Φλεβάρη όσον αφορά τις δειγματοληψίες στον Δήμο Λαμιέων από τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ  και τις πρώτες έξι μέρες του Μαρτίου.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία των ελέγχων την εβδομάδα που πέρασε

  • Δευτέρα 1 Μαρτίου
    140 στα σχολεία
    60 στο κολυμβητήριο
    Όλα αρνητικά
  • Τετάρτη 3 Μαρτίου
    Λαϊκή Αγορά Καραϊσκάκη
    105
    Όλα αρνητικά
  • Πέμπτη 4 Μαρτίου
    Οδός Φιλίας
    448 με 2 θετικά
  • Σάββατο 6 Μαρτίου
    Οδός Φιλίας
    425 με 3 θετικά
  • Συνολικά σε 1.178 τεστ την εβδομάδα 1-6 Μαρτίου 2021 είχαμε 5 θετικά κρούσματα

Και για να το ξεκαθαρίσουμε.Ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε επιστήμονες και το τονίζουμε για να μην παρεξηγηθουμε! Απλά αναρωτιόμαστε ποια είναι η στρατηγική σε μια περιοχή με επιδημιολογικό φορτίο 0.34 %. Επίσης αν το θέμα είναι η υπερφόρτωση του Γενικού νοσοκομείου Λαμιας -που δεν το αμφισβητούμε- γιατί έναν χρόνο τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές που θα έπρεπε για νοσηλεία ασθενών με Covid19;


Ωστόσο, σαν ενεργοί πολίτες και με την εικόνα των αριθμών οφείλουμε να θέτουμε ερώτηματα και να λαμβάνουμε απαντήσεις. Ο αιφνιδιασμός και η πλήρης σύγχυση που επικρατεί, έχουν διαταράξει την κοινωνική & οικονομική συνοχή οδηγώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε οδυνηρές καταστάσεις. Η απορία όλων μας είναι απλή: ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ολόκληρη η Π.Ε. Φθιώτιδας «πέρασε» στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου αιφνιδιαστικά; 


Ας ξεκαθαριστούν λοιπόν οι λόγοι που οι επαγγελματίες αναγκάζονται για μια ακόμη φορά στη λογική του ακορντεόν να βυθιστούν ακόμη περισσότερο στην κρίση η οποία δυστυχώς θα μας συντροφεύει για χρόνια με τα αποτελέσματα -για πολλούς συνανθρώπους μας- ανά την χώρα να είναι οδυνηρά.

Όσο λοιπόν και αν στόχος είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και κανείς δεν έχει λόγο να το αμφισβητήσει, η στρατηγική που ως τώρα έχει ακολουθηθεί δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με το άνοιξε-κλεισε να έχει “σπάσει” τα νευρα των Ελλήνων και να έχει διαλύσει την ψυχολογία και τσέπη των επαγγελματιών η κυβέρνηση θα έπρεπε να εχει καλύτερο σχεδιασμό για να καταπολεμήσει πέραν του κορωνοϊου και το τέλμα στο οποίο αναμένεται να βασιστεί η πραγματική οικονομία την επόμενη μέρα. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν πρόκειται να αποφευχθεί όσο και αν θέλουμε να ελπίζουμε.

Το 90% των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή πάγιες ρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, πολλοί οικονομικοί κλάδοι έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων (δεν είναι λογικό, επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές με κρατική εντολή να μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής… ιδιαίτερα στην 5η αλλά με αποκορύφωμα την 6η ), κοινωνία και επιχειρήσεις είναι στα όρια… 

Πριν λίγες μέρες η κ. Παγώνη (η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς) τόνιζε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στην ΕΡΑ πώς “…τα μέτρα δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το τελευταίο σχέδιο δεν πέτυχε”.

Με την ταχύτητα εκτέλεσης των εμβολιασμών να είναι αργή και την αναμενόμενη ανοσία της αγέλης, επίσης να αργεί, κάνεις δεν μπορεί να ξέρει τι θα επακολουθήσει. Την ίδια στιγμή που όπως έχει διαφανεί οι μεταλλάξεις δημιουργούν προβλήματα.

=Advertisement=
-Advertisement-

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι -της κεντρικής εξουσίας- ποια είναι μετά από ένα χρόνο η στρατηγική που ακολουθείται για να μην μεγαλώσουν οι κοινωνικές αδικίες και αν έχουν πλάνο για να μην επιδεινωθεί το παραπάνω την επόμενη μέρα…

  • Αξίζει λοιπόν να αναρωτιόμαστε τι έχει πάει λάθος στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε  σε λήψη τόσο ακραίων μέτρων,  σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα;
  • Η περίπτωση του Δήμου Λαμιέων και αρκετών ακόμη ανά την χώρα με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μήπως πρέπει να αλλάξει την κεντρική αντιμετώπιση της πανδημίας;

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη και τώρα η ενίσχυση του Υγειονομικού Συστήματος βαδίζει με ρυθμούς χελώνας την στιγμή που χρησιμοποιείται δυναμικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για τις εμβολιάστικες γραμμές αποδυναμώνοντας παραπάνω το ΕΣΥ. Την ίδια ώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τον Covid19 και να προχωρήσει ο εμβολιάστικος σχεδιασμός.

Αυτό που προκύπτει βάση του ρεπορτάζ είναι πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συνολικά για τον νόμο και όχι με τα ξεχωριστά τοπικά χαρακτηριστικά.

Καταλαβαίνετε, αν ισχύει το παραπάνω,  πόσο λανθασμένες αποφάσεις λαμβάνονται και πόσο αδικεί η οριζόντια λήψη μέτρων τους δήμους που δεν έχουν επιδημιολογικό φορτίο όπως ο Δήμος Λαμιέων.

Εν κατακλείδι και επειδή απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε ας πιέσουν περαιτέρω τουλάχιστον οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι, περιφερειάρχης και λοιποί για ποιον λόγο ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη στρατηγική στον Δήμο Λαμιέων και οριζοντίως σε ολόκληρο το Νομό και αν υπήρχε εναλλακτικό πλάνο η σχέδιο; 

Οι πολίτες θέλουν  να γνωρίζουν και αναμφίβολα οι αιρετοί της περιοχής οφείλουν να αναζητήσουν απαντήσεις για το “βαθύ κόκκινο” σε έναν ολόκληρο νόμο που με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει επιδείξει άρτια επιδημιολογική εικόνα σεβόμενος την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Υποθέτουμε ότι η απάντηση θα είναι η ίδια (γέμισε το Νοσοκομείο Λαμίας) αλλά αν… εμβαθύνουμε τις ερωτήσεις, μήπως (;) καταλήξουμε σε έλλειψη εναλλακτικού σχεδιασμού… Μήπως;

Αναμένουμε…

Share This Article
2 Comments
  • Τι ψάχνεις φιλε, μυαλό δε βαζουμε. Σήμερα είχε εκλογές ο Συριζα, ουρά στη Διάκου σ ένα γραφείο. Τι δεν το ξερες? Μνημόνια 1000 χρόνια στους επαναστάτες ραγιάδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *