“Η οριοθέτηση στην οικογένεια του σήμερα”, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη εκδήλωση-ομιλία, με θέμα: «Οριοθέτηση: πώς βοηθά το σύνολο της οικογένειας του σήμερα;» Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας από τον Σύλλογο Διδασκόντων σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και τον αρμόδιο Σύμβουλο Εκπαίδευσης.
Οι ομιλητές παρουσίασαν και ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα της οριοθέτησης. ο Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στη σημασία της οριοθέτησης, η κ. Χρύσα Τέφογλου, Ψυχολόγος μίλησε για το νόημα της οριοθέτησης μέσα στην οικογένεια και η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Παναγιώτα Τσιαχρή περιέγραψε το σχολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνυπάρχουν καθημερινά παιδιά και Δάσκαλοι.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν πρακτικά ζητήματα και ερωτήματα από τους γονείς στους ομιλητές με σκοπό να βοηθηθούν οι γονείς στην επικοινωνία με τα παιδιά τους και στην οριοθέτηση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθύμιος Γκούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σαφούς οριοθέτησης από τους γονείς, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να δίνουν καθημερινά το καλό παράδειγμα.
Ο Δρ. Μαρκαντώνης και η κ. Τσιαχρή υπερθεμάτισαν στο πόσο σημαντικό είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να συζητούν με τα παιδιά τους τα όρια, τον λόγο που πρέπει αυτά να τίθενται και να συναποφασίζονται με τα παιδιά ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που δεν τηρούνται.
Η κ. Τέφογλου διευκρίνισε ότι τα όρια θα πρέπει να τίθενται ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του κάθε παιδιού και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητάμε και να προετοιμάζουμε το παιδί πριν έρθει αντιμέτωπο με το όριο που του έχουμε θέσει. Επίσης, σημαντική τοποθέτηση έκανε και ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, Δάσκαλος της Ε΄ Δημοτικού, ο οποίος σχολίασε ότι η ελληνική κοινωνία δε βοηθά στη θέσπιση ορίων από τους γονείς και επεσήμανε ότι καθώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ο κάθε γονιός θα πρέπει να δουλέψει μόνος του με τον εαυτό του, αλλά και με το παιδί του.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών και η διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε δημιούργησε θετικούς προβληματισμούς στους συμμετέχοντες γονείς σχετικά με το τι θα μπορούσε να αλλάξει ο καθένας στην καθημερινότητά του για να μπορέσει να βοηθηθεί τόσο ο ίδιος όσο και το παιδί του. Εν κατακλείδι, με βάση τις στοχευμένες τοποθετήσεις των ομιλητών και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων γονέων, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συναντήσεις-ομιλίες. Με νέα πρόκληση προς τους γονείς θα γνωστοποιηθεί το θέμα της επόμενης συνάντησης.