Λαμία : Έντονη κινητικότητα, συνεργασίες και… έργα για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς! – (Φωτό & Βίντεο)

Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο κομμάτι του Πολιτισμού και της αξιοποίησης του Τουριστικού και Ιστορικού προϊόντος του Δήμου Λαμιέων. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία η δημοτική αρχή, υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραϊσκου, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα, πραγματοποιεί συνεχείς ενέργειες οι οποίες θα αναδείξουν τον Πολιτιστικό αλλά και Ιστορικό πλούτο της περιοχής μας. Πριν μικρό χρονικό διάστημα εγκρίθηκε από τον ΕΟΤ η Τουριστική Χάρτα του Δήμου Λαμιέων, τις προάλλες ο ανακοινώθηκε η ανακατασκευή της Γέφυρας της Αλαμάνας και η δημιουργία κέντρου ιστορικής Ενημέρωσης Αλαμάνας, ενώ σήμερα συνάφθηκε ένα ακόμη σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλαπλές ενέργειες οι οποίες θα ενδυναμώσουν – μετά από χρόνια απραξία- το Τουριστικό και Πολιτιστικό μας προιόν (στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού που υπάρχει) με απώτερο στόχο να το ενδυναμώσουν και να δώσουν επιτέλους την θέση που αξίζει στον δήμο και την περιοχή μας.  

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε αναφορικά με την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας της Αλαμάνας και του κτιρίου Ιστορικής Ενημέρωσης:

«……Η Λαμία, η πρωτεύουσα της Ρούμελης αποτέλεσε το θέατρο μεγάλων ιστορικών γεγονότων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό και αποτελεί χρέος μας, με  αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, να αναδείξουμε την ιστορία της, μέσα από ένα εμβληματικό έργο, που θα  μείνει παρακαταθήκη για το αύριο και ως  την ελάχιστη συμμετοχή μας για να μπορούν οι επόμενες γενιές να διατηρήσουν άσβεστη την ιστορική μνήμη.

Γιατί ασφαλώς ηρωικές μάχες έγιναν παντού, ήρωες πολλοί, έριδες και ανταγωνισμοί περισσότεροι, όμως εδώ στη Λαμία θυσιάστηκε και καθόρισε με το θάνατο του, αυτό που λέμε «ηθική της επανάστασης του 1821», ο Αθανάσιος Διάκος. Ο αγνός πατριώτης, ο πιστός χριστιανός, που έκανε πράξη το σύνθημα για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία, ο Ατρόμητος πολεμιστής, που με το θάνατο του έγινε σύμβολο και εμψύχωσε τους χιλιάδες των αγωνιστών.

Τον Αθανάσιο Διάκο που η Λαμία έχει τιμήσει από παλιά με τον μοναδικό ανδριάντα και το κενοτάφιο του, αποφάσισε ο Δήμος μας να έχει ως κεντρικό θέμα στην συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Ελλάδα 2021αναδεικνύοντας τον τόπο της τελευταίας του μάχης, στην γέφυρα της Αλαμάνας.

default

Έτσι  εκπληρώνουμε ένα εθνικό καθήκον προς τον πρωτομάρτυρα της επανάστασης και δημιουργούμε μία ακόμα γωνία στο ιστορικό τρίγωνο Αλαμάνα -Θερμοπύλες -Γοργοπόταμος.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά το χρέος απέναντι σε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία, είναι πολύ μεγαλύτερο.

 Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί το Δημοτικό μας Συμβούλιο με τη σημερινή του απόφαση για την αγορά των οικοπέδων στην περιοχή της Αλαμάνας, έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την εκπλήρωση ενός εθνικού καθήκοντος, στους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανό για τη συνεργασία και  άμεση  και ουσιαστική  στήριξη του αιτήματος μας, για την υλοποίηση του ιστορικού και εμβληματικού αυτού έργου……»

Το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε η σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Λαμιέων και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 

Η σχετική ενημέρωση

Τη σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Λαμιέων και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 28/1/2021, μετά από σχετική εισήγηση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, κας Αμαλίας Ποντίκα.

Η σύνδεση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τους Δήμους συνιστά μια συνεργασία αμφίδρομης ωφέλειας, τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για τους Δήμους που μπορούν έτσι να αξιοποιούν την ακαδημαϊκή γνώση και την εμπειρία των ειδικών.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών, με το σύνολο των φοιτητών και των επιβλεπόντων Καθηγητών του πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης των μουσειακών εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου Φθιώτιδας.

Παρόμοιες ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης, είναι απολύτως αναγκαίες όχι μόνο στο Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας, αλλά και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» και τα άλλα Μουσεία του Δήμου Λαμιέων, για την ορθή λειτουργία των πολιτιστικών δομών, τη διατήρηση των συλλογών και έργων τέχνης σε άριστη κατάσταση και την απόκτηση πιστοποιήσεων από το ΥΠ.ΠΟ.

Επιπρόσθετα, στο Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπεται συνεργασία με τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑ.Δ.Α, με σκοπό τη συμβολή των ειδικών στην τουριστική ανάπτυξη που επιχειρείται στον Δήμο Λαμιέων και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, για τη δημιουργία και διαχείριση τουριστικού προϊόντος στον Δήμο και την ανάδειξή του σε τουριστικό προορισμό.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αμαλία Ποντίκα στην εκπομπή του Lamianow.gr “οι Αεράτοι” .  

«Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν γίνει εργασίες συντήρησης στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Λαμιέων και μάλιστα στην περίπτωσή μας, οι εργασίες έγιναν δωρεάν» σημειώνει η κ. Ποντίκα και συνεχίζει: ” Από πλευράς μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι, αρκεί το κράτος να επιτρέψει την είσοδο σε αυτούς τους χώρους. Θα γίνει συνεργασία για την συντήρηση, διαχείριση και ανάδειξη των συλλογών των Μουσείων και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Λαμιέων, αλλά και κάθε στοιχείου, υλικού και άυλου, της πολιτισμικής κληρονομιάς του και σίγουρα θα υπάρξουν και αρκετές δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια της εθνικής παλλιγενεσίας…”, μάλιστα ανέφερε ότι ήδη έγιναν συζητήσεις για το Καρναβάλι στην Λαμία που φέτος λόγω κορωνοϊού θα έχει διαφορετική… λογική και “στήσιμο”. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην απώλεια του Νίκου Σπανού, την ψυχή των καρναβαλιών και όχι μόνο στην πόλη μας ο οποίος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version