Η συμμετοχή του στο “Σπάρταθλον” ήταν ένα από τα όνειρα του. Η δύναμη της θέλησης για να το καταφέρει, έδωσαν “φτερά” στα πόδια του και τελικά (όπως άλλωστε περιμέναμε) τα κατάφερε, σπρώχνοντας πνεύμα και σώμα σε απίστευτα όρια.
Ο Γιάννης Κούτσικος, επέστρεψε από την Σπάρτη έχοντας στις αποσκευές του το δάφνινο στεφάνι και ένα μετάλλιο ως πολύτιμα ενθύμια μιας εμπειρίας ζωής…
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ίσως ακούγεται σαν μια επιτυχημένη συμμετοχή ενός καλά προετοιμασμένου αθλητή σε έναν δύσκολο υπερμαραθώνιο.
Για όλους εμάς τους φίλους του όμως, ο τερματισμός του στο “Σπάρταθλον” φαντάζει ως πραγματικός άθλος, αφού ο Γιάννης, κατάφερε να προετοιμαστεί, ενώ ταυτόχρονα δεν “έκλεψε” ούτε λεπτό της ΄ώρας από τη δουλειά του, την οικογένεια του, τον εθελοντισμό και το babysitting της μικρής Μελίνας! (Ναι, είναι ένας Σπαρταθλητής….παππούς).
Για όλους εμάς, ο Γιάννης, είναι ένα παράδειγμα ήρεμης δύναμης, ατσάλινης θέλησης και αισιοδοξίας αφού κάθε φορά μας αποδεικνύει, ότι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν…του μυαλού σου, συνωμοτεί για να το κατακτήσεις!
Άλλωστε όπως συνηθίζει να λέει “Από το μυαλό ξεκινάνε όλα. Εκείνο δίνει εντολή να προχωρήσουν τα πόδια…”
Εκτός από την οικογένεια του, στο πλευρό του και οι καλοί του φίλοι. Πολύτιμοι συμπαραστάτες από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας του μέχρι και τον τερματισμό. Άλλωστε, οι παρέες, γράφουν ιστορία. Και όπως λέει και ο ίδιος:
“Το ζητούμενο από αυτή τη μοναδική εμπειρία, δεν ήταν απλά να το τρέξουμε και να το τερματίσουμε.
Ήταν να το ζήσουμε στο έπακρο όλοι μαζί, όπως το ζήσαμε μαζί, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Ανεπανάληπτη εμπειρία, για την οποία, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνοδοιπόρους, στους εθελοντές και στον κόσμο που μας εμψύχωνε όλους.”
Ο αγώνας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.
Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.
Περιγράφεται ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο, το Σπάρταθλον τρέχει πάνω από επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια (συχνά βρέχει κατά τη διάρκεια του αγώνα), διασχίζει αμπελώνες και ελαιώνες, ανεβαίνει απότομες πλαγιές και η πιο προκλητική απ’ όλες όταν κατευθύνει τους δρομείς με ανάβαση 1.200 μέτρων και κάθοδο του Παρθένιου Όρους μέσα στην βαθιά νύχτα…
Αυτό είναι το βουνό, που καλύπτεται με βράχια και θάμνους, στην οποία λέγεται ότι ο Φειδιππίδης συνάντησε τον θεό Πάνα.