«…τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…» Οδυσσέας Ελύτης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε από μία πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας. Επιλέχθηκε η 9η Φεβρουαρίου, επειδή είναι ημέρα μνήμης του Διονύσιου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), του ποιητή που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.
Η αξία της ελληνικής γλώσσας αποτυπώνεται στην ιστορικότητα και διαχρονικότητά της. Πρόκειται για μια γλώσσα η οποία μιλιέται συνεχώς για 40 αιώνες και γράφεται με την ίδια ορθογραφία για 24 αιώνες! Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Είναι η γλώσσα των εννοιών της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, της τέχνης καθώς και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης. Αυτό είναι αυταπόδεικτο από τις πολυάριθμες ελληνικές επιγραφές που υπάρχουν σε πανεπιστήμια, πνευματικά ιδρύματα, ιστορικά κτίρια, μνημεία και άλλα σημαντικά σημεία σε όλον τον κόσμο.
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας (ενταγμένης στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών από το σχ. έτος 2019-20), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο «…τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…» Οδυσσέας Ελύτης, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου. Η εκδήλωση απευθύνεται στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και είναι ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.
Ο Διευθυντής και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν θερμά όσους ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή τους, να υποστηρίξουν με την ουσιαστική συμμετοχή τους την εκδήλωση του σχολείου μας. Συγκεκριμένα:
- την κ. Μήτσιου Χριστίνα, φιλόλογο, η οποία θα μιλήσει για την αξία της ελληνικής γλώσσας, τις επιρροές της αλλά και τη διαχρονικότητά της
- τον κ. Ρούσκα Απόστολο, θεολόγο-ηθοποιό, μέλος της θεατρικής ομάδας “La Famiglia”, ο οποίος θα αφηγηθεί αρχαία ανέκδοτα
- την κ. Ανδριτσοπούλου Δήμητρα, πρώην Διευθύντρια του 18 ου Δημ. Σχ. Λαμίας, η οποία έγραψε το εξαιρετικό κείμενο του πρωτότυπου θεατρικού «ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», το οποίο εμπεριέχει φράσεις της αρχαίας ελληνικής, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτούσιες στην σύγχρονη ελληνική γλώσσα.
Είναι αξιέπαινο ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές/τριες του σχολείου από όλες τις τάξεις. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου συγχαίρει και ευχαριστεί τα παιδιά και τις οικογένειές τους, για την ενεργή υποστήριξη όλων των σχολικών δράσεων και εκδηλώσεων με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.
Οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν:
- ΛΕΞΟΣΚΑΝΤΑΛΙΕΣ! : Α΄ και Β΄ τάξεις
- ΡΙΜΕΣ και ΦΑΝΤΑΣΙΑ! : Γ΄ και Δ΄ τάξεις
- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ : Γ΄ και Δ΄ τάξεις
- ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» : Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις
- ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ : Χορωδία μαθητών/τριών όλων των τάξεων
Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου:
Σκαφίδας Γεώργιος (Διευθυντής), Κόκοτα Νίκη (Α΄), Ελευθερίου Αδαμαντία (Β΄), Κατσαρή Κυριακή (Γ΄), Τσιαμπούλα Ελένη (Δ΄), Φλώτσιος Λάμπρος (Ε΄), Αλεξανδρή Στεργιανή (ΣΤ΄), Κατσαρού Παναγιώτα (Μουσικός), Γιακοβή Γιάννα (Εκπ/κός Αγγλικής – Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης).
Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημ. Σχ. Λαμίας, ο οποίος θα προβεί στην βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης για να δοθεί δωρεάν αντίγραφο στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες για το αρχείο τους.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κλήρωση 6 παιδικών βιβλίων, ένα για κάθε τάξη, με θέμα την Αρχαία Ελλάδα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά την κ. Τσομάκου Φωτεινή, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα, η οποία δώρισε 2 σειρές των τεσσάρων τευχών των εκπαιδευτικών βιβλίων της «Η Φανή μαθαίνει αρχαία ελληνικά» στο σχολείο μας, μία για την Βιβλιοθήκη και μία για την κλήρωση στο τέλος της εκδήλωσης.
Επιμέλεια κειμένου: Γιακοβή Γιάννα, Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης