Μια όμορφη έκπληξη περίμενε σήμερα το απόγευμα τα παιδιά και τα στελέχη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».
Δυο μαθήτριες της Γ’ Λυκείου από την Αθήνα, η Λιέττα Ιωάννου και η Θάλεια Σιούτου παρουσίασαν το θαυμάσιο βιβλίο τους «Μια φορά και ένα κορονοϊό».
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά και όχι μόνο και έχει σκοπό να ενημερώσει με ένα γλαφυρό και καταληπτό τρόπο για την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία της πανδημίας του covid- 19 που ταλαιπωρεί την οικουμένη ολόκληρη και έχει φέρει την ανθρωπότητα σε πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής. Συνάμα, αυτό το βιβλίο, στέλνει και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι μόνιμη κατάσταση, αλλά θα παρέλθει και σύντομα, αν όλοι υπακούμε και τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
Το κείμενο έγραψε η Λέττα Ιωάννου και αποτελεί ένα αποτύπωμα προσωπικού βιώματός της και ένα αφιέρωμα μνήμης στον αείμνηστο Ιδρυτή και Πρόεδρο της Βιοϊατρικής Ευάγγελο Σπανό, του οποίου τυγχάνει εγγονή και ο οποίος υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο μακαριστός Ευάγγελος Σπανός, συνεδέετο με στενούς δεσμούς φιλίας και αγάπης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον οποίο σύνδεσμο κρατά ολόκληρη η οικογένειά του. Άλλωστε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ήταν αυτός που ιερούργησε και την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ευαγγελου Σπανού μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας.
Οι δυο μαθήτριες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου και έτσι το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ήλθαν στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία και σε ατμόσφαιρα γιορτής, παρουσίασαν το βιβλίο στα παιδιά και στα στελέχη του Κ.Δ.Α.Π. «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ».
Ο τρόπος της παρουσίασης ενθουσίασε τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν στη συζήτηση με τις δυο μαθήτριες και δείχνοντας την αγάπη τους, τις ευχαρίστησαν με ένα όμορφο τραγούδι.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο τέλος αυτής της εκδηλώσεως ευχαρίστησε από καρδιάς τις δυο μαθήτριες και δημιουργούς του βιβλίου και απευθυνόμενος στα παιδιά σημείωσε:
«Αυτό το βιβλίο είναι πάρα πολύ έξυπνο, διότι απευθύνεται σε εσάς, διότι εσείς μπορείτε να επηρεάσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τους γονείς σας και όλους τους μεγαλύτερους της οικογένειας και να τους κάνετε να καταλάβουν ότι ο κορονοϊός είναι κάτι πολύ σοβαρό και ότι πρέπει να προσέχουν πολύ αλλά και επίσης, ότι δεν πρέπει να σταματήσει η ζωή και τα όνειρά μας, αλλά, αν κάνουμε κάποια πολύ απλά πράγματα, θα περάσει σύντομα και θα είμαστε ξανά, όπως πρώτα όλοι μαζί.
Είμαι περήφανος για εσάς και ήμουν από την πρώτη στιγμή βέβαιος ότι εσείς τα παιδιά θα τηρούσατε με ακρίβεια τα μέτρα υγιεινής και το αποδεικνύετε με τον καλύτερο τρόπο, διδάσκοντας την υπευθυνότητα σε όλους εμάς τους μεγάλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παιδιά του Κ.Δ.Α.Π δόθηκε δωρεάν το βιβλίο και έτσι το μήνυμα της υπευθυνότητας αλλά και της ελπίδας θα διαδοθεί από τα παιδιά παντού.
Οι δύο δημιουργοί του βιβλίου σε δηλώσεις τους στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «89,4 fm» εξέφρασαν την συγκίνηση και την χαρά τους γι’ αυτή την επίσκεψη τους στη Λαμία, αλλά και για την αγάπη που ένιωσαν από τον Σεβασμιώτατο και από όλα τα παιδιά και τα στελέχη του Κ.Δ.Α.Π. «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» και χαρακτηριστικά σημείωσαν:
«Το έργο προσφοράς και πραγματικής αγάπης του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών για τα παιδιά, μας έχουν συγκινήσει πολύ. Είναι αλήθεια, ότι η Εκκλησία της Φθιώτιδας δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την στοργή της για την παιδεία και την ανατροφή των παιδιών».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε την οικογένεια Σπανού για τις πολλές της προσφορές στις ανάγκες του νεοσύστατου Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», καθότι μέχρι σήμερα, έχουν προσφέρει ένα πιάνο, μία κλασσική κιθάρα και τρία κλαρίνα, υποσχόμενοι για τη διηνεκή θετική ανταπόκρισή τους, σε κάθε ανάγκη του Ωδείου., ενώ επίσης στηρίζουν και το έργο του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στα βοηθήματα που δίνει σε φοιτητές και φοιτήτριες από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και κοινωνικά προβλήματα.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου