Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΛ το πρωί της Πέμπτης για την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου ύδατος και της διάθεσής του για άρδευση.
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, η ΔΕΥΑ Λαμίας, παρουσίασε το έργο επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου ύδατος της ΕΕΛ Λαμίας και της διάθεσής του για άρδευση.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα έργα που υλοποιούνται και ολοκληρώνονται, με στόχο την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και της Αειφορίας, ώστε να αξιοποιούνται τα παραγόμενα, απόβλητα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας , μετά από κατάλληλη επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση των εγκαταστάσεων τριτοβάθμιας επεξεργασίας της Ε.Ε.Λ. για επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού και η αξιοποίησή του για άρδευση καλλιεργειών.
Επιπλέον παρουσιάστηκε το υπό κατασκευή έργο ηλιακής ξήρανσης ιλύος της ΕΕΛ για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ιλύος στην γεωργία.
Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονάδα επαναχρησιμοποίησης του Βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ροδίτσα Λαμίας και στα αρδευόμενα κτήματα του ΤΟΕΒ Ροδίτσας – Αυλακίου – Μεγάλης Βρύσης.
Χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Συντονισμού Διαχείρησης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαιωαννου αλλά και ο Βουλευτής της ΝΔ στην Φθιώτιδα Γιώργος Κοτρωνιάς. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι δήμαρχοι Καμένων Βούρλων, Δομοκού, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Στυλίδας καθώς και πλήθος αιρετών αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Φιλόδημος Ι και κόστισε 2.450.000 ευρώ και αποτελείται από Αντλιοστάσιο Τροφοδοσίας Μοναδας, Κροκίδωση-Συσσωμάτωση, Διήθηση (Φίλτρανση) Απολύμανση, και Αντλιοστάσιο Διάθεσης Επεξεργασμένων Νερών.
Οι σχεδιαζόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν
- Άρδευση κατά την περίοδο Μαιου-Σεπτεμβρίου
- Κατάκλυση των καλλιεργούμενων εδαφών κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου
- Εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα τους μήνες Οκτώβριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Η περιοχή που θα εξυπηρετηθεί είναι 14.000 στρέμματα και βρίσκεται ανατολικά της Λαμίας. Αφορά τον ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης-Ροδίτσας και Αυλακίου.
Το κόστος λειτουργίας της μονάδας είναι 146.165 ευρώ και αφορά 79.205 ευρώ την ηλεκτρική ενέργεια και 66.960 ευρώ για τα χημικά που απαιτούνται για την διαδικασία του επεξεργασμένου ύδατος.
Δείτε φωτογραφικό υλικό