Την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να ακολουθεί με το ζόρι και να περιμένει ότι όλα θα λυθούν εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα. Σε αυστηρό τόνο ζητά, επί της ουσίας, από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.
Μιλώντας στο περιοδικό Bloomberg Markets, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για την στάση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σημειώνει ότι η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνταν ότι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθηθούν ήταν δικά τους, αλλά υποστήριζαν ότι επιβάλλονταν από την τρόικα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι το ΔΝΤ δάνεισε στην Ελλάδα χρήματα της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και από φτωχότερες χώρες του κόσμου και της Ευρωζώνης, προκειμένου η χώρα που «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία, να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Κάποιος, εκπροσωπώντας τη διεθνή κοινότητα, είχε το καθήκον να πει ότι “αυτό είναι λάθος, αυτό πρέπει να γίνει, αυτό πρέπει να αλλάξει”. Και αυτό είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται.
»Είναι το καθήκον μας να εκτιμούμε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, και να εγκαθιδρύσουμε εκ νέου την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία της χώρας.
»Η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να συνεχίζει να ακολουθεί με το ζόρι και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν. Οι ηγέτες της Ελλαδας θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο την ιδιοκτησία της επανίδρυσης της χώρας τους» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Κάνοντας την αυτοκριτική της, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι δανειστές υποτίμησαν τον υφεσιακό αντίκτυπο ορισμένων μέτρων που ελήφθησαν, καθώς και την ικανότητα της χώρας να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείσα εάν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντά θετικά, ενώ εκφράζει την άποψη ότι οι παρούσες συνθήκες, με την προσφυγική κρίση, θα ενισχύσουν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ.