Κυβερνητικές πηγές: Αυτοί είναι οι όροι που έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Τη στήριξη των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και της Άγγελα Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, ώστε να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28 ηγετών ως προς την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι όροι αυτοί ήταν:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους σοσιαλιστές ηγέτες όσο και από την καγκελάριο της Γερμανίας, στη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε μαζί τους, καθώς είχε φύγει από τις Βρυξέλλες και βρισκόταν στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και κατά τις κυβερνητικές πηγές υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πριν ληφθεί η χθεσινή απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη νέα ηγεσία της ΕΕ -στην οποία περιλαμβάνεται και η μέχρι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ- ο κ. Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Αναστασιάδη.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές- συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

Έτσι κατάληξαν στην αποδοχή ενός συμβιβασμού, αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης.

newsit

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *