Κυρ. Μητσοτάκης: Παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας έως τέλος Ιουλίου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
30 Min Read

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

-Advertisement-

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι». Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονιά και ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του.

Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πρωθυπουτργός προειδοποίησε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας. «Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο κ . Μητσοτάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

- Advertisement -

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο» είπε ο πρωθυπουργός.  Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.
– Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
– Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.
– Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα “SUR” προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.
«Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ρευστότητα στην αγορά

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε “κλειδιά” για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.

«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη»

«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».
«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:
«Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων.
«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.
«Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.
«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Η Βουλή θα λειτουργεί ανεξαρτήτως συνθηκών”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί στη Βουλή και είπε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας.
«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί, και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το Κοινοβούλιο” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές, υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και τη σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα, και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας, να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συμφωνήσουμε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμε, και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξιγκλάς”.

“Αυτά πετύχαμε”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα κατά της επιδημίας αναφέροντας δυο στοιχεία που -όπως είπε ο ίδιος- καταδεικνύουν «την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα»
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορονοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid-19 και εύχομαι να είναι αχρείαστες. Επίσης μέσα Μαρτίου, 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): «Τίποτα από αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν ήταν αυτονόητο»

Εξηγήσεις για τα διαγνωστικά τεστ, τις μάσκες και τα σχολεία καθώς και απαντήσεις στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή προς ενημέρωση του σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Μάλιστα ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έχει πάντα το θάρρος να έρχεται στη Βουλή και όπου έχει κάνει λάθος να το αναγνωρίζει και να το διορθώνει.
Ξεκίνησε τη δευτερολογία του επισημαίνοντας πως στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το σύνθημα «μένουμε σπίτι» το οποίο οι πολίτες, το αγκάλιασαν, το αντελήφθησαν και το υπηρέτησαν αλλά όπως είπε ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είχε την εντύπωση ότι η προσαρμογή του συνθήματος όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να γίνει «μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλαχτοι». Καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να κάνει αυτοκριτική, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάτι το οποίο ξέφευγε από τα συνηθισμένα κι επίσης δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση και στο Κράτος γιατί το Κράτος είναι ταυτισμένο με την κυβέρνηση ότι «ναι έγιναν πράγματα τους τελευταίους δύο μήνες τα οποία αν μη τι άλλο για τη χώρα μας είναι ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση δεν μικραίνετε εμένα προσωπικά, δεν μικραίνετε την Εθνική Αντιπροσωπεία, μικραίνετε συνολικά τη χώρα», αντέτεινε.
Πρόσθεσε: «θα περίμενα σήμερα στον τόνο σας και στον τρόπο σας μεγαλύτερη γενναιότητα», τόνισε «και αναγνώριση αυτού το οποίο πέτυχε η χώρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης». Είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τον όρο «αυτονόητο» για όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και του αναγνώρισε πως πρωτίστως απέδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό, «ο οποίος συμμορφώθηκε απόλυτα με τις υποδείξεις των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας, επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης, δέχθηκε μια σημαντική έκπτωση στις ατομικές του ελευθερίες για να υπηρετήσει το συλλογικό καλό».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τίποτα από αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες δεν ήταν αυτονόητο» και απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα και με αντανακλαστικά καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα» κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έκανε επίσης αρνητική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες όπως η Ισπανία, που όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η συμμετοχή στην κυβέρνηση των Podemos, καθυστέρησαν στη λήψη αναγκαίων μέτρων.
«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό», επανέλαβε ο πρωθυπουργός «αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και από τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη ωσάν να ήταν στον αυτόματο πιλότο».
Επέπληξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας ότι καταλαβαίνει πως ο λόγος του είναι συχνά καθρέφτης της πολιτικής του αμηχανίας αλλά λίγη παραπάνω αναγνώριση αυτής της μεγάλης προσπάθειας θα ταίριαζε πιο πολύ με αυτό το οποίο σήμερα αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θέλησε να αφήσει ασχολίαστα κάποια στοιχεία που του έκαναν εντύπωση σε όσα ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή, όπως τη χρήση της λέξης ολοκληρωτισμός επισημαίνοντας ότι «όταν χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης αυτή αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα καθεστώτα, στη ναζιστική Γερμανία, σε όσα έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα, ενδεχομένως. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί σε αυτήν την Αίθουσα, λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο». Επεσήμανε μάλιστα ότι η προσέγγιση του «θα σας περιμένουμε στη γωνία ώστε στην πρώτη σας αστοχία να σας πυροβολήσουμε» δεν υπηρετεί το κλίμα που θέλουμε να καλλιεργήσουμε ειδικά στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης κρίσης και πρόσθεσε ότι η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτή τη λογική.
Τεστ, μάσκες, σχολεία ήταν τα τρία θέματα από τα οποία επέλεξε να ξεκινήσει να δίνει απαντήσεις ο πρωθυπουργός και τα οποία έχουν απασχολήσει εκτεταμένα τον δημόσιο διάλογο.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει μια τακτική που λάμβανε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα. «Σε αντίθεση με τα δόγματα και τους μάγους η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο ούτε θεωρεί ότι πάντα αυτό το οποίο λέει είναι εξ’ ορισμού ορθό αλλά ενδεχομένως κάτι το οποίο λέει η επιστήμη μπορεί να έρθουν άλλα δεδομένα στη συνέχεια και να το αμφισβητήσουν». Πρόσθεσε μάλιστα πως για πολλά ζητήματα δεν υπάρχει πάντα και παντού συμφωνία όλων των επιστημόνων κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, που δρομολογούν δράσεις στρατηγικής αποκλιμάκωσης.
«Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από την Επιτροπή επιστημόνων και είναι μία στρατηγική που μέχρι στιγμή απεδείχθη επί της αρχής σωστή», είπε. Πρόσθεσε όμως ότι την επόμενη μέρα σαφώς και ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί. Επίσης ότι επιλέξαμε να περιμένουμε παραπάνω και να μην προμηθευτούμε βιαστικά τεστ αμφίβολης ποιότητας. Τώρα όμως θα προμηθευτούμε, όπως είπε, τεστ αντισωμάτων και εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στον επόμενο μήνα να μπορούμε να κάνουμε ακόμη και rapid αξιόπιστα τεστ. «Το τελικό μέτρο επιτυχίας αντιμετώπισης της επιδημίας δεν είναι ο αριθμός των τεστ είναι οι υπόλοιποι δείκτες», τόνισε στους οποίους είχε προηγουμένως κάνει αναφορά (ο αριθμός ατόμων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, εκείνοι που εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα και ο αριθμός των νεκρών).
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή στόχος της κυβέρνησης ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που θα χρειάζονταν ταυτόχρονα να απευθυνθούν στα νοσοκομεία, να νοσηλευτούν σε εντατικές ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες και χαρακτήρισε «κατάκτηση για τη χώρα» μετά από 10 χρόνια μακράς ταλαιπωρίας να αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι είναι παράλληλα «καλό για τους Έλληνες να αισθάνονται ικανοποίηση και περηφάνια».
Τόνισε επίσης ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τον πυρήνα των κατακτήσεών μας για να μην οδηγηθούμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση κάτι το οποίο «δεν είναι εύκολο».
Όσον αφορά τη χρήση των μασκών είπε ότι και σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκαν απόλυτα οι υποδείξεις της υγειονομικής Επιτροπής. «Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες και τώρα κρίνονται απαραίτητες -και θα το τονίσω αυτό- μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο», είπε.
Χαρακτήρισε εύλογο ερώτημα το θέμα του αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση για τις μάσκες και ανέφερε ότι ανάλογη συζήτηση είχε γίνει όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες ελλείψεις σε αντισηπτικά. Είπε ότι όπως σε εκείνη την περίπτωση η αγορά ανέπτυξε τους μηχανισμούς άμεσα και ανταποκρίθηκε στην αυξημένη ζήτηση, κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα με τις μάσκες όπου υπάρχει μάλιστα και το υποκατάσταστο του καλύμματος πολλαπλών χρήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα επαναξιολογηθεί η στάση της κυβέρνησης. Χαιρέτισε μάλιστα την προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν ενώ διαβεβαίωσε ότι σε καμία φάση της αντιμετώπισης δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις υλικού στις υγειονομικές μονάδες, όπου κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Για το θέμα των σχολείων ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «είναι διαφορετικό να υπάρχει μία επιστημονική διαφωνία για το ζήτημα των σχολείων και τελείως διαφορετικό να δημιουργούμε συνειδητά και μεθοδικά ένα αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».
Αναφέρθηκε σε μέσα ενημέρωσης για τα οποία είπε ότι θα είναι λάθος να κάνουν κάτι τέτοιο, επειδή όπως τόνισε «οι περισσότερες χώρες – η Ιταλία είναι η εξαίρεση – επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους και το κάνουν επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα  χωρίς ανοιχτά σχολεία, για πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς, ψυχολογικούς,… Υπάρχουν σοβαροί λόγοι οι οποίοι συντρέχουν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων». Πρόσθεσε πως σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα απ’ ό,τι  στην αρχή της επιδημίας για τον τρόπο διασποράς του κορονοϊού και υπογράμμισε πως η επιστροφή γίνεται με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων (εναλλάξ πρόσβαση, αποφυγή συγχρωτισμού στα κυλικεία,… ), με κανόνες και προϋποθέσεις ενώ θα υπάρχει και συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης.
Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών ήταν υπέρ της επιστροφής στα σχολεία ακόμη νωρίτερα και διαχώρισε την επιλογή να μην επιστρέψουν ακόμη τα παιδιά στα Δημοτικά όπου πολύ δυσκολότερα μπορεί να επιβληθούν σωστά αυστηροί κανόνες ατομικής υγιεινής. Είπε πως οι τελικές αποφάσεις για επαναλειτουργία τους θα ληφθούν γύρω στις 20 Μαΐου. Γενικότερα απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει πολιτική σπέκουλα γύρω από το θέμα των σχολείων και τόνισε ότι «τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες».
Πρόσθεσε: «δεν κάνουμε του κεφαλιού μας πράγματα ούτε κάνουμε πειράματα», υπογραμμίζοντας πως τόσο για το κλείσιμο όσο και για την επαναλειτουργία των σχολείων ήταν ομόφωνη η σύσταση της Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα απηύθυνε σε υψηλό τόνο έκκληση να «αφήσουμε στα τάρταρα του Διαδικτύου» όσους σπεκουλάρουν πάνω σε μια ενδεχόμενη αποτυχία.
Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κρίση, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για το αν θα επιστρέψει η πανδημία το φθινόπωρο. «Μακάρι να ξέραμε να μπορούμε να προβλέψουμε. Γι αυτό και δίνεται μεγάλο εύρος στην ενδεχόμενη ύφεση».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «η συζήτηση για το χρέος είναι μια ουσιαστική συζήτηση και η όλη πίεση που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις χώρες που έχουν μεγάλος χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ» προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Στόχος είναι να μην προστεθεί πρόσθετο εθνικό χρέος πάνω στο μεγάλο χρέος που ήδη έχουμε. Γι αυτό και η πίεση να έχουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και λιγότερο δανεισμό, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Εμείς έχουμε στηρίξει την κοινωνία, έχουμε στηρίξει την απασχόληση και μου κάνει εντύπωση που μας κατηγορείτε ότι απελευθερώσαμε τις απολύσεις. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουμε απαγορεύσει τις απολύσεις. Πώς το λέτε αυτό; Το λέτε με άγνοια, το λέτε για να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα; Δεν μπορείτε όμως να κάνετε το άσπρο μαύρο», τόνισε.
Κλείνοντας έκανε αναφορά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε όρθιοι», τονίζοντας ότι αποκλείει να έχει υπογράψει τον σχετικό πίνακα ο κ. Τσακαλώτος και επισημαίνοντας πως το πραγματικό κόστος της δημοσιονομικής παρέμβασης μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεν θα επαρκούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
«Η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ και παρούσα να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις και να αναγνωρίζει τα λάθη της όποτε αυτά γίνονται» είπε ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με τα βάουτσερ, που όπως είπε «το πήραμε πίσω γιατί πράγματι το πρόγραμμα αυτό δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση». Τόνισε επίσης πως αυτό δεν ήταν ποτέ «ένα υποκατάστατο εισοδήματος…Την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, την βρήκαμε. Αυτή ήταν και σε αυτή και εσείς δίνατε χρήματα. Αν κατά συνέπεια υπάρχει υποψία σκανδάλου αυτή βαρύνει πολύ περισσότερο εσάς απ’ ό,τι εμάς γιατί εμείς στο κάτω κάτω δεν τα δώσαμε τα λεφτά. Αν το ζήτημα είναι ζήτημα ποιότητας αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε πίσω το πρόγραμμα». Τόνισε επίσης πως επειδή πρόκειται για μια αγορά προβληματική, πρέπει  αυτή να διορθωθεί και να μπουν αυστηρά εχέγγυα ποιότητας αλλά θα ήταν μεγάλο σφάλμα πηγαίνοντας προς τα μπροστά να απαξιώσουμε συνολικά τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.
«Θα την φτιάξουμε αυτή την αγορά και πάντα αυτή η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να έρχεται στην Βουλή και όταν κάτι συμβαίνει λάθος, να λέει αυτό ήταν λάθος το διορθώνουμε αλλά διπλό λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να διορθώσεις το λάθος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή (Τριτολογία) : Θα στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό-“Κυνικά ειλικρινής” ο Βαρουφάκης μαθαίνουμε τώρα τι συνέβαινε το 2015

Κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, αναφέρθηκε σε τρεις κλάδους τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει μετά από εξέταση των δεδομένων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, και στον πολιτισμό.

Αρχικά στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ.Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για “κυνική ειλικρίνεια” όταν αναφέρθηκε “στις επιλογές της χώρας το 2015”.

«Οι επιλογές ήταν όπως λέτε, είτε νέο μνημόνιο είτε αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί δεν τα είπατε προεκλογικά αυτά; Γιατί εξαπατήσατε το λαό; Έστω και με καθυστέρηση μαθαίνουμε τώρα τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός θα είναι και ο τόνος που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες». Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν περί του τελικού μεγέθους της ύφεσης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η δυνατότητα πρόβλεψης της ύφεσης είναι θεωρητική προς το παρόν.

Αναφορικά με τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και τόνισε ότι θα εξεταστούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα. «Είμαστε εδώ να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη» είπε.

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε στην Ευρώπη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στον τομέα μεταφορών, και τόνισε ότι μετά από ελληνική πίεση προς την Ευρώπη, ανασκευάστηκαν δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητούσαν να μη ταξιδεύουν στο Νότο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Είπε επίσης ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και στο θέμα του τουρισμού, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης από τον χειρισμό τής υγειονομικής κρίσης, κάτι που μας βοηθά για την επόμενη μέρα την τουριστική προώθηση της Ελλάδος.

Τέλος αναφέρθηκε στον κλάδο του πολιτισμού λέγοντας ότι αναδείχθηκε, και σωστά, από όλους το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να κάνουμε ειδική άσκηση για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες προτάσεις για το πώς θα καταστεί εφικτό να γίνουν ανοιχτές εκδηλώσεις, συναυλίες και λοιπές δραστηριότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού, ενώ έχει ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Εργασίας προτάσεις για το πώς μποροεί να γίνει κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ στοχευμένα σε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο του πολιτισμού.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *