Σε κυνήγι ηλεκτρονικών απατεώνων σε όλο τον κόσμο συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με άλλες 19 χώρες για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αστυνομικές Αρχές, Τραπεζικά Ιδρύματα και έμποροι ηλεκτρονικών Καταστημάτων από 19 χώρες (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γεωργία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Μόνο στη χώρα μας διερευνήθηκαν δέκα υποθέσεις απάτης, που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το συνολικό χρηματικό ποσό ζημίας που καταγγέλθηκε να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί επτά εμπλεκόμενα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Τα απέκτησαν είτε μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) με χρήση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) είτε μέσω μηνυμάτων κειμένου (s mishing ) είτε μέσω διαφημίσεων που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες οι οποίες έχουν παρόμοια εμφάνιση με ιστότοπους τραπεζών (ηλεκτρονικές τραπεζικές – ebanking) και υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που οι διαδικτυακοί απατεώνες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική επαφή και κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία των καρτών από τα ανυποψίαστα θύματα τους.
Στη δεύτερη περίπτωση, πολίτες έκαναν τις διαδικτυακές αγορές μέσω ιστότοπων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, κατέβαλαν το αντίτιμο αλλά ποτέ δεν παρέλαβαν τα προϊόντα που είχαν παραγγέλλει.
Κατά την διάρκεια της παγκόσμιας επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, «κύριοι στόχοι της δράσης (eComm 2021) ήταν ο εντοπισμός των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ανάλυση του τρόπου δράσης τους, με σκοπό την επικαιροποίηση των κοινών πρακτικών συμβουλών που αναδείχτηκαν από την προηγούμενη δράση eComm 2020 και απευθύνονται στους εμπόρους».
Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:
Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2021 στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας.
Η εκστρατεία ενημέρωσης απευθύνεται στους εμπόρους ηλεκτρονικών καταστημάτων, με συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πιθανές απατηλές συναλλαγές και να λάβουν μέτρα προστασίας για την επιχείρηση και τους πελάτες τους από τέτοιες επιθέσεις.
Δείτε το ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας στις ακόλουθες ιστοσελίδες:
https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-revenue
https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-safe-revenue-poster
αλλά και στο: http://cyberalert.gr/e-commerce/