Κρούσματα κορωνοϊού: «Πονοκέφαλος» οι συρροές – Τέσσερις νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Αττική και Θεσσαλονίκη προβληματίζουν τους ειδικούς – Σε Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη και Κρήτη οι τέσσερις τελευταίοι νεκροί

-Advertisement-

Συνεχίζεται η σταθερή κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με προσοχή τους «σταθμούς» αυτής της διαδρομής και να καταγράφουν τα κρούσματα και τη διαφαινόμενη δυναμική τους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4.077 εκ των οποίων τα 200 είχαν μοιραία έκβαση. Μάλιστα, τα τελευταία τρία θύματα καταγράφηκαν από το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χθες, στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

Μέσα στον Ιούλιο, τον μήνα που άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 668 κρούσματα λοίμωξης Covid-19, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.

- Advertisement -

Τον Ιούνιο που η κυκλοφορία του κορωνοϊού ήταν κατά κύριο λόγο εσωτερική υπόθεση -δεν είχαν ανοίξει ευρέως οι πύλες εισόδου της χώρας- καταγράφηκαν 299 κρούσματα. Συνεπώς, η επιδημιολογική εικόνα σε ό,τι αφορά τα εγχώρια κρούσματα δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από τον ένα μήνα στον άλλο.

Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα εισαγόμενα περιστατικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό έχουν το «πλεονέκτημα» ότι είναι γνωστά στις υγειονομικές αρχές, δηλαδή έχουν εντοπιστεί και απομονωθεί εγκαίρως και έχει γίνει άμεσα η όποια ιχνηλάτηση.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι οι συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς είναι κρίσιμο ζήτημα ο έλεγχός τους. Στον βαθμό δε που η όποια συρροή κρουσμάτων συσχετίζεται πλέον με τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, η ανησυχία εντείνεται για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει.

-Advertisement-
=Advertisement=

Για παράδειγμα η επιδημική εστία της Ξάνθης, που παραμένει ενεργή περισσότερες από επτά εβδομάδες, έχει απασχολήσει πολύ τους αρμόδιους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Εκτιμούσαν ότι η εστία μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει κατασβεστεί, ωστόσο τώρα αρχίζει να ελέγχεται. Και φυσικά και στην αποδρομή της συνεχίζει να «δίνει» κρούσματα σε ημερήσια βάση, αλλά όχι διψήφια όπως «έδινε» τις περασμένες εβδομάδες. Συνολικά, στην περιοχή επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 200 κρούσματα.

Μικρότερης έκτασης και έντασης εστία δημιουργήθηκε και στη Δυτική Μακεδονία, με περίπου 40 κρούσματα, η οποία τέθηκε σε δυο τρεις εβδομάδες υπό έλεγχο.

Οι εστίες που τώρα απασχολούν τις υγειονομικές αρχές είναι εκείνες της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Για μια ακόμη μέρα, και οι δύο περιοχές βρίσκονταν ψηλά στον αριθμό κρουσμάτων της σχετικής ημερήσιας λίστας. Η Αττική μετρά 106 κρούσματα μέσα στον Ιούλιο και η Θεσσαλονίκη γύρω στα 60. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής νοσηλεύονται 34 ασθενείς και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης 14 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Αττική τα κρούσματα εντοπίζονται σε όλο το λεκανοπέδιο και αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Επίσης, άλλο ανησυχητικό χαρακτηριστικό αυτών των κρουσμάτων είναι πως δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με άλλο γνωστό κρούσμα, δηλαδή στην πράξη οι ασθενείς δεν ξέρουν πως μολύνθηκαν.

Οι ειδικοί παρακολουθούν τον ρυθμό αύξησης των περιστατικών και τα χαρακτηριστικά τους. Μέχρι τώρα βλέπουν πως η διασπορά του κορωνοϊού δεν έχει μεγάλη επίπτωση στα άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων ή τους ευάλωτους λόγω ασθένειας. Εκτιμούν πως αφενός μεν και οι ηλικιωμένοι προστατεύουν περισσότερο τους εαυτούς τους, αφετέρου και οι νεότεροι, παρότι δεν τηρούν πολύ τα μέτρα, κρατούν αποστάσεις από τους ευάλωτους ή ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους. Αν όμως αρχίζουν να καταγράφονται ασθενείς μεγαλύτεροι σε ηλικία, τότε η εικόνα θα αρχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά τους στόχους του κορωνοϊού.

To τελευταίο 48ωρο κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε άλλες 10 περιοχές της χώρας, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού βρίσκονται οι εξής Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Σάμος, Λάρισα.

Πηγή:  protothema. gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *