Κρήτη: Επτά νεκροί στη θάλασσα πριν καλά καλά μπει το καλοκαίρι

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Κρήτη, καθώς, πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο μισό του Ιουνίου, επτά συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους σε κάποια παραλία του νησιού.

-Advertisement-

Επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε κάποια παραλία του νησιού μας, από το Μάιο μέχρι σήμερα. “Ποδαρικό” στη μακάβρια λίστα έκανε για φέτος μια 72χρονη Γερμανίδα, η οποία έχασε τις αισθήσεις της την ώρα που κολυμπούσε μαζί με το σύζυγό της, σε παραλία της Γεωργιούπολης, στα Χανιά.

Από τότε έχουν χαθεί έξι ακόμη ανθρώπινες ψυχές σε διάφορες ακτές και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Φαλάσαρνα των Χανίων, με θύμα έναν 70χρονο τουρίστα. Σημειώνεται ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα τα θύματα ήταν αλλοδαποί, ενώ όλοι τους ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προχώρησε, μάλιστα, χθες στη δημοσιοποίηση αναλυτικών οδηγιών για τους λουόμενους, προκειμένου να αποφευχθούν οι θανάσιμοι κίνδυνοι που εγκυμονεί η θάλασσα. Εξάλλου, σε επίπεδο Ηρακλείου υπάρχει διάχυτη ανησυχία μετά και το σοβαρό προχθεσινό ατύχημα που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρώην προέδρου των ξενοδόχων Ηρακλείου, καθώς και του γιου του.

- Advertisement -

 

Οδηγίες προς λουόμενους

«Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;», επισημαίνεται αρχικά στην ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Από εκεί και πέρα, θεωρείται σώφρον να κολυμπά κανείς με παρέα και όχι μόνος του.

Εξάλλου, σε περίπτωση που κάποιος έχει φάει, οφείλει να περιμένει να περάσουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες μέχρι να βουτήξει στη θάλασσα. Ωστόσο, οι λιμενικές Αρχές υπογραμμίζουν ότι είναι καλό οι λουόμενοι να αποφεύγουν να μπαίνουν στο νερό, όντας τελείως νηστικοί. «Αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός», προειδοποιεί το Λιμενικό, καλώντας τον κόσμο να μην πίνει οινοπνευματώδη ποτά πριν βουτήξει. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τις βουτιές σε περιοχές που δε γνωρίζουμε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού. Οι βουτιές πρέπει, φυσικά, να αποφεύγονται και στις παραλίες όπου υπάρχουν βράχια και πέτρες. Ακόμη, απαγορεύεται να σπρώχνουμε ή να βυθίζουμε για… πλάκα άλλους λουόμενους στο νερό, καθώς και να κολυμπάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που πληροφορούν τον κόσμο ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη. Επίσης, δεν πρέπει να κολυμπάμε στη θάλασσα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, καθώς και όταν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Αναφορικά με τους νυχτερινούς κολυμβητές, θα πρέπει να μη βουτάνε μόνοι τους τη νύχτα και να μη χάνουν ποτέ την οπτική τους επαφή από την παρέα τους. Εννοείται ότι σε περίπτωση που κάποιος κρυώνει ή φοβάται, ή νιώθει ρίγος ή ζαλάδα, οφείλει να βγαίνει αμέσως από τη θάλασσα.

-Advertisement-
=Advertisement=

 

Σε περίπτωση κινδύνου

«Σε περίπτωση που παρατηρήσεις ότι σε παρασέρνει το ρεύμα, μην πανικοβληθείς. Δες από πού φυσάει ο άνεμος και στη συνέχεια στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθώντας απλά να κρατηθείς στην επιφάνεια. Εάν διαπιστώσεις ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή, ακολούθησέ το πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία. Σε περίπτωση, τώρα, που αισθανθείς ότι κινδυνεύεις, κάλεσε αμέσως σε βοήθεια. Εάν νιώσεις ξαφνικά ότι κουράστηκες κολυμπώντας, μην πανικοβληθείς: Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνέχισε να κολυμπάς αφού ανακτήσεις δυνάμεις. Το ίδιο ψύχραιμος πρέπει να παραμείνεις και αν πάθεις κράμπα. «Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που “πιάστηκε” και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή», αναφέρει η σχετική οδηγία του Λιμεναρχείου. Εξάλλου, «σε περίπτωση που αντιληφθείς κάποιον λουόμενο να ζητά βοήθεια ή να κινδυνεύει, βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί από αυτό. Στη συνέχεια κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το άτομο που κινδυνεύει, έχε υπόψη σου ότι μπορείς να κινδυνέψεις κι εσύ εάν εκείνο πιαστεί – πάνω στον πανικό του – από σένα βίαια και απότομα».

 

Προσοχή στα παιδιά

Το Λιμεναρχείο εξέδωσε και ειδικές οδηγίες για την προστασία των λιλιπούτειων κολυμβητών. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να μην αφήνουν ποτέ χωρίς επίβλεψη το παιδί τους μέσα ή κοντά στη θάλασσα, ακόμα κι αν αυτό φορά “μπρατσάκια”.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να παίζουν με το παιδί τους στα ρηχά, μέχρι αυτό να αρχίσει να εξοικειώνεται με το νερό. «Σε περίπτωση, πάντως, που αυτό φοβάται να μπει στο νερό, μην το αναγκάζεις να το κάνει με το ζόρι», επισημαίνεται.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *