Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν ανεβάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, κ. Γιώργος Ασμάτογλου, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει έως και το 5% μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ήδη από σήμερα οι τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται προς τα πάνω, κάτι το οποίο μπορούν να διαπιστώσουν οι καταναλωτές κοιτώντας τους πίνακες στα πρατήρια καυσίμων ανά τη χώρα.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα φτάσουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου για να ξέρουμε τι επιβάρυνση θα έχουμε και στο διυλισμένο προϊόν. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι από σήμερα που είναι η πρώτη μέρα μετά από την τεράστια αύξηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου έχουμε και επιβάρυνση στο διυλισμένο προϊόν», σημειώνει ο κ. Ασμάτογλου και εξηγεί:
«Που σημαίνει ότι αν αυτή την επιβάρυνση τι δούμε σε βάθος αυτής της εβδομάδος, δηλαδή προς το τέλος της εβδομάδος, εγώ θεωρώ ότι στην τιμή που βλέπουμε στους πίνακες των τιμών των πρατηρίων θα έχουμε μια επιβάρυνση της τάξεως περίπου του 5%. Η οποία είναι μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση όσον αφορά το κόστος των καυσίμων».
Η αύξηση αυτή θα λειτουργήσει ως ντόμινο που θα προκαλέσει αύξηση σε ολόκληρο το κόστος παραγωγής των μετακινήσεων, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τα καύσιμα, θα δούμε αύξηση και στις τιμές των εισιτηρίων λεωφορείων, πλοίων και αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ κατά την εκτίμηση του κ. Ασμάτογλου, επιβαρυμένο θα είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου.
«Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε κάποιες επιβαρύνσεις τις οποίες θα τις δούμε στο άμεσο μέλλον, μετά από μια εβδομάδα περίπου θα ξέρουμε που έχουν φτάσει οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουν ψηλά».
Ο λόγος για τον οποίο ανεβαίνει η τιμή, παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη στην αγορά, είναι γιατί όπως εξηγεί ο κ. Ασμάτογλου:
«Το πετρέλαιο, το καύσιμο γενικότερα είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Όταν υπάρχουν τέτοια γεγονότα, οι τιμές επιβαρύνονται, είτε η Ελλάδα αγοράζει καύσιμα από τη Σαουδική Αραβία είτε δεν αγοράζει, οι τιμές θα επιβαρυνθούν διεθνώς. Άρα την επιβάρυνση αυτή, την παίρνουμε άμεσα. Όπως επίσης και τις αφομοιώσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου τις εισπράττουμε άμεσα, άσχετα αν έχει αγοραστεί ή δεν έχει αγοραστεί σε ακριβότερη τιμή».
Οι τιμές στα νησιά
Όσον αφορά τα νησιά, όπου η τιμή των καυσίμων είναι ακριβότερη, η αύξηση θα είναι αντίστοιχη: «Σε σχέση με τα αστικά κέντρα, τα νησιά γενικότερα έχουν μια διαφορά στην τιμή ακριβώς λόγω του μεταφορικού κόστους, της μεταφοράς των καυσίμων από τα διυλιστήρια στα νησιά. Και δυστυχώς η Κρήτη, άσχετα και με τις προσπάθειες που έκανε η ομοσπονδία, δεν εντάχθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο που αυτό θα βοηθούσε να εξισορροπήσει την τιμή όλης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Αττική», εξηγεί στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Μαυράκης, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
«Το πόσο θα ανέβουν (οι τιμές) δυστυχώς δεν το ξέρουμε αυτό που ξέρουμε είναι ότι από τα γεγονότα ως έχουν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Aramco στη Σαουδική Αραβία, ήδη το αργό πετρέλαιο την Κυριακή και τη Δευτέρα έκανε σχεδόν διψήφια αύξηση και αυτό περιμένουμε να το δούμε άμεσα και στην αγορά τη δική μας», σημειώνει ο κ. Μαυράκης και καταλήγει:«Περιμένουμε σίγουρα μία ανατίμηση στις τιμές των πρατηρίων και αυτή θα κυμανθεί υπολογίζουμε δύο με τρία λεπτά μέσα στην εβδομάδα. Ήδη στις τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων έχουμε κάθε μέρα περίπου ένα λεπτό αύξηση στην τιμή προ φόρων του διυλιστηρίου».
πηγή : cnn.gr