Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε, είπε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος – Συμφώνησε ο Νίκος Βούτσης που τόνισε ότι «είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο κλαρί»
Σύνεση, φόβος ανασχηματισμού ή αναμονή πριν το επόμενο «χτύπημα»; Γιατί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που το τελευταίο διάστημα «χοροστατεί» στην σύγκρουση με την Εκκλησία, επέλεξε να σιωπήσει απέναντι στην προτροπή που του έστειλε σχεδόν προσωπικά από την Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για «φρόνηση και σύνεση» και στην προειδοποίηση για την πορεία προς τον βυθό που ακολουθεί η χώρα;
Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές η τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο περιθώριο της τελετής Αγιασμού της κοινοβουλευτικής συνόδου «ματαιώνει» τους σχεδιασμούς του υπουργού Παιδείας που επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα «σταυροφορίας» εναντίον του.
Οι ίδιες πηγές επικαλούνται το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Φίλη στην Σαββατιάτικη «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου προέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην αφήσει την Εκκλησία να γυρίσει στην εποχή του Χριστόδουλου. Στην πράξη, με τον τρόπο αυτό – υποστηρίζουν – επιχείρησε να προσδώσει στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί με την Εκκλησία για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ανάλογη δυναμική με εκείνη που αναπτύχθηκε στις «διαμαρτυρίες των ταυτοτήτων». Ωστόσο, σήμερα ούτε λάβαρα ανεμίζουν, ούτε μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται. Κυρίως, όμως, η τακτική και η ρητορική του κ. Ιερώνυμου εως σήμερα δεν έχει σχεδόν κανένα κοινό σημείο με εκείνη του μακαριστού Χριστόδουλου
Απέφυγε να χαιρετήσει τον Αρχιεπίσκοπο
Πέραν αυτών, αίσθηση προκάλεσε και η σαφής απόσταση ασφάλειας που τήρησε ο κ. Φίλης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά την είσοδο και έξοδό τους από την αίθουσα της Ολομέλειας για την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού, αν και είθισται ο υπουργός Παιδείας να τους υποδέχεται μαζί με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Φίλης βρέθηκε τέσσερις υπουργικές καρέκλες μακριά από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Ιερώνυμο ή κάποιον από τους ιεράρχες που τον συνόδευαν.
Ιερώνυμος: Η «βάρκα» βουλιάζει
Από την πλευρά του και σε αντίθεση με την διακριτική παρουσία του κατά την προηγούμενη τελετή Αγιασμού αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέλεξε να απευθύνει μήνυμα με ισχυρούς συμβολισμούς.
Κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και πριν την καθιερωμένη τελετή ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «όσο το δυνατόν λιγότερες πικρίες και λιγότεροι ανταγωνισμοί. Πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο και εμείς αλλά και οι πολιτικοί. Διότι ο λαός μας περιμένει πάρα πολλά και από τους πολιτικούς αλλά και από τους ιεράρχες. Γι’ αυτό χρειάζεται σύνεσις, φρόνησις και όχι βιαστικά βήματα» για να προσθέσει αμέσως μετά «Να θυμηθούμε λίγο τους αρχαίους προγόνους μας που είπαν με πολύ ωραίο τρόπο: “Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν”» εξηγώντας πως «Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε».
«Το καράβι βουλιάζει και νομίζουμε ότι μόνο για μερικούς βουλιάζει, αλλά βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κόσμο. Προχθές ήμουν στη Νέα Ιωνία και χιλιάδες άνθρωποι διερωτώνταν με αγωνία: Τι γίνεται; Πού πάμε; Τι συμβαίνει; Πείτε μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο κ. Βούτσης φάνηκε να συμμερίστηκε τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου περι «κοινής βύθισης» ωστόσο απέδωσε τις όποιες αναταράξεις στις παγκόσμιες οικονομικές και αξιακές διεργασίες. «Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο κλαρί και συναποτελούμε ένα δέντρο που έχει βαθύτατες ρίζες αλλά ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένο στις παγκόσμιες οικονομικές και αξιακές επιδράσεις, στις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν. Θα πρέπει να στηρίξουμε αυτό το δέντρο στο όνομα των παιδιών μας και των εγγονιών μας, διότι δεν χρωστούν τίποτα να είναι η πρώτη γενιά μετά τον Πόλεμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, που ζει με λιγότερες προσδοκίες και ελπίδες από τις προηγούμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Εξίσου «ηχηρή» ήταν και η ευχή του Αρχιεπισκόπου προς την Εθνική Αντιπροσωπεία αμέσως μετά τον Αγιασμό : «Καλή δύναμη, πολύ φρόνηση και πολύ σύνεση σε ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε».
Πηγή: protothema.gr