Φαίνεται ότι τα θειούχα συστατικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει το κρεμμύδι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.
Έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι το κρεμμύδι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων καρκίνων ακόμη και με μέτρια κατανάλωση. Όταν λέμε μέτρια κατανάλωση εννοούμε 1-2 φορές την εβδομάδα, αν και σε μερικές μελέτες αυτό σήμαινε 5-6 φορές την εβδομάδα.
O καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του λάρυγγα και ο καρκίνος των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που η πιθανότητα εμφάνισής τους μειώνεται με μέτρια κατανάλωση κρεμμυδιών. Από την άλλη, για άλλους τύπους καρκίνων η μέτρια κατανάλωση φαίνεται πως δεν αρκεί για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης. Γι αυτούς τους τύπους καρκίνων συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου και του στόματος, χρειάστηκε καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιού για να δείξουν οι έρευνες σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης.
Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτήν την διαφοροποίηση της επίδρασης του κρεμμυδιού στην πιθανότητα εμφάνισης στις διάφορες μορφές καρκίνου. Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι το κρεμμύδι πρέπει απαραίτητα να μπει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Δύο φέτες κρεμμυδιού στην σαλάτα, είναι μεν καλό, αλλά φαίνεται πως δεν αρκούν για την προστασία από τον καρκίνο. Σε συνταγές που απαιτούν κρεμμύδι, εξετάστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο μετρίου μεγέθους κρεμμύδι. Σε συνταγές που δεν απαιτούν την παρουσία κρεμμυδιού, εξετάστε αν, το να προσθέσετε ένα μετρίου μεγέθους κρεμμύδι, ταιριάζει με την συνταγή και δεν την καταστρέφει. Σε μεγέθη προσωπικής μερίδας, φροντίστε το πιάτο που θα καταναλώσετε, να περιέχει το ισοδύναμο μισού κρεμμυδιού.
Πηγή: itrofi.gr