Κραυγή αγωνίας από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται το σύνολο των φορολογουμένων καθώς καλείται να πληρώσει τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτήθηκαν στο Taxisnet, την περασμένη Δευτέρα (29/8).
Θύματα –όπως κάθε χρόνο- αποτελούν οι διάφορες κοινωνικές δομές που ενώ καλύπτουν την απίσχναση του κράτους πρόνοιας, καλούνται να πληρώσουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.
Μία από τις δομές που έχουν θιγεί αποτελεί και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, ένα ίδρυμα με 120 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς. Πιο συγκεκριμένα το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα ,που για 120 συναπτά έτη αναλαμβάνει τη φροντίδα άπορων και ορφανών κοριτσιών, καλείται να καταβάλει περί τα 112.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας προέρχεται από δωρεές ή κληρονομιές και επομένως η διατήρηση των κληροδοτημάτων καθίσταται υποχρεωτική τόσο λόγω των όρων μεταβίβασης, όσο και λόγω της ανάγκης συνέχισης των υποστηριζόμενων προγραμμάτων.
Λόγω της δύσκολης συγκυρίας η διοίκηση του Ιδρύματος εξέπεμψε κραυγή αγωνίας.
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας στην παροχή παιδικής προστασίας, αναγκάζεται να περιορίσει τα προγράμματα που λειτουργούν στη δομή του.
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, που ιδρύθηκε το 1889 από τον φιλάνθρωπο Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ Χατζηκυριακού με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών, μετρά 120 έτη αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς πανελλήνιας εμβέλειας στον τομέα της παιδικής μέριμνας και προστασίας, παρέχοντας στέγαση, ενδιαίτηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, φροντίδα και υποστήριξη σε ορφανά και άπορα κορίτσια ηλικίας από 6 ετών.
Στα 120 έτη λειτουργίας του το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το οποίο λειτούργησε και ως νοσοκομείο τραυματιών πολέμου (1913), αλλά και ως νοσοκομείο και κέντρο περίθαλψης προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), έχει περιθάλψει χιλιάδες κορίτσια που η ζωή τους βρέθηκε σε κίνδυνο, κορίτσια που ορφάνεψαν, κορίτσια που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να τα συντηρήσουν.
Η συνέπεια, η σοβαρότητα, και η ποιότητα του παρεχόμενου φιλανθρωπικού έργου του τυγχάνουν ευρείας αναγνωρίσεως και κατέστησαν το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα σημείο αναφοράς για την πόλη του Πειραιώς. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει βραβευθεί για την κοινωφελή δράση και την κοινωνική προσφορά του δύο φορές, τα έτη 1987 και 2004 από την Ακαδημία Αθηνών.
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα αποτελεί πιστοποιημένο φορέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πιστοποιημένο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 Η διαχείριση των οικονομικών του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος ελέγχεται ετησίως τόσο από Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Grand Thornton, όσο και από το Υπουργείο των Οικονομικών και το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Αττικής (Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών).
Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται κυρίως από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, καθώς και από δωρεές φίλων του, αλλά και από εκδηλώσεις που διοργανώνει για την ενίσχυση των σκοπών του με την αφιλοκερδή συνδρομή ενός μεγάλου δικτύου φίλων εθελοντών που διαθέτει, ενώ δεν έχει λάβει ποτέ κανενός είδους επιχορήγηση ούτε χρηματοδότηση από το Δημόσιο.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος – που αποτελούν και τη βασική πηγή εσόδων αυτού – μειώθηκαν δραματικά, κατά ποσοστό 50%, ενώ αντίθετα, έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος λειτουργίας του Ιδρύματος μετά και την αύξηση των περισσοτέρων φορολογικών συντελεστών (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., ασφαλιστικές εισφορές, κ.λ.π.) και την επιβολή νέων φόρων (επί χρηματικών δωρεών, ΕΕΤΑ και ήδη ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.).
Ειδικότερα, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που ανέρχεται για το έτος 2016 στο ποσό των 112.000 ευρώ, συνιστά ένα ιδιαιτέρως δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, αφ’ ενός λόγω του ύψους αυτού, που προκύπτει από το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, η οποία όμως προέρχεται από δωρεές ή κληρονομιές φιλάνθρωπων, και αφ’ ετέρου λόγω του γεγονότος ότι η διατήρηση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος είναι επιβεβλημένη, τόσο από τους όρους των εκάστοτε κληροδοτημάτων με τα οποία τα ακίνητα καταλίπονται σε αυτό, όσο και από λόγους βιωσιμότητας της λειτουργίας των προγραμμάτων του Ιδρύματος, καθώς ως προελέχθη η ακίνητη περιουσία του αποτελεί την βασική πηγή εσόδων αυτού, λαμβανομένου υπ’όψιν ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα δεν επιχορηγείται ούτε χρηματοδοτείται από το Δημόσιο για το υψηλών προδιαγραφών κοινωνικό έργο που επιτελεί στον τομέα της παιδικής προστασίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
πηγή zougla.gr
-Advertisement-
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *