Ο πιο εύκολος τρόπος για να χαλάσουν οι διακοπές μας, μια υπέροχη καλοκαιρινή εξόρμηση στη φύση ή απλώς η απόλαυση μιας ταινίας σε έναν θερινό κινηματογράφο είναι το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Τα κουνούπια απειλούν ευθέως την υγεία μας και η ενοχλητική δραστηριότητά τους δεν πρέπει να υποεκτιμάται.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους -ζουν και βασιλεύουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά σε βάρος μας. Τα τσιμπήματάτους όχι μόνο σημαδεύουν το δέρμα μας και τις θερινές βραδιές μας αλλά μπορεί να μας μεταδώσουν και σοβαρές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου, με τον τελευταίο να έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα από το 2010. Πέρυσι μάλιστα ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς καταγράφηκαν 243 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 50 θανατηφόρα. Γίνεται προφανές λοιπόν όσο σημαντική είναι η αντικουνουπική προστασία, και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας αφού υπάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια κουνούπια να είναι μολυσμένα και να μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.
Το τσίμπημα είναι πάντα γένους θηλυκού! Το θηλυκό κουνούπι είναι εκείνο που τσιμπά καθώς χρειάζεται μια πρωτεΐνη του αίματος ώστε να αναπτύξει τα αβγά του. Τα αρσενικά έχουν ατελώς ανεπτυγμένη προβοσκίδα και έτσι περιορίζονται στο να ρουφούν νέκταρ ή άλλες πηγές πλούσιες σε σάκχαρα όπως τα σάπια φρούτα. Το θηλυκό κουνούπι μπορεί να μυζήσει περίπου 5 mg ή 0,005 γραμμάρια αίματος. Σε 90 δευτερόλεπτα θα πάρει ποσότητα αίματος ίση με 2 – 3 φορές το βάρος του.
Από τα περίπου 3.500 είδη κουνουπιών που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, περί τα 60 είδη απαντώνται στην Ελλάδα – κι αυτό ας το εκλάβουμε ως θετικό, αφού περιορίζονται οι «εχθροί» μας. Όπως και το γεγονός ότι εφόσον γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα κουνούπια σήμερα, ουσιαστικά έχουμε και τα «όπλα» για να τα αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να τα κρατάμε μακριά μας, τόσο από το σώμα μας όσο και από τον χώρο μας, καθώς και τους τρόπους για το πετύχουμε αυτό. Εκτός από την πολιτεία λοιπόν, η οποία έχει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση των κουνουπιών, ο καθένας από εμάς είναι άκρως σημαντικό να εφαρμόσει μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να κρατήσει αυτά τα ενοχλητικά έντομα μακριά.
Η χρήση ειδικών εντομοαπωθητικών σώματος αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή θωράκισης απέναντι στα κουνούπια τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν μάλιστα εντομοαπωθητικά σκευάσματα, τα οποία κρατούν τα κουνούπια μακριά χωρίς να μυρίζουν όταν χρησιμοποιούνται (είναι άοσμα) και ταυτόχρονα προσφέρουν καλή ενυδάτωση του δέρματος καθώς περιέχουν υαλουρονικό οξύ και άλλους ενυδατικούς παράγοντες. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε χωρίς ενόχληση κάθε ώρα της ημέρας που χρειαζόμαστε προστασία.
Τα εντομοαπωθητικά σώματος περιέχουν σήμερα ολοένα και περισσότερα συστατικά φυσικής προέλευσης αλλά ταχείας και πολλαπλής δράσης. Υπάρχει, ωστόσο, ένα που συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): πρόκειται για το IR3535, απωθητικό φυσικής προέλευσης, το οποίο μετατρέπει το εντομοαπωθητικό σώματος στο οποίο περιέχεται σε «υπερ-όπλο» κατά των κουνουπιών, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Απωθεί ένα ευρύ φάσμα εντόμων, εκτός από τα σμήνη των κουνουπιών, σκνίπες, ψύλλους, τσιμπούρια, μύγες, μέλισσες, σφήκεςκαι ταυτόχρονα είδη εντόμων που συναντά κανείς όταν ταξιδεύει σε τροπικές χώρες. Ζητούμενο βεβαίως για το ιδανικό εντομοαπωθητικό είναι να έχει διάρκεια (έως και 8 ώρες), να μην περιέχει συντηρητικά και parabens, να αφήνει το δέρμα στεγνό και να είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη.
Τα εντομοαπωθητικά σώματος προσφέρουν πολύ μεγάλη θωράκιση στους δυσδιάκριτους φτερωτούς «εχθρούς» της εποχής. Αν, παρά ταύτα, δεν αποφύγουμε το τσίμπημα, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς θα αποφύγουμε τη μόλυνση. Έτσι, μαζί με το εντομοαπωθητικό σώματος καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα καταπραϋντικό gel για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τη φαγούρα.
ygeiamou