Σε ισχύ από σήμερα η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Φαίνεται πως δεν θα είναι το τελευταίο μέτρο στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις αλλά και την… πειθαρχία στο «Μένουμε Σπίτι».
Με το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την οικονομία να μην είναι, πιθανότατα, το μοναδικό έως το τέλος της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η ανάσχεση αυτής. Το μέτρο για την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ήταν ένας ακόμη κρίκος που προστέθηκε στην αλυσίδα των περιοριστικών μέτρων, αλλά ούτε αυτός φαίνεται πως είναι ο τελευταίος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το υπαινίχθηκε, άλλωστε, στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τρίτη. Επιπλέον, η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν εξ αρχής να δράσει προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Άρα, ακόμη και το ενδεχόμενο του περιορισμού της κυκλοφορίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και να θεωρείται μεν το έσχατο μέτρο, αλλά όχι και το τελευταίο. Αρκετές χώρες, εξάλλου, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και βέβαια η Ιταλία έχουν καταλήξει σ’ αυτό και δεν αποτελεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας – όπως ευρέως λέγεται – αλλά αυστηρός περιορισμός μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις: για γιατρούς, νοσοκομεία, ασφαλώς για εργασία ή για προμήθειες από σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά γι’ αυτό το σκοπό (π.χ. βενζινάδικα).
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα και ο πρωθυπουργός, οι αποφάσεις εξαρτώνται από την πειθαρχία των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Η δε κατάσταση είναι δυναμική, με την έννοια ότι τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά και η κυβέρνηση σταθμίζει τις αποφάσεις της με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και κυρίως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι θετικά ως προς την ανταπόκριση των πολιτών, τουλάχιστον εν συγκρίσει με το τι συνέβη το Σαββατοκύριακο, όμως ακόμη υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας που αγνοούν τις εκκλήσεις να «μείνουμε σπίτι». Το μήνυμα πάντως του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές: μίλησε για ένα δύσκολο δίμηνο, πράγμα το οποίο ασφαλώς σημαίνει πως ομαλοποίηση αναμένεται σίγουρα μετά το Πάσχα ή ακόμη και μέσα στο Μάιο.
Η οικονομία
Μίλησε, όμως, και για ερείπια που θ’ αφήσει στην οικονομία και όχι μόνο αυτή η κρίση κι αυτό είναι επίσης κάτι που επιχειρεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη πιο γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ευελιξία σε ό,τι αφορά τη μεταφορών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία στην πραγματική οικονομία. Με άλλα λόγια, να χρησιμοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ ενεργοποιεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 750 δις ευρώ, στο οποίο θα συμμετέχουν αυτή τη φορά τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και εταιρικά. Εξέλιξη που θεωρείται θετική, αν μη τι άλλο, και για την ελληνική οικονομία.
πηγή: newsit.gr