Κορωνοϊός – Βαλκάνια: Ανησυχία για τις εξάρσεις σε Σερβία, Ρουμανία και άλλες χώρες της περιοχής

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
11 Min Read

«Έκρηξη» κρουσμάτων καταγράφεται στα Βαλκάνια καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται εκθετικά σε αρκετές χώρες, προκαλώντας ανησυχία και για την Ελλάδα.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των βαλκανικών χωρών προκαλεί προβληματισμό, αφού εκατοντάδες νέα κρούσματα καταγράφονται ημερησίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η αρνητική αυτή εξέλιξη απασχολεί ήδη τους αρμόδιους στην χώρα μας που έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, κατά την πεπατημένη της απόφασης που λήφθηκε για τη Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη καταγράφηκαν στην Ελλάδα 50 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27 εισαγόμενα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες). Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες 8 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή 154. Συνολικά τα κρούσματα μέχρι τώρα στον Ιούλιο ανέρχονται σε 276.

- Advertisement -

«Καζάνι που βράζει» η Σερβία

Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στη Σερβία, όπου το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 266 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν 11 ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα απεβίωσαν από το κορωνοϊό 352 άτομα ενώ νόσησαν 17.342 άτομα. Καθιστική διαμαρτυρία με το σύνθημα «Αποστασιοποιήσου από τους προβοκάτορες» πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ έξω από το κτίριο του σερβικού κοινοβουλίου στο Βελιγράδι η οποία οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου. Από αργά το απόγευμα είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χώρο διαδηλωτές κυρίως νέοι άνθρωποι κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγραφόταν: «Συλλάβετε τον χούλιγκαν μην χτυπάτε τον λαό» ή «Μην απαντάς στην προβοκάτσια, κάθισε κάτω». Το κάλεσμα για την διαδήλωση έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την επισήμανση ότι όσοι θα προσέλθουν να μην προκαλούν τις δυνάμεις ασφαλείας και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες. Καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

Τα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» που διοργάνωσαν την προχθεσινή διαδήλωση κατηγόρησαν για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών οργανωμένες ομάδες εξτρεμιστών που ελέγχονται από τις αρχές. Στη συνέντευξη Τύπου των ηγετών της αντιπολίτευσης ο αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) Ντράγκαν Τζίλας κατήγγειλε ότι «τα άτομα που ξεκίνησαν την επίθεση κατά της αστυνομίας ήταν προβοκάτορες του καθεστώτος που προσήλθαν στην διαδήλωση με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο από την πτήση προς τη Γαλλία, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, παρομοίασε τους διαδηλωτές με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

 

Η σερβική κυβέρνηση μετά την ανάκληση της απόφασης για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Βελιγράδι ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε, η απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων πέραν των 10 ατόμων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων, καθημερινά, από τις 9:00 η ώρα το βράδυ έως τις 6:00 η ώρα το πρωί και η τήρηση των αποστάσεων εντός των καταστημάτων όπου ο αριθμός των πελατών θα καθορίζεται από το εμβαδόν τους. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από αύριο αφού δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Γιατί διαδηλώνουν οι Σέρβοι

Η αιτία για το ξέσπασμα των Σέρβων σύμφωνα με το dw.com, είναι ότι τον Μάιο, μετά από τους πιο σκληρούς περιορισμούς λόγω πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, ακολούθησε ξαφνικά μια πρωτοφανής χαλάρωση των μέτρων. Καταργήθηκε η προστατευτική μάσκα, ενώ άρχισαν μαζικές εκδηλώσεις, όπως τα ντέρμπι του σερβικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου παρουσία δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, καθώς και ένα τορνουά τένις με πρωταγωνιστή τον Σέρβο σταρ του αθλήματος Νόβακ Τζόκοβιτς. Οι επικριτές του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζουν ότι όλα αυτά έγιναν μόνο και μόνο γιατί ο Βούτσιτς, κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού τα τελευταία χρόνια, ήθελε να δώσει μία επίφαση κανονικότητας ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Ιουνίου, τις οποίες τελικά κέρδισε το κόμμα του, κατακτώντας μάλιστα τις 188 από τις συνολικά 250 έδρες του Κοινοβουλίου, με πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν.

Η γενική χαλαρότητα κορυφώθηκε με το επινίκιο πάρτυ του Βούτσιτς το βράδυ των εκλογών, όπου χιλιάδες οπαδοί του διασκέδασαν με παραδοσιακούς σερβικούς χορούς και ορχήστρα πνευστών. Τις επόμενες μέρες κομματικοί αξιωματούχοι άρχισαν να νοσηλεύονται στα σερβικά νοσοκομεία με συμπτώματα κορωνοϊού. Ωστόσο την Τρίτη ο πρόεδρος Βούτσιτς αρνήθηκε κάθε ευθύνη για όλα αυτά, λέγοντας ότι εργάζεται πυρετωδώς για την καταπολέμηση του ιού και προμηθεύεται μάσκες και συσκευές μηχανικής υποστήριξης, ενώ η αντιπολίτευση απλώς χαίρεται για την εξάπλωση της πανδημίας. «Οι άνθρωποι στο Βελιγράδι δεν διαμαρτύρονται για τη νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας, διαμαρτύρονται γιατί επί τέσσερις ολόκληρους μήνες είχαν χάσει κάθε έλεγχο στη ζωή τους, ενώ αυτοί που είχαν τον έλεγχο συμπεριφέρονται ανεύθυνα» λέει ο κοινωνιολόγος Ντάριο Χαίριτς.

«Μαγειρέματα» στα επίσημα στοιχεία;

Σύμφωνα με το dw.com, ερευνα του ανεξάρτητου δικτύου BIRN μετά τις εκλογές έδειξε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είχαν παραποιήσει τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου που είχε ανακοινωθεί επισήμως. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες είχαν παραποιηθεί ακόμη και τα στοιχεία για τα νέα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Οι διαδηλώσεις κατά του Βούτσιτς δεν είναι βέβαια καινούριο φαινόμενο. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν τον πρόεδρο της Σερβίας ότι έχει εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υπερεθνικιστής, αλλά σήμερα υποστηρίζει, στα λόγια τουλάχιστον, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Οι επικριτές του λένε πως κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί- μεταξύ αυτών και η Άνγκελα Μέρκελ- τον καλοπιάνουν μόνο και μόνο γιατί θεωρούν ότι ο Βούτσιτς μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο, αυτή τη στιγμή, πρόβλημα των Βαλκανών, δηλαδή τη διεθνή αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου ως ανεξάρτητης κρατικής ονότητας.

Ρουμανία: Αύξηση ρεκόρ του αριθμού νέων κρουσμάτων

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό έφυγαν από νοσοκομεία της Ρουμανίας τις τελευταίες ημέρες, εκμεταλλευόμενοι το κενό στη νομοθεσία, την ώρα που η χώρα ανησυχεί για την αύξηση ρεκόρ σήμερα του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid-19. Συνολικά, «624 ασθενείς ζήτησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» και υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια, καθώς οι αρχές δεν διαθέτουν πλέον κανένα μέσο για τους αναγκάσουν να μείνουν σε απομόνωση, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου, σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη Ρουμανία, με 614 νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί σήμερα, ήτοι ο μεγαλύτερος αριθμός σε διάστημα 24 ωρών από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα των 19,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά, έως αυτή τη στιγμή, 30.789 κρούσματα και 1.834 θανάτους, εκ των οποίων οι 18 τις τελευταίες 24 ώρες.

Αιτία για το χάος, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία ασυμπτωματικών ασθενών ή ασθενών με ήπια συμπτώματα Covid-19, όπως και η καραντίνα, «παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα» και δεν μπορούν να επιβληθούν με ένα απλό κυβερνητικό διάταγμα. Επικαλούμενοι την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, το 50% και πλέον των περίπου 50.000 ανθρώπων στους οποίους είχε δοθεί εντολή να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, αφού είχαν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται ζώνες υψηλού κινδύνου, βγήκαν από το σπίτι τους, παρά τις συστάσεις των γιατρών, διευκρίνισε ο Τατάρου.

Για να αντικρούσει την απόφαση του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο, που διευκρινίζει τις προϋποθέσεις νοσηλείας ή καραντίνας των ασθενών και των ασυμπτωματικών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο σήμερα το βράδυ. Η αντιπολίτευση, που επικρίνει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και ζητά την ταχύτερη άρση των μέτρων καραντίνας, κατέθεσε, από την πλευρά της, σειρά τροπολογιών, που καθιστούν υποχρεωτική τη συναίνεση των ασθενών σε κάθε μέτρο που τους αφορά.

Αναζωπύρωση της επιδημίας και στην Β. Μακεδονία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε πως από εχθές Πέμπτη 9 Ιουλίου, όσοι πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμούν να εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας υποχρεούνται να προσκομίζουν στις συνοριακές διαβάσεις αρνητικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού, το αργότερο 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Οι τέσσερις παραπάνω χώρες θεωρούνται χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και θυμάτων της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο και η υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς εδώ και πάνω από ένα μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας. Μάλιστα τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 3 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 7572, ενώ 362 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο έχασαν τη ζωή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *