Ad imageAd image

Κορονοϊός: Το «αυτοτέστ» στα social media και οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
Μην δίνετε βάση σε οτιδήποτε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο

Σε περιόδους κρίσης, κάποιοι κάνουν «χρυσές δουλειές». Το έχει αποδείξει η Ιστορία, εξάλλου, πολλές φορές. Έτσι και τώρα, που η ανθρωπότητα ζει μία από τις πιο ζοφερές της στιγμές, με τον κορονοϊό σε πλήρη εξέλιξη, πολλά είναι εκείνα που θα ακούσετε και θα διαβάσετε ως πιθανά «γιατρικά» ή τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να δείτε αν έχετε νοσήσει.

-Advertisement-

Τον τελευταίο καιρό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μονοπωλεί ένα… αυτοτέστ, το οποίο κυκλοφορεί ως εφαρμογή για λογισμικό iOS και υποτίθεται πως δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μάθει μόνος του αν έχει νοσήσει από τον κορονοϊό, κρατώντας την αναπνοή του για 10 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το εν λόγω τεστ, αν κάποιος μπορέσει να κρατήσει την αναπνοή του χωρίς να βήξει για 10”, τότε σημαίνει πως δεν πάσχει από τον ιό.

Το τεστ αυτό έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε Twitter και Facebook και αποδίδεται ψευδώς σε ένα μέλος του Νοσοκομείου του Στάνφορντ. Το CNNi επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του νοσοκομείου, Λίζα Κιμ, η οποία διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της «επικίνδυνης» ανάρτησης με την ιατρική μονάδα του Στάνφορντ και τόνισε πως «περιέχει επικίνδυνες πληροφορίες».

-Advertisement-

Οι μύθοι γύρω από τον κορονοϊό

Κι επειδή κατά καιρούς πολλά λέγονται για το πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τον ιό και την εξάπλωσή του, το CNNi συγκέντρωσε μύθους και αλήθειες για το θέμα αυτό.

  • Αν δεν πίνω νερό τακτικά, ο ιός θα περάσει μέσω της τραχείας στους πνεύμονές μου: Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές ενδείξεις.
  • Οι γαργάρες με αλατόνερο λειτουργούν ως εμπόδιο στον ιό: Μπορεί το αλατόνερο να είναι χρήσιμο σε άλλους ιούς που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όχι όμως και στον κορονοϊό.
  • Όποιος νοσεί από κορονοϊό, παθαίνει σίγουρα και πνευμονία: Δεν είναι εντελώς ακριβές αυτό. Ναι, πολλοί από τους νοσούντες έχουν εμφανίσει και πνευμονία, όχι όμως όλοι.
  • Αυτός που νοσεί από κορονοϊό, νιώθει σαν να πνίγεται: Ανακριβές κι αυτό. Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό δεν παρουσίασαν καθόλου ρινική συμφόρηση.
  • Από τη στιγμή που κάποιος νοσηλεύεται, οι πνεύμονές του υφίστανται ίνωση: Εντελώς λανθασμένη θεωρία. Η ίνωση είναι η μη αναστρέψιμη ουλή του πνεύμονα που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ίνωση εμφανίζεται μόνο στη μειονότητα των ασθενών και 80% των ασθενών εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα της ασθένειας, επομένως δεν είναι σωστό.

ethnos

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *