Δυστυχώς δεκάδες είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, ενώ – σύμφωνα με έρευνες – στην Κεντρική Μακεδονία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται και μια αύξηση 20% στους θανάτους από διάφορα αίτια. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει λοιπόν μεγάλη… αναμονή για ταφές σε κοιμητήρια αρκετών περιοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο κάτοικος της Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα του δήμου Καλαμαριάς καταγγέλλει πως η πεθερά του, που πέθανε την Πρωτοχρονιά, παραμένει ακόμα άταφη 10 ολόκληρες μέρες μετά καθώς, όπως του ανέφερε η διοίκηση των κοιμητηρίων του Δήμου, λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νέες ταφές.
Ο Θανάσης Πάσχος που έχει να διαχειριστεί τόσο τον θάνατο της πεθεράς του, όσο και τα διαδικαστικά που έχουν προκύψει, περιγράφει στο newsit.gr τα όσα έχουν συμβεί. «Η πεθερά μου ήταν 80 χρονών και πάλεψε για αρκετούς μήνες με τον καρκίνο. Έφυγε τελικά από τη ζωή το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Για δέκα μέρες τώρα η σορός της είναι σε ένα ψυγείο και η κηδεία θα γίνει αύριο. Μίλησα με το γραφείο τελετών, πήρα τηλέφωνο και στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, γιατί είμαι κάτοικος της περιοχής, και προσπάθησα να κανονίσω τα διαδικαστικά» σημειώνει.
Και προσθέτει: «Για Σάββατο και Κυριακή μου είπαν ότι σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει η κηδεία γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος. Είπα εντάξει, να δείχνουμε και λίγη παραπάνω κατανόηση πρέπει. Μας είπαν τελικά ότι για την κηδεία θα πρέπει να περιμένουμε 15-20 μέρες» αναφέρει στο newsit.gr o Θανάσης Πάσχος.
«Τη Δευτέρα που άνοιξαν οι υπηρεσίες πήγα και μίλησα με τον υπεύθυνο, με δέχτηκε με ευγένεια και κατανόηση αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί είχαν τουλάχιστον 25 νεκρούς σε αναμονή. Δεν είχαν που να τους βάλουν τόσους νεκρούς. Τελικά με πολύ δυσκολία βρέθηκε ο τάφος που θα αδειάσει αύριο και θα μπορέσουμε 11 μέρες μετά να αποχαιρετήσουμε την πεθερά μου. Η εκταφή μάλιστα θα γίνει αύριο για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε εμείς. Καταλαβαίνουμε τι γίνεται; Δεν προλαβαίνει να βγει ένας νεκρός, μπαίνει ο άλλος», σημειώνει.
«Δεν υπήρχε ούτε άδειο ψυγείο»
Σύμφωνα με τον Θανάση Πάσχο η άρνηση του δήμου Θεσσαλονίκης να μη δέχεται ταφές ανθρώπων που έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορονοϊού και ήταν από άλλες περιοχές, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως στην περιοχή της Καλαμαριάς. «Ρώτησα γιατί γίνεται αυτό και η απάντηση που πήρα είναι πως επειδή από τα μέσα Δεκεμβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη δέχεται τους θανάτους covid από άλλους δήμους στο Αναστάσεως του Κυρίου που είναι μεγάλο νεκροταφείο, τώρα ο κάθε δήμος υποχρεώθηκε να κρατήσει τους νεκρούς αυτούς στα δικά του κοιμητήρια. Και δεν έχουν πλέον χώρο. Σκεφτείτε όποτε τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα» λέει στο newsit.gr ο Θανάσης Πάσχος.
«Μπορεί εν μέρει να έχουν και δίκιο οι υπεύθυνοι, όμως είναι σοβαρό πρόβλημα. Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε πρόβλημα, όχι τόσο έντονο, όμως υπήρχε. Και για χρόνια ακούω πως θα έπρεπε να γίνει και κάποιο νέο κοιμητήριο αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Και φτάσαμε σε σημείο να μη σεβόμαστε τους νεκρούς μας, να μη σκεφτόμαστε τους συγγενείς που πονάνε. Δεν υπήρχε όμως ούτε ψυγείο άδειο και απευθυνθήκαμε σε ιδιώτη. Έτσι μεταφέραμε τη σορό σε ιδιωτικό ψυγείο. Και αναγκάστηκα να χρεώνομαι και 150 ευρώ τη μέρα για τον λόγο αυτό», προσθέτει.
«Είναι τελείως απαράδεκτο. Οι άνθρωποι των νεκροταφείων και ο προϊστάμενος και η διευθύντρια ήταν άψογοι απέναντι μου με κατανόηση αλλά με δεμένα τα χέρια. Όμως την τελευταία στιγμή του ανθρώπου σου είναι όλοι παρόντες απόντες. Όπως το πάμε θα έρθει η ώρα του μνημόσυνου και θα έχουμε τους ανθρώπους μας ακόμα στα ψυγεία. Είναι και άσχημο ψυχολογικά για όλους εμάς στις οικογένειες που μένουμε πίσω. Ο σεβασμός στον νεκρό ποιος είναι;» λέει επίσης.
Η νομική άποψη
Η δικηγόρος του Θανάση Πάσχου, Ανθούλα Ανάσογλου συμπληρώνοντας δηλώνει στο newsit.gr: «Το ίδιο το Σύνταγμα μας, προβλέπει σεβασμό προς την αξιοπρέπεια ενός νεκρού και αντανακλά την μοναδικότητά του κάθε ανθρώπου όσο ήταν εν ζωή. Τρεις διακριτές πράξεις εμφαίνονται κυρίως στο ζήτημα της ταφής: η αξιοπρέπεια του λειψάνου, οι τελευταίες επιθυμίες του θανόντος και τα δικαιώματα της οικογενειακής ζωής, των συγγενών, που αφήνει πίσω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο σεβασμός στην οικογένεια είναι υπέρτατο αγαθό, φυσικά και στο πένθος. Τα δικαιώματα αυτά καταστρατηγούνται μόνο για λόγους δημοσίας τάξης και ασφαλείας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποχρέωση παροχής τάφου βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμαριάς. Εδώ έχουμε μία παράλειψη που κρατάει χρόνια και προκαλεί πόνο και αναστάτωση και στην αξιοπρέπεια του λειψάνου και στους συγγενείς που μένουν πίσω. Κατά τη δίκη μου άποψη χωρεί αποζημίωση που ρυθμίζεται απο τα πολιτικά δικαστήρια».
Άγγελος Λαμπίδης