Ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της Omicron – Ο επόμενος ασθενής του «Παπανικολάου» θα διασωληνωθεί στο parking του νοσοκομείου, λέει ο Καπραβέλος – Στις 12 συνεδριάζει η επιτροπή, ακολουθούν ανακοινώσεις – Ποιες αλλαγές έρχονται – Τι εξετάζεται για εστίαση και διασκέδαση
Την ώρα που η τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και επιταχύνει τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό πριν τις 3 Ιανουαρίου μετά και τα 21.657 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για νέο μαύρο ρεκόρ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο καθηγητής Τζανάκης τόνισε ότι με τους ρυθμούς που κινείται η διασπορά δεν θα ήταν απίθανο από Δευτέρα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 30.000.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.
«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.
«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.
«Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων»
Με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
«Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε.
Καπραβέλος: Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο parking του νοσοκομείου
Την ίδια ώρα ο διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος έθεσε το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, επισημαίνοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά αλλά και σε κατηγορίες.
«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης.
Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ .Καπραβέλος ανέφερε ότι ο «επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου»
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κάνεναν εφησυχασμό, τόνισε ακόμη, επισημαίινοντας την ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, αυτό που νοιάζει είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το τσουνάμι σε νοσηρότητα.
Παράλληλα χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «παροδικά που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία αλλα θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».
Πρέπει να μπούμε στην τρίτη δόση και να επεκταθεί ο εμβολιασμός, κατέληξε.
Ποιες αλλαγές έρχονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον
Μολονότι η μάχη για να κρατηθεί «ζωντανό» το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δόθηκε με ένταση τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το αρνητικό ρεκόρ των 21.657 νέων κρουσμάτων χθες επισπεύδει τις όποιες αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων περιορισμών, που ο αρχικός, κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε να εφαρμοστούν στις 3 Ιανουαρίου.
Για τον λόγο αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες.
Τα μεγάλα ζητούμενα συνοψίζονται για το κυβερνητικό επιτελείο σε τρία: πρώτον αν θα συμπέσουν οι μεταλλάξεις Δ και Ο επί ελληνικού εδάφους μέσα στο Γενάρη, δεύτερον αν η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα υπερβεί τα όριά του και τρίτον αν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Ο θα κλιμακώσει και άλλο τα συνολικά κρούσματα, καθώς -παρά το χθεσινό πανελλήνιο σοκ- η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως όλες τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο πενταψήφιου αριθμού κρουσμάτων.
Πάντως, η πρώτη τάση αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σήμερα αναμένεται να διαφανεί μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.
Ρεβεγιόν κατ’ οίκον
Από πλευράς τους, οι ειδικοί καλούνται αφενός να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων περιορισμών και αφετέρου να αποφασίσουν για περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα τα καταστήματα αυτά να κλείσουν στις 10 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νέου «πακέτου» περιορισμών τοποθετείται, κατά πληροφορίες, από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ενώ γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε συστάσεις και οδηγίες και για το ρεβεγιόν κατ’ οίκον.
«Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους», περιέγραψε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Παρότι στην Αττική η αύξηση των μολύνσεων άγγιξε το 370%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε χθες για άλλη μια φορά το καθολικό lockdown, όπως και την πιθανότητα άρσης του μέτρου για την πληρότητα σε ποσοστό 10% των γηπέδων. Αντίθετα, στους προσεχείς προβληματισμούς της κυβέρνησης εντάσσεται και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, με τον κ. Οικονόμου να υπογραμμίζει πως «θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», ενώ η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω τεστ.
Την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών αιτιολόγησε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως «προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου». «Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», σημείωσε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, στην κατεύθυνση της επίσπευσης των μέτρων συντείνουν και τα πρώτα στοιχεία από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, καθώς οι εορτασμοί πολλαπλασίασαν κατακόρυφα τα νέα κρούσματα, φτάνοντας σε τετραψήφιους αριθμούς ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Εξηγώντας, υπό αυτό το πρίσμα, την αναγκαιότητα των «στοχευμένων μέτρων» αντί των οριζόντιων, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «γνωρίζουμε ποια είναι τα ευάλωτα σημεία της χώρας μας, δηλαδή το δημογραφικό και εν μέρει το εμβολιαστικό μας προφίλ, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας. Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας των ανθρώπων», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, «ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ήταν:
Για την εργασία:
· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και
· κυλιόμενο ωράριο.
Για την εστίαση – διασκέδαση:
· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,
· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,
· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και
· 6 άτομα ανά τραπέζι.
Για τα γήπεδα:
· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,
Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα
· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες
· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
protothema.gr