Ενόψει Χριστουγέννων πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για όσους εμποδίζουν να χτιστεί τείχος ανοσίας – Χώρες όπως η Ολλανδία ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα
Mαύρα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι που διστάζουν να εμβολιαστούν κατά της νόσου Covid με πολλές κυβερνήσεις να σφίγγουν τα λουριά επιβάλλοντας lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα σε όσους δεν έχουν κάνει το ενέσιμο σκεύασμα κατά του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη να λάβουν προφυλάξεις για την περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε τα συστήματα υγείας μας για τη θεραπεία ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενών», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Welt. «Η εποχική γρίπη θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», πρόσθεσε.
Δυσχεραίνοντας το κτίσιμο τείχους ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι πολίτες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα σε χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία όπως επίσης και σε χώρες με υψηλό ποσοστό όσων έχουν γυρίσει την πλάτη στο όπλο που έχει στη φαρέτρα τη διεθνής κοινότητα για να αναχαιτίσει την πανδημία της Covid.
Σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Τσεχία όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αντιεμβολιαστών στη γηραιά ήπειρο, αναμένεται να υπάρξουν ανάλογα μέτρα.
Το γεγονός ότι ο χειμώνας ευνοεί τη μετάδοση της νόσου Covid-19, λόγω διασκέδασης σε κλειστούς χώρους, οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και ενόψει των Χριστουγέννων.
Οι ειδικοί μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν έκτακτα μέτρα για τα Χριστούγεννα.
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία σε πολλές ευρωπαικές χώρες ασφυκτιούν, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στα όρια τους ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη νοσηλεία όσων πάσχουν από άλλες νόσους.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει… γονατίσει, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Και όχι μόνο από την πανδημία της νόσου Covid. Aσθενείς που εμφάνισαν καρδιακό πρόβλημα ή ένιωσαν ξαφνική αδιαθεσία περιμένουν έως και 55 λεπτά για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο ασθενοφόρο.
Η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» καθιστά σημαντική τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του πληθυσμού. Πάντως, έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στην Εντατική, ανά τον κόσμο, αποτελείται από ανεμβολίαστους.
Aνατολική Ευρώπη
Προβληματίζει, ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορωνοϊό και με μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο. Για τον λόγο αυτόν, το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.
Oλλανδία
Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που επαναφέρει το σκληρό του lockdown μετά το καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες την τελική απόφαση για το lockdown και τα νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο. Πρόκειται όμως για ένα διαφορετικό lockdown με ανοιχτά σχολεία, θέατρα και σινεμά.
Από την άλλη, οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα» καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Αυστρία
Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση εφάρμοσε σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.
Γερμανία
Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται στη Γερμανία – πάνω από 50 χιλιάδες την Τετάρτη – με τις αρχές να εξετάζουν προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ ενώ στη Σαξονία οι τοπικές αρχές προειδοποιούν ότι οδεύουμε σε μία ανθρωπιστιή καταστροφή.
Για τους ειδικούς, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα πρέπει και φέτος να λειτουργήσουν. Ωστόσο, στη Κολωνία, οι πολίτες γιόρτασαν το καρναβάλι πλημμυρίζοντας τους δρόμους.
Βρετανία
Αύξηση των κρουσμάτων, με περίπου 50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Για τους εργαζόμενους στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid.
Δανία
Ήταν από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονική» προ-πανδημίας ζωή, αίροντας πριν από δύο μήνες τους περιορισμούς για τη διάδοση του Covid-19, καταργώντας τη χρήση της μάσκας και «πετώντας» τα υγειονομικά πιστοποιητικά.Η «κανονικότητα» δεν κράτησε, ωστόσο, πολύ καθώς η χώρα δεν κατάφερε να ξεφύγει από το μοντέλο της πανδημίας «δύο βήματα μπρος και ένα πίσω».
Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να επαναφέρει το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό «corona pass», που πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19, για να επιτρέπεται η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια.
protothema.gr