Καμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν πλέον τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύουν οι κινεζικές αρχές
Τα μέτρα τους για την παρεμπόδιση της διάχυσης του νέου κύματος κορωνοϊού της Κίνας ανά τον κόσμο λαμβάνουν η μία χώρα μετά την άλλη, καθώς έναντι εκτιμήσεων για έως και 1 εκατ. κρούσματα την ημέρα και έως 5.000 νεκρούς ημερησίως, το Πεκίνο ανέφερε την Τετάρτη τον θάνατο μόλις τριών ανθρώπων από κορωνοϊό το προηγούμενο 24ωρο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, στα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Μπλούμπεργκ την Τρίτη.
Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκ. κατοίκων.
Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.
Στην Ιταλία, η περιφέρεια της Λομβαρδίας ξεκίνησε τη Δευτέρα προαιρετικά τεστ για τον SARS-CoV-2 στους ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς από την Κίνα. Διενεργούνται τεστ PCR ώστε να εντοπιστούν τυχόν μεταλλάξεις του ιού. Έχουν γίνει 210 τεστ με τη συναίνεση των επιβατών που έφθασαν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα της ιταλικής συμπρωτεύουσας το τελευταίο 48ωρο. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.
Αναξιόπιστα στοιχεία
Την ίδια ώρα το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να φθάνει τους 5.245 νεκρούς από τα τέλη του 2019.
Έχουν πλέον γίνει «βουνό» οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού», από πλευράς Πεκίνου, εξήγησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα, καθώς μετά την απόφαση που πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου οι αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «μηδενικής COVID» —εξάλειψης του ιού και της ασθένειας που προκαλεί—, έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον των δρακόντειων μέτρων, ο ιός εξαπλώνεται ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.
Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων υγείας Airfinity, εκτιμάται ότι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Κίνα από τον κορωνοϊό ξεπερνά τους 5.000 κατά μέσο όρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters