Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία αναζήτησαν νοσηλεία περισσότεροι από 500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid-19, μόνο μέσα σε 2 ημέρες, Εντονότερο είναι το πρόβλημα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.
Δεκάδες ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού προσέρχονται καθημερινά στις εφημερίες των νοσοκομείων στους δοκιμαζόμενους από την πανδημία νομούς. Στο επίκεντρο της πίεσης βρίσκεται κυρίως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Στα νοσοκομεία των δύο νομών αναπτύσσονται καθημερινά νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες, όμως, καταλαμβάνονται αμέσως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης την Κυριακή (15/11) εισήχθησαν για νοσηλεία 72 ασθενείς, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας 23 ασθενείς μόνο την Παρασκευή (13/11). Ο μεγάλος όγκος των ροών ασθενών δυσκολεύει την απορρόφησή τους από το ΕΣΥ.
Οι ασθενείς που καταλήγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων εμφανίζουν υψηλό πυρετό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή σοβαρά συμπτώματα δύσπνοιας.
Νοσοκομεία: 3.450 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα – οι 440 σε ΜΕΘ
Εντωμεταξύ, στο σύνολο της χώρας -σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr- νοσηλεύονται σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες) 3.450 ασθενείς, ενώ την Παρασκευή ήταν 2.841. Δηλαδή, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο προστέθηκαν στο ΕΣΥ, επιπλέον 509 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός κλινών κορονοϊού σε όλη τη χώρα είναι 5.271, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής (13/11) του Υπουργείου Υγείας.
Χθες Κυριακή 15/11 σημειώθηκε πτώση στα ημερήσια κρούσματα, τα οποία καταγράφηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στα 1.698, αλλά τρομακτική αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους ασθενείς. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.106, οι 71 εν των οποίων σημειώθηκαν μόνο σε μία ημέρα, την Κυριακή 15/11.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 440 ασθενείς, οι 422 εκ των οποίων βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι). Οι διαθέσιμες ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα είναι 533 και καθημερινά αναπτύσσονται νέες.
Η αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους “καθρεφτίζει” την εικόνα της διασποράς στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Διατυπώνουν δε, την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί μέσα στις επόμενες 5 με 6 ημέρες να σημειωθεί, έστω μια σταθεροποίηση, στις εισαγωγές σοβαρών περιστατικών Covid-19, όταν το lockdown θα αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.
Θεσσαλονίκη: “Γονάτισαν” τα νοσοκομεία μέσα στο Σαββατοκύριακο
Τεράστια πίεση δέχθηκαν στην εφημερία του Σαββάτου (14/11) τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και “Γεννηματάς”, στα οποία μέχρι τις 8 το πρωί είχαν εισαχθεί 70 ασθενείς. Η πίεση μεταφέρθηκε την Κυριακή (15/11) στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, το οποίο πήρε τη σκυτάλη της γενικής εφημερίας.
Το “Παπαγεωργίου” ξεκίνησε την εφημερία του με κατειλημμένα τα 27 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας και μόλις 1 κενή κλίνη ΜΕΘ. Οι 5 κλινικές νοσηλείας Covid-19, που δημιουργήθηκαν από τη συνένωση άλλων κλινικών, διαθέτουν 173 απλές κλίνες και ήταν κατειλημμένες οι 117.
Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών στο νοσοκομείο αναπτύχθηκαν νέες κλίνες Covid στη χειρουργική κλινική, αλλά και σε άσηπτους χώρους (χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης). Οι κλίνες, όμως, καταλαμβάνονταν αμέσως από νεοεισερχόμενους ασθενείς που έχρηζαν άμεσης διασωλήνωσης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνολικά 31 ασθενείς μπήκαν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Στις έξι ιδιωτικές κλινικές που συνεργάζονται πλέον με το Δημόσιο στην συμπρωτεύουσα, διακομίστηκαν μέσα στο διήμερο πολλά -εκτός κορονοϊού- περιστατικά, με σκοπό να δημιουργηθούν κενές κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών Covid.
Ενισχύονται τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό
Οι γιατροί του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες ιατρικές και νοσηλευτικές συνθήκες που έχει επιβάλλει η ασύμμετρη απειλή του κορονοϊού. Εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια και πλέον έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν από burnout, το γνωστό σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.
Τους γιατρούς του ΕΣΥ σπεύδουν, ωστόσο, να ενισχύσουν από σήμερα 175 ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι εντάσσονται στο σύστημα υγείας με την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και δίνει το δικαίωμα σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για ορισμένο χρόνο. Πρόκειται για παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς και εντατικολόγους.
Το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ με τη συνεργασία επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση γιατρών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid.
Μετά την εκπαίδευσή τους οι γιατροί θα αναλάβουν άμεσα υπηρεσία σε κλινικές Covid-19 και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Εκεί όπου γίνεται η πρώτη διάγνωση και η διαλογή των περιστατικών που εισάγονται στις κλινικές και τις ΜΕΘ.
Λάρισα: 100% πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο αλλά και το Πανεπιστημιακό, στα οποία παρατηρείται πληρότητα 100% και στις δύο ΜΕΘ Covid, με 20 και 14 κλίνες αντίστοιχα.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στην εφημερία της Παρασκευής (13/11), έγιναν 23 εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ ένας από αυτούς, χρειάστηκε να μεταφερθεί στα Τρίκαλα, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Στην εφημερία του Σαββάτου (14/11) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επίσης, χρειάστηκε να διακομισθεί ασθενής στη Χαλκίδα, καθώς σε όλη τη Θεσσαλία δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.
Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως λένε οι γιατροί, θα είναι κρίσιμη. Η -σε υψηλά ποσοστά- πληρότητα στις ΜΕΘ αναμένεται να παραταθεί, καθώς δεν δίνονται τακτικά εξιτήρια εξαιτίας της βαρύτητας των περιστατικών και τις παρατεταμένες νοσηλείες.
Οι γιατροί κάνουν έκκληση τους πολίτες να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα, ώστε να βγει σύντομα η χώρα μας, απ’ αυτή την τραγική κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid στη δημόσια Υγεία.
πηγή: iatropedia.gr